Fröccs

Szepsy István, aki "szeretet alapú" borászatot művel

április 07. 14:26
„A szőlőtő és a szőlővessző, az ember és a természet, a borász hite és gondolkodása nem választható el az általa készített boroktól” - vallja Szepsy istván, mádi borász. A nemzetközi borvilágban is elismert szakemberrel Szikora Réka készített interjút az Új Ember hetilapban:
 
„– A nem megfelelő minőségű termést vagy le sem szüreteljük, vagy olcsóbban értékesítjük, illetve szelektálunk az egyes évjáratok között. Mindez természetesen hatással van az anyagi helyzetünkre, az életszínvonalunk alakulására is. A szellemiségünk megőrzését fontosabbnak tartjuk a materiális javak gyarapításánál, s ezzel párhuzamosan gazdagodik, mélyül a lelki és szellemi életünk is.  A minőségelvű gondolkodás azt is jelenti, hogy egyre mélyebb összhangot tudunk teremteni a természettel, a teremtett anyagi világgal. Erre alapozzuk a „marketingünket” is. A borászatban megnyilvánuló gondolkodásmódunk az egész családra kihat, a gyerekeink is e szerint nevelkedtek.(...)
 
Hogyan látja: elismerik a munkáját vagy – ha úgy tetszik – a „láthatóvá vált szeretetét”?

– Az évek során fokozatosan leváltam a nagyvállalatokról, a kereskedőkről, a szövetkezetekről, az újságírókról, és egyre önállóbb lettem. Rég­óta hiányzik belőlem a versenyszellem, nem akarom azt sugallni, hogy többek vagy jobbak lennénk bárkinél. Egyszerűen csak arról van szó, hogy Tokaj a teremtésnek egy olyan szeglete, amelyet teljes szépségében illik gondozni és továbbalakítani. Az ember azért él a földön, hogy a Teremtőtől kapott világot továbbértelmezze és alakítsa. De a változás csak lépcsőről lépcsőre, kőről kőre mehet végbe. A legfontosabbnak azt tartom, hogy az útkeresésünk során merjünk hallgatni az érzéseinkre, és mindezt tudatosan tegyük.”
Forrás: Ujember.hu

Tudod mi a hónap bora az egri Fúzióban?

április 07. 09:38
A Fúzióban a Gál Tibor Pincészet 2011-es Kékfrankosa érdemelte ki a hónap bora címet. Ha pedig már ott vagy Egerben, akkor nem szabad kihagyni Szeredi Tomi álltal készített finom falatokat sem a Fúzióban.
 
A 2011-es kékfrankos közepes rubin színű, bársonyos meleg illatokkal rendelkező bor. Illatában és ízében egyaránt felfedezhető benne a meggy, aszalt szilva, étcsokoládé, pörkölési aromák. Ízében a háttérbe húzódva rálelhetünk a gombás jegyekre is. Szép, elegáns, nem túl hivalkodó savak szépen támogatják a melegséget áraszó intenzív alkoholt. Nagy potenciállal rendelkezik - olvasható a borbár facebook oldalán.

10 millió euróért árulnak egy 1000 éves borászatot

április 06. 21:40
10 millió euróért árulnak egy 1000 éves borászatot
Chateau de Goulaine (Fotó: Wikimedia Commons)
 
A Chateau Goulaine egyike a legrégebbi működő pincészeteknek. A Loire-völgyben találtható bosázat ezer éve egy család tulajdonában van. A birtokon álló kastély 1480 és 1520 között épült, és alatta bejárható az eredeti pincerendszer - írja a Player.hu. A Nantes-tól 10 percre található birtokon IV. Henrik, XIV. Lajos is járt.
 
A barokk kastélyban legtöbbször esküvőket tartanak. Az első emelet 360 négyzetméterén 5 szoba található, a pince pedig kiváló helyszíne lehet exkluzív borkósotlóknak.
 
A chateau mellett van egy múzeum és egy madárház. A 16 hektáros birtok irányára 10 millió euró. 

Ezért kell sörözés közben folyton mosdóba járni

április 06. 18:20
Ne igyál annyi sört, mert nem győzöl majd mosdóba járni! És milyen igaz, de hogy mi ennek az oka azt az Index.hu kiderítette:
 
A gyakori vizelést tehát az alkohol az agyalapi mirigy megzavarásával éri el, és elméletileg nem csak sörnél, de mindenféle alkoholos ital fogyasztásánál meg kellene jelennie. Azért tipikusan a sörrel asszociáljuk mégis, mert abban alkohol is van, és elég sokat is fogyaszt az ember belőle egy ültő helyében ahhoz, hogy megtöltse a hólyagját.
 
A teljes biológiai folyamatot az Index.hu oldalon tudod elolvasni!

Itt a Kopar új évjárata

április 06. 15:52
Jövő héten debütál a Kopar új évjárata. Gere Attila Pincészetének ikonikus bora egy klasszikus bordói házasítás (cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot), amelyet csak a kivételes évjáratokban készítenek el. A borászat facebook oldalán így jellemzi a tételt:
 
„Ez az év, az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Szép egyensúlyú bort kaptunk, komoly érlelési potenciállal.”
 
Itt a Kopar új évjárata

Már lehet nevezni a Paksi Borversenyre

április 06. 13:51
Április 9-én 15 órakor kezdődik a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete szervezésében a Fabro Pincészetben a Paksi Borverseny, amelyen  a végzett borbírák mellett borászok és borkedvelők is részt vesznek majd.
 
Fehér-, vörösbor, rosé és siller kategóriában egyaránt lehet nevezni, minden nevezett borból kettő palackkal kell leadni.
 
A mintákat április 5-től 7-ig 15 és 18 óra között várják Kovács Mihály présházában (Sárgödör tér 50.). A mintákhoz üvegeket és dugókat ugyanitt lehet felvenni. A borverseny nevezési díja 500 forint mintánként.
 
További információk a versenyről itt találhatóak.

Badacsonyban is jól érzi magát a hárslevelű

április 06. 11:17
Egyre több borvidéken foglalkoznak a hárslevelű szőlőfajtával, megtalálható Tokajban, Somlón, Egerben, Villányban és Badacsonyban is. Ez utóbbi régióban található Istvándy Pincészet, immáron több évjárattal is büszkélkedhet a borászatnál. A Borrajongó.blog.hu most a 2014-es hárslevelűt kóstolta:
 
Érett, tiszta és áradóan gyümölcsös cucc, hallgat mindenféle küzdelemről és kihívásról. Annyi trópusi gyümölcsöt és barackot dolgozott magába, hogy tulajdonképpen hibátlanul gömbölyíti ki a strukturálisan adott, nagyobb mennyiségű, de minőségileg nehezen kifogásolható savat. Vitális bor, dacára az orrban bekopogtató háttér-botritisznek. 

Ennyibe kerül a világ legdrágább kebabja

április 06. 09:15
A londoni Hazev étteremben 925 fontba, azaz 361 ezer forintba kerül egy kebab - a világon nincs ennél drágább - írja az Origo.hu.
 
A Royal Kebab néven árult ételben mindenből a legjobb van: olyan apróságokra is figyel, mint a zöldségekhez használt 25 éves olasz borecet, amelynek palackja 72 ezer forint - mondta el Önder Şahan séf.
 
A hús egyik fele japán wagyu marhából készül, amit remekül kiegészít a tejes bárányból és kecskéből készült kofta húspogácsa. Ezek mellé tökéletesen passzol a kucsmagomba és a speciális francia Chaumes sajt a cukkinivirággal. Török bazsalikom, csicsóka és a világ legjobbjának tartott La Vallee des Baux olívaolaj.