Szeptember 24. 21:00
Sárospatakon a Kossuth Lajos utcában, a Cuvée Rendezvényházban találjuk meg a Harsányi Pincészet birtokközpontját. A generációk óta a Harsányi család birtokában lévő kéthektáros területre alapozva 2012-ben palackozta első borait a pincészet. Az igazi borászati munka a Ciróka dűlőben lévő Ruck-tanyán zajlik, itt készülnek Hős-Nagy Henrik vezetésével a pincészet borai. A mostanra öt hektárosra bővült borászat területei a Megyer, Ciróka, Kútpatak és Király-hegy dűlőkben vannak. A szőlőben biogazdálkodás folyik, és ugyanilyen alapokon dolgoznak a borkészítésnél is.
A Cuvée Rendezvényház kicsit birtokközpont, bemutatóterem, borkóstolások helyszíne is egyben, ám mindenek előtt rendezvényhelyszín. Koncertek, kulturális események zajlanak itt. Sok pár mondta ki az épület falai között a boldogító igent, és tökéletesen alkalmas céges események, konferenciák lebonyolítására is. Békés hely nagy terekkel, kedves kerttel, és egy boros témájú szabaduló szobával.
A Kerülőutak Tokaj-Hegyaljai túrájának keretében itt kóstolhattuk meg a borokat, azok készítőjének, Hős-Nagy Henriknek az útmutatásával. A 2016-os borok 180 fokos fordulatot jelentenek a korábbiakhoz képest, köszönhetően Henrik munkájának, az elődeitől eltérő szemléletének. A pincében is biofeldolgozásra törekednek, csak nagyon-nagyon ritkán dolgoznak egy kis neutrális élesztővel. Henrik elképzelése, hogy neutrális, tisztán a fajtát és a terroirt mutató borok készüljenek, harmóniában, jó szerkezettel, alacsony alkohollal. A pincészet elsősorban furminttal foglalkozik. Az alapborok reduktív technológiával készülnek, a dűlős tételek kerülnek hordóba, változó időtartamra. Viszont minden tétel alkalmaznak seprőn tartást és felkeverést.
A kóstolt borok egységes jellemzője volt a jó szerkezet, a szép, egyenletes korty. Üdítő, lelkesítő tételek, általában némi cukortartalommal viszont feszes savakkal, így az édesség háttérbe szorul. Henrik kísérletező kedvének és a támogató tulajdonosoknak köszönhetően olyan tokaji borkülönlegességek is találhatók a szortimentben, mint a száraz szamorodni és a fordítás.
Határozott vízióval rendelkező pincészetnél kóstolhatunk, szépen rendben tartott szőlőben barangolhatunk, és meggyőződhettünk róla, hogy Sárospatak történelme nem csak az épületekben, hanem a palackokban is köztünk van. A településnek megérdemelt helye van a Tokaj-Hegyalja borvídéken.