Fröccs

Nem lehet dohányozni a felkelő nap házában!!!

április 24. 07:03
Ennyi volt: Kedd éjfél óta tilos a dohányzás New Orleans éttermeiben, kaszinóiban és más középületeiben.
 
A dzsessz őshazájaként is emlegetett louisianai nagyváros szállodái, munkahelyei, áruházai is füstmentesek lettek, zárt közösségi terekben elektromos cigarettára is tilos rágyújtani.
 
 
A bárok és szórakozó helyeik tulajdonosai el sem tudták képzelni a tilalom bevezetését az éjszakai életéről és zenei fesztiváljairól híres városban. Pénteken több tucatnyian kérelmezték közülük, hogy a rendelkezés ne lépjen életbe. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a tilalom első évében akár húsz százalékkal is visszaeshet a jövedelmük.
 
Ugyan a városi bíróság elutasította a folyamodványt, május 21-én mégis meghallgatja a kérelmezőket.
 
A városi tanács január végén fogadta el a rendeletet. A városvezetők az egészség védelmében támogatták a füstmentességet. Úgy vélték, hosszú távon más városokban sem befolyásolta az üzleti forgalmat a dohányzás tilalma.
(MTI)

Pályamódosításon gondolkozol? Itt az új lehetőség, légy tej-sommelier!

április 23. 20:15
Hollandiában megnyílt az első tejkóstoló bár a De MelkSalon. A hely célja, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak tej és tej között. Mintának vették a borkóstolókat, ahol sommeliek segítenek a vendégeknek az eligazodásban, a De MelkSalonban pedig tej-sommelier végzi ugyanezt a feladatot - tudtuk meg a MNO.hu cikkjéből.
 
Sietske Klooster, a tejbár tulajdonosa egy tejfarmon dolgozva jött rá, mennyi különbözőféle tehéntej létezik, mennyi minden befolyásolja a tej ízét, és a bolti termékek mennyire nem adják vissza a tejivás élményét. Azt mondja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a „termőhelyi hatás”, mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt - írja a MNO.hu.

Sokat fejlődött a Szekszárdi és Tolnai borvidék is

április 23. 17:56
Az utóbbi években egyre több ültetvényt telepítettek újra a Szekszárdi és Tolnai borvidéken is. Sok pincészet használta ki az utófinanszírozási támogatásokat, hogy így fejlesszék a területeiket – írja a Teol.hu. „Egy hektár szőlő telepítése nettó 5 millió forintba kerül, de ha ezt megelőzően az öreg szőlőt ki kell vágni, akkor az a költségeket még egymillióval megnöveli.  (…) A borászok kísérletező kedve is megnőtt, ezt bizonyítja az is, hogy eddig az itt kevésbé ismert fajták, mint a Syrah, Alibernet, Nero, Bíbor kadarka vagy a Medoc is szerepet kapott a borvidéken a klasszikus fajták között. Ezzel új, fűszeresebb borok kerültek a piacra, melynek leginkább a vásárlók örülhettek.”
 
Sokat fejlődtek a szekszárdi történelmi borvidékhez tartozó pincészetek, borászatok az elmúlt tíz évben, mondta el a Teol.hu-nak Bodri István, a szekszárdi hegyközség elnöke.

Kései szüretelésű birtokborról ír a Nobilis borblog

április 23. 15:49
A Weininger Sopron civée 2011-ről ez olvasható a Facebookon:
 

WENINGER - SOPRON CUVÉE 2011Intenzív rubin szín, gránátos széllel.Közepes intenzitású illat, piros bogyós gyümölcsö...

Posted by Nobilis borblog on 2015. április 23.

Ma kezdődik a Nemzetközi Könyvfesztivál

április 23. 13:17
Ma délután kezdetét veszi a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenáris Parkban. Az idei évben a Budapest Nagydíjat Jonathan Franzen kapja, aki egyben díszvendége is lesz az eseménynek. A könyvfesztivál ma nyitja meg kapuit, amely egészen vasárnapig fog tartani. A rendezvényen reggel 10-től este 8-ig zajlanak a szakmai tanácskozások, a könyvbemutatók, a dedikálások, a gyerekfoglalkozások. Részletes információkat a fesztivál honlapján találtok, ide kattintva.

Együtt foccantanak a borászok május elsején

április 23. 12:16
„Rendkívül látványos, és felfokozott izgalmakat tartogató mérkőzésként” emlegeti Gere Attila Pincészetének Facebook oldala a május elsejei VörösborÁszok vs FehérborÁszok meccset. :)
 
Ha kiváncsi vagy, mivel doppingolnak a borászok a rangadó előtt, ki ne hagyd a bulit 16-órától itt: Villány Sportpálya.
(Via)
 

Vadiúj illatbombák a Balaton-felvidékről

április 23. 08:49
Vadiúj illatbombák a Balaton-felvidékről
 
Bemutatta új évjáratát a Hudák Pincészet. A Budapesten, az Árpád fejedelem útján működő Hudák Borszaküzlet és Kóstolópincében már elérhető az aszófői borászat 2014-es Örvényesi Irsai Olivér, Aszófői Sauvignon Blanc, Csopaki Olaszrizling és Tihanyi Cabernet Sauvignon Rosé bora.
 
A friss, illatos Irsai mellett nyáron minden bizonnyal a fogyasztók körében a legkedveltebb a kirobbanóan bodzás illatú sauvignon blanc lesz, és a rozé is jó savbázisú, kellemesen szamócás illatú bor. 
 
A budapesti borszaküzletben az új tételek mellett természetesen a pincészet korábbi évjáratú borai, így többek között a 2012-es Csopaki Cabernet Sauvignon, és a 2011-es Individuum házasítás is megvásárolható. 
 
Hudák Borszaküzlet és Kóstolópince
1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 31.
Nyitva tartás: Hétfő-péntek 11-19.

Így gyógyították a másnaposságot az ókorban

április 23. 06:17
Az ókori Egyiptomban is igyekeztek megtalálni a másnaposság elleni legjobb ellenszert, ami természetesen igen szokatlan a mai ember számára: egy újonnan lefordított görög nyelvű papirusz szerint a legjobb ellenszer a „részeges fejfájás” ellen, ha az „alkohol áldozata” egy bizonyos cserje, az alexandriai chamaedaphne (Ruscus racemosus) leveleit egy fonalra felfűzi, s a nyakába teszi. Az ókori orvostudomány szerint e növény enyhíteni képes a fejfájást, azonban arra, hogy a módszer valóban működött-e, nincs forrásunk - olvasható a Múlt-kor.hu oldalán. 

Nincs szénsav a 170 éves pezsgőkben

április 22. 19:52
A The Drink Business írására hivatkozva azt írja a Borrajongó, hogy 2010-ben a Finnországhoz tartozó Åland-szigeteknél, 50 méterrel a víz felszíne alatt egy hajóroncsban összesen 168 üveg Champagne-t találtak. A cirka 170 éves palackokat olyan, részben ma is létező Champagne házak jegyzik, mint a (Piper-)Heidsieck, a Veuve Clicquot, illetve a Champagne Juglar (később Champagne Jacquesson). A hosszú ideig a Balti-tenger sötét és hideg fenekén tartózkodó palackokról sokféle híradás keringett, aztán megkóstolták őket, valaki ihatónak, más meg egyenesen undorítónak írta le az évszázados matuzsálemeket. Persze jó drágán elárverezték a pezsgpket, de most a Reimsi Egyetem munkatársai három Veuve Clicquot palackot nyithattak fel, és analitikailag is a történelem nyomába eredhettek.
 
Az eredményekről bővebben itt olvashatsz.