Női séfek, akik csúcséttermek élén állnak
Március 08. 11:47
A legjobb séfek férfiak, legalábbis ez a sztereotípia. De mielőtt elfogadjuk ezt érdemes körülnézni hazánkban és a világban is, mert bizony a nőknek is van helyük a konyhában.
Egy konyhán ugyanis nincs nő vagy férfi: szakácsok és cukrászok tevékenykednek, pozíciók vannak, amelyeknél vagy jól teljesít az ember, vagy kihullik. Az Origónak a közelmúltban Szulló Szabina, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje (tudják, Széll Tamás "csak" a sous chef) elmondta:
„Természetesen a férfiak magasan uralják a szakácsszakmát, hiszen egy profi konyhán, étteremben való főzés nem kifejezetten családbarát foglalkozás. Ráadásul nem minden ötvenkilós nő álma, hogy nehéz fazekakat, árut cipeljen napi tizenkét-tizennégy órán át, a késői hazajárásról nem is beszélve. Egy női séf otthon nem képes garantálni, hogy minden este meleg vacsora kerüljön az asztalra. Viszont szabadnapján, még ha úgy látszik is, hogy üres a hűtő, és nincs otthon alapanyag, két-három féle dologból is kiváló vacsorát tud készíteni. Határozottan állítom, hogy a nők kreatívabbak, szorgalmasabbak és lelkesebbek.”
Szulló Szabina mellett vannak még hazánkban kitűnő női séfek, akik a konyha élén állnak. Például Palágyi Eszter (Costes), illetve Tischler Petra (a Costes Downtownban Tiago Sabarigo mellett).
Legjobbak a világból:
- Elena Arzak, Arzak étterem (három Michelin-csillagos)
- Nadia Santini, La Pescatore Santini
- Helena Rizzo, Manít
- Hélène Darroze
- Anne-Sophie Pic, Maison Pic
A teljes cikket az Origo.hu oldalon tudod elolvasni!