Nem szűkölködünk a halban az ünnepek alatt
December 19. 15:00
Nagy mennyiségű és ami ennél is fontosabb, jó minőségű hal kerül a piacra decemberben. Az idei évben kiválóak voltak a feltételek a haltermeléshez, az egész éves termelés 40-45 %-át decemberben értékesítik.
Karácsony előtt főleg ponty, harcsa, süllő, kárászok és busa áll komoly mennyiségben a vásárlók rendelkezésére, de a tengeri halakból sincs hiány. A piacokon lazac, tengeri süllő és még sok más egzotikus halat kaphat, aki arra vágyik – mondta el a hazai halhelyzetet értékelve Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
Az elmúlt évekhez viszonyítva nem változtak az árak, 1 kiló pontyot 1000 forint alatt, szálkamentes harcsát 2500-3000 forint körül lehet kapni. A süllő ugyan drágább (4-5 ezer forint körüli áron mozog), de ezzel egy árban lehet kapni tengeri halakat is.
Németh István elmondta, hogy a halkultúra fejlődésével változik a kínálat is, egyre inkább megtalálhatók ugyanis félkész termékek a piacon. A városi emberek jobban szeretik a konyhakész termékeket (halszeleteket, halfilét), a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak.
Örömteli hír, hogy egyre nő a hazai halfogyasztás, az elmúlt 15 évben megduplázódott az egy főre jutó hal mennyisége, ami tavaly 6,3 kilogramm volt. Így is elmaradunk azonban az uniós átlagtól (24 kg/fő/év) és sajnos a 19 kilogrammos világátlagtól is.
Karácsony előtt főleg ponty, harcsa, süllő, kárászok és busa áll komoly mennyiségben a vásárlók rendelkezésére, de a tengeri halakból sincs hiány. A piacokon lazac, tengeri süllő és még sok más egzotikus halat kaphat, aki arra vágyik – mondta el a hazai halhelyzetet értékelve Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke.
Az elmúlt évekhez viszonyítva nem változtak az árak, 1 kiló pontyot 1000 forint alatt, szálkamentes harcsát 2500-3000 forint körül lehet kapni. A süllő ugyan drágább (4-5 ezer forint körüli áron mozog), de ezzel egy árban lehet kapni tengeri halakat is.
Németh István elmondta, hogy a halkultúra fejlődésével változik a kínálat is, egyre inkább megtalálhatók ugyanis félkész termékek a piacon. A városi emberek jobban szeretik a konyhakész termékeket (halszeleteket, halfilét), a falvakban élők inkább élőhalat vásárolnak.
Örömteli hír, hogy egyre nő a hazai halfogyasztás, az elmúlt 15 évben megduplázódott az egy főre jutó hal mennyisége, ami tavaly 6,3 kilogramm volt. Így is elmaradunk azonban az uniós átlagtól (24 kg/fő/év) és sajnos a 19 kilogrammos világátlagtól is.