Tokaji aszút csempésztek be a Bocuse d’Or európai döntőjére
Június 12. 14:26
Ma fejeződik be a Bocuse d’Or európai döntője Torinóban, amelynek első 10 helyezettje jut tovább a jövő évi lyoni döntőre. Magyarországot Pohner Ádám, a Kistücsök séfje képviseli, ő tegnap készítette el a táljait. A prezentáció után elégedetten nyilatkozott, azt mondta, mindent úgy el tudtak készíteni, ahogyan tervezték.
A vegetáriánus tálja az alábbiakat tartalmazta: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött „tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele az idei meglepetés alapanyag, azaz a spagetti, amit a szervezők a hagyományoknak megfelelően közvetlenül a verseny előtt hoztak nyilvánosságra. Volt továbbá a tálon sáfrányos burgonyapüré; paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté.
Az 5 óra 35 perces keretidőben szintén elkészítendő hústálra került bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, valamint rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, és szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel; petrezselymes risotto vadspárgával és rókagombával.
Az ünnepélyes eredményhirdetés ma délután lesz, a zsűrielnökségben helyett kapott Széll Tamás is.
Az európai döntő előtt vasárnap rendezték meg szintén Torinóban a Cukrászati Világkupa döntőjét. Fényképes beszámolónk további érdekességekkel és a győztesekkel itt tekinthető meg.