Az egészséges életmód valóban árt a környezetnek?
December 20. 07:16
A Carneige Mellon Egyetemen végzett kutatás eredményei meglepő összefüggésekre hívta fel a figyelmet, amelyet a Enviromental System and Decisions internetes folyóirat publikált. Kiderült, hogy ha valaki egyszerre szeretne egészség-és környezettudatos lenni, bizony nincs könnyű dolga.
A szakemberek három tényező alapján gyűjtöttek adatokat: azaz, hogy mennyi energiára, tiszta, friss vízre van szükség az ételek előállításához, illetve, hogy a gyártási-előkészítési folyamatok során mennyi káros anyag kerül a levegőbe? Sajnos az egészséges étkezés során a megfigyelt mutatók növekedtek.
A Carneige Mellon Egyetem doktori hallgatója, Michelle Tom szerint nagyon fontos a megállapításaik eljuttatása az emberekhez: „A véleményvezéreknek tudniuk kell ezekről a dolgokról, mielőtt különböző tanácsokat osztanak az embereknek az étkezés témájában. Az étrend és a környezet viszonya sokkal komplexebb, mint elsőre gondolnánk” - írja az Origo.hu.
A kutatás nem igaz száz százalékban mindenhol, hiszen kizárólag az Egyesült Államokra koncentráltak – az ottani vásárlási és étkezi szokásokra hivatkozva. Európában biztosan más adatokat vettek volna fel, hiszen ott sokkal elterjedtebb a háztáji gazdálkodás, amely mindhárom tényező szempontjából üdvös megoldás.
A legnagyobb problémát azonban még mindig az ételpazarlás jelenti.