Fröccs

Itt a Kopar új évjárata

április 06. 15:52
Jövő héten debütál a Kopar új évjárata. Gere Attila Pincészetének ikonikus bora egy klasszikus bordói házasítás (cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot), amelyet csak a kivételes évjáratokban készítenek el. A borászat facebook oldalán így jellemzi a tételt:
 
„Ez az év, az extremitások éve volt. Hideg téllel, sok hóval indult, majd nagy nyári szárazság következett. Emiatt kisebb méretűek voltak a bogyók, de koncentráltabb a beltartalom. Szép egyensúlyú bort kaptunk, komoly érlelési potenciállal.”
 
Itt a Kopar új évjárata

Már lehet nevezni a Paksi Borversenyre

április 06. 13:51
Április 9-én 15 órakor kezdődik a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete szervezésében a Fabro Pincészetben a Paksi Borverseny, amelyen  a végzett borbírák mellett borászok és borkedvelők is részt vesznek majd.
 
Fehér-, vörösbor, rosé és siller kategóriában egyaránt lehet nevezni, minden nevezett borból kettő palackkal kell leadni.
 
A mintákat április 5-től 7-ig 15 és 18 óra között várják Kovács Mihály présházában (Sárgödör tér 50.). A mintákhoz üvegeket és dugókat ugyanitt lehet felvenni. A borverseny nevezési díja 500 forint mintánként.
 
További információk a versenyről itt találhatóak.

Badacsonyban is jól érzi magát a hárslevelű

április 06. 11:17
Egyre több borvidéken foglalkoznak a hárslevelű szőlőfajtával, megtalálható Tokajban, Somlón, Egerben, Villányban és Badacsonyban is. Ez utóbbi régióban található Istvándy Pincészet, immáron több évjárattal is büszkélkedhet a borászatnál. A Borrajongó.blog.hu most a 2014-es hárslevelűt kóstolta:
 
Érett, tiszta és áradóan gyümölcsös cucc, hallgat mindenféle küzdelemről és kihívásról. Annyi trópusi gyümölcsöt és barackot dolgozott magába, hogy tulajdonképpen hibátlanul gömbölyíti ki a strukturálisan adott, nagyobb mennyiségű, de minőségileg nehezen kifogásolható savat. Vitális bor, dacára az orrban bekopogtató háttér-botritisznek. 

Ennyibe kerül a világ legdrágább kebabja

április 06. 09:15
A londoni Hazev étteremben 925 fontba, azaz 361 ezer forintba kerül egy kebab - a világon nincs ennél drágább - írja az Origo.hu.
 
A Royal Kebab néven árult ételben mindenből a legjobb van: olyan apróságokra is figyel, mint a zöldségekhez használt 25 éves olasz borecet, amelynek palackja 72 ezer forint - mondta el Önder Şahan séf.
 
A hús egyik fele japán wagyu marhából készül, amit remekül kiegészít a tejes bárányból és kecskéből készült kofta húspogácsa. Ezek mellé tökéletesen passzol a kucsmagomba és a speciális francia Chaumes sajt a cukkinivirággal. Török bazsalikom, csicsóka és a világ legjobbjának tartott La Vallee des Baux olívaolaj.
 

Meglepő eredmény született a bolti narancslevek tesztjén

április 06. 06:32
A Tudatos Vásárlók Egyesülete rendszeresen tesztel különböző gyártók azonos kategóriába tartozó termékeit. Március végén 16 féle narancslevet vettek górcső alá azért, hogy kiderítsék mennyi C-vitamint tartalmaznak, mennyire környezetbarát a csomagolásuk és milyen a vásárlói tájékoztatás a címkén.
 
Összesen 16, préseléssel vagy sűrítményből készült narancslevet vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete a sajátmárkás, jól ismert termékektől a drágább, bio termékekig. Tesztünk egyik legfontosabb célja a C-vitamin tartalom mennyiségének mérése volt, hogy kiderítsük megéri-e emiatt fogyasztani ez a gyümölcslevet.
 
Az összesített pontozásban
  • legmagasabb értéket 16,3 pontot a Tesco Organic bio narancsleve kapta (érdekes, hogy a Tesco másik gyártmánya, a Tesco Value narancslé pedig az utolsó előtti helyen végzett),
  • a második helyen a dm Bio narancsleve végzett 15,87 ponntal,
  • harmadik helyen pedig a Happy Day 15,7 ponttal.
A legmagasabb C-vitamin tartalom a legolcsóbb a termékben, a Spar S-Budget narancslében volt (55,9 mg/100 ml). 
 
A fogyasztói tájékoztatás szempontjából pozitív volt a körkép: minden terméken fel volt tüntetve a gyártó vagy a forgalmazó, és az energiatáblázat is, viszont 3 terméknél nem derült ki a származási hely. 
 
A teszten szereplő termékeket, valamint a végső eredményeket az egyesület honlapján tudod megtekinteni!

Az idei Gere Jazz Fesztivál a "latin fiseta" jegyében telik majd

április 05. 20:04
Idén sem múlhat el a nyár a Gere Jazz-Fesztivál nélkül. Június 10-11. között mindenkit várnak Villányban, ahol nem lesz hiány a Gere-borokból, a kifinomult gasztronómiából és az igényes jazz-zenétből sem.
 
2016-ban ünnepli a fesztivál ötéves fennállásának minijubileumát, amely kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos “fiesta” hangulatát idézzék meg - hirdetik az esemény honlapján.
 
A szervezők – Pauli Zoltán és Illés Tamás – régóta dédelgetett vágya a latin jazz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.
 
Az idei Gere Jazz Fesztivál a \
A fesztivál szervezői Illés Tamás és Pauli Zoltán (balról jobbra)
 
Program:
2016. június 10. péntek
18:00 óra: Kapunyitás
19:00 óra: Enyedi Sugárka JazzTett
21:00 óra: Ricardo Salsa Club (a zenekar alapítójával, Révész Richárddal készített interjút itt tudod elolvasni)
 
2016. június 11. szombat
17:00 óra: Kapunyitás
18:00 óra: Pátkai Rozina Quintet
20:00 óra: Barrio Latino
22:00 óra: Matt Bianco (Mark Reilly) & New Cool Collective
 
További információkat a fellépőkről az esemény honlapján találsz: ide kattintva
A Gere Jazz Fesztivál facebook oldala: ide kattintva
Jegyvásárlás: ide kattintva
 
Nézdd meg a tavalyi gere Jazz fesztiválon készült rövid videót!
 
 

Magyarország is részt vesz a világhírű gasztronómiai kiállításon

április 05. 17:54
Április 4-én nyitotta meg kapuit a 30. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállítás Madridban, ahol a vendéglátó Spanyolország mellett 20 külföldi ország vonultatja fel termékeit, amelyek között Magyarország is szerepel.
 
A 22 ezer négyzetméteres kiállítótérben egyebek mellett Argentína, Kanada, az Egyesült Államok, Izrael és Franciaország vonultatja fel gasztronómiai kínálatát, újdonságait, de mellettük helyet kaptak külön-külön a spanyol tájegységek is. 
 
Összesen mintegy 35 ezer féle gourmet terméket lehet megkóstolni az április 7-ig tartó esemény keretében, amelyet sonkaszeletelő verseny és osztriganyitó bajnokság is színesít a főzőshowk mellett. A kiállításra mintegy 85 ezer látogatót várnak. 
 
"A gasztronómia a boldogság ipara" - fogalmazott a spanyol gasztronómiai királyi akadémia elnöke, aki szerint Magyarország csodálatos gasztronómiai célpont, ezért mindenkinek csak ajánlani tudja. Rafael Ansón erről a magyar stand hivatalos megnyitóján beszélt, ahol megjelent Isabel García Tejerina spanyol agrárminiszter is. 
 
"Magyarországon gasztronómiai forradalom zajlik" - jelentette ki Győri Enikő madridi magyar nagykövet, hangsúlyozva, hogy Magyarország visszatért a nemzetközi porondra ebben az ágazatban, ezt jelzi jelenléte ezen a csúcsgasztronómiai kiállításon, valamint az is, hogy már négy Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, és a Bocuse D'Or Budapestet választotta következő versenyhelyszínének. 
 
Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a gasztronómia egyre inkább az utazási élmények központi elemévé válik világszerte, vagyis a Salón de Gourmets kiváló alkalom, hogy Magyarországot gasztronómiai célpontként is megismerhessék. Magyarországon 2016-ot a Gasztroélmények Évének nevezték el, mert a gasztronómiai turizmus az ágazat egyik legdinamikusabban fejlődő és legkreatívabb területe - fűzte hozzá. 
 
A magyar stand kínál villányi és tokaji borokat, és egyebek mellett mangalicakolbászt, libamájpástétomot, kézműves csokoládét. Naponta szerveznek kóstolókat, termékbemutatókat is szakmai beszélgetésekkel egybekötve. A kiállítók között helyet kapott Gere Attila Pincészete, a Szent Tamás Pincészet, a Pannonbor, a Tokaj Kereskedőház, a Dunst&Rose, a chocoMe és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., utóbbi Áldomás márkanevű termékeivel készült. 
(MTI)

Drasztikusan emelkedik a vanília ára

április 05. 15:31
Tavaly év elején 59 fontos (kb. 23 ezer forint), míg idén januárban már 144, tehát közel 60 ezer forintos kilós ára volt a feldolgozott vaníliának. A világ legdrágább fűszere most még magasabb áron érhető el, amelynek oka a gyenge tavalyi termésben keresendő.
 
A világ vanília termelésének nagyobb részét adó madagaszkári szüret ugyanis meglehetősen gyengére sikerült - írja az Origo.hu.
 
A hirtelen megnövekedett árak befolyásolhatják a boltokban elérhető teljes vanília rúd, a por formában árult és a kivonatok vásárlói árát is, de akár az üdítőitalok és parfümök költségvetését is érinthetik. De ne feledkezzünk meg a nyár egyik kedvenc édességéről sem a vanília fagylaltról, amely szintén többe fog kerülni, ha valódi fűszert használnak a készítése során.

Hírmorzsák Jamie Oliver új budapesti étterméről

április 05. 12:59
Közelebb áll a félmilliárdhoz, mint a 100 millióhoz - válaszolta Zsidai Zoltán Roy, arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy Jamie's Italian a Budai Várban. Az új étterem májusban nyitja meg a kapuit.
 
Ez egy klasszikus, de laza, modern olasz étterem. Fantasztikusak az ételek, az a fajta átgondoltság, részletezés, ami az ételben, a tálalásban és a szervizben is benne van, abszolút példa nélküli Magyarországon. Ezeket az ismérveket fel lehet ugyan fedezni máshol is, de a Jamie's Italian olyan professzionális rendszerben működik, ahol mindezt egyszerre kapja meg a vendég. Ez nem jelent semmiféle ezoterikus hókuszpókuszt, inkább a józan ész diktálja, viszont idehaza egyáltalán nem megszokott.(...) Minden étel frissen, minőségi alapanyagokból, helyben készül, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb haszonkulccsal dolgozunk majd, mint a versenytársaink. Így is sikerült egyébként a minőségi olasz bisztrók árában maradni; a tészták például 2200-2800 forint között mozognak majd.” - nyilatkozta Zsidai Zoltán Roy a Portfolió.hu oldalnak.
 
A teljes interjút a Portfolió.hu oldalon tudod elolvasni!