Rekordnevezés érkezett idén a Magyar Bormustrára
Június 18. 15:53
Soha nem látott mértékben neveztek borokat Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyére, a Magyar Bormustra – Országos Borversenyre, amelyen nemzetközi szakemberek is zsűriztek - írják a szervezők közleményükben.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett országos megmérettetésre idén 147 pincészet 467 borát nevezték be, mintegy 19 borvidékről, köztük számtalan hazai fajtát, amelyek legjobbjait külön kategóriában is díjazták.
A fokozott érdeklődést kiváltó verseny mára „az egész ágazatot megmozgató esemény lett, amelyen a szervezők és a zsűri garancia a szakmaiságra. Úgy hiszem, hogy jelenleg ez az egyik legkomolyabb és legkorrektebb megmérettetés, amin ma egy magyar borász részt vehet” – mondta el Koch Csaba, a Szervező Bizottság elnöke. A versenyen idén többek között James Davis Master of Wine, az eseményt támogató Tesco áruházlánc borszakértője is a több mint 50 fős zsűrit erősítette.
A fokozott érdeklődést kiváltó verseny mára „az egész ágazatot megmozgató esemény lett, amelyen a szervezők és a zsűri garancia a szakmaiságra. Úgy hiszem, hogy jelenleg ez az egyik legkomolyabb és legkorrektebb megmérettetés, amin ma egy magyar borász részt vehet” – mondta el Koch Csaba, a Szervező Bizottság elnöke. A versenyen idén többek között James Davis Master of Wine, az eseményt támogató Tesco áruházlánc borszakértője is a több mint 50 fős zsűrit erősítette.
Az elmúlt években egyébként nőtt a verseny ágazaton belüli elismertsége: a tavalyi és tavalyelőtti mustrákhoz képest 15-20 százalékkal több termelő és több bor mérettette meg magát.
A XXXVII. Országos Borversenyen: 149 díj talált gazdára: köztük 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 87 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi pinot noir rozé 2015-ös tétele, a legjobb vörös pedig a Vinatus Kft. Villányi 2012-es cabernet sauvignon bora lett. A legjobb természetes édesbor a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat 2007-es tokaji aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál cserszegi fűszerese kapta a Legjobb Hungaricum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai olaszrizlingje.
A XXXVII. Országos Borversenyen: 149 díj talált gazdára: köztük 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 87 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi pinot noir rozé 2015-ös tétele, a legjobb vörös pedig a Vinatus Kft. Villányi 2012-es cabernet sauvignon bora lett. A legjobb természetes édesbor a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat 2007-es tokaji aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál cserszegi fűszerese kapta a Legjobb Hungaricum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai olaszrizlingje.
A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányi pincészetek: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedő helyet foglal el Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel. Ami a nagy aranydíjakat illeti, a tolcsvai Sajgó pincészet, a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat és a Bock Borászat egy-egy bora kapta meg ezt az elismerést.
A legeredményesebb pincészet a Törley Pezsgőpincészet Kft. lett 9 éremmel. Egyenként 5-5 érmet szerzett a Thummerer Pince, Günzer Tamás Pincészete és a Garamvári Szőlőbirtok, de a Koch Borászat is három szépen csillogó aranyérmet hozott el. Gazdára találtak a hazai fehér fajtát elismerő Figula Mihály- és a legjobb bikavérnek ítélt Gál Tibor-emlékdíjak is: a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor díjat a Borbély Családi Pincészet 2013-as Bács-hegy Balatoni olaszrizlingjével nyerte el, míg a legjobb bikavér a Fritz Borház 2012-es tétele lett. A szekszárdi pincészet egyébként Kékfrankos Prémium 2012-es borával a legjobb kékfrankos díjat is bezsebelhette.
A borverseny előestéjén a HNT csatlakozási szerződést írt alá a Wine in Moderation nevű, brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezettel, melynek célja, hogy itthon is felhívják a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, egészséges életmódra. A kezdeményezéshez számos hazai szakmai szervezet csatlakozott: a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent is.
(MTI)