Niszkács Miklós: Az egész gasztronómiának a lényege az alapanyag
Március 02. 15:55
Niszkács Miklós a Magyar Bor Akadémia alelnöke, aranytollas újságíró és a hazai gasztronómia egyik meghatározó alakja. A Kossuth Rádió Arcvonások című portréműsorában Tarnóczi László riporter Niszkács Miklóssal készített interjút. A beszélgetés fő témája a gasztronómia, a vendéglátás, az újságírás és nem utolsó sorban a hazai bor és pezsgőgyártás volt.
„A gasztronómia is keresi a helyét, szerepét. Ez világtendencia, és a legfonotsabb irány vagy gondolat, hogy a regionális ételek, a régióban található alapanyagok felhasználásával készüljenek az ételek. Budapesten ez azért kevésbé megoldható, hogy itt disznók szaladgáljanak a Vörösmarty téren. (...) Hozzá lehet jutni az alapanygokhoz, csak nem állandó minőségben és nem állandóan. Ezért küzd nagyon sok étterem azzal, hogy ma megrendelek egy hat centis sárgarépát felkerül az étlapra, aminek nem két fillér az elkészítése, és három nap múlva azt mondja a termelő, hogy sajnos ennyi volt elfogyott. Nem működik még a rendszer, ezért kényszerül még nagyon sok étterem , hogy ne itthon szerezze be, hanem külföldről hozzon alapanyagot. de ahogy említettem pontosan ezért próbáljuk a saját ellátásunkat is megoldani, hogy minidg biztosan jó, minőségi alapanyaghoz jussunk. Mert ez a lényege az egész gasztronómiának, az alapanyag. Mert rossz alapanyagból a legjobb séf sem tud csodákat varázsolni. ”
A teljes interjút itt hallgathatod meg!