A Villányi borviéken az átlagosnál nagyobb mennyiségű szőlőt szüretlhettek, amelynek minősége is kitűnő volt. Becslése szerint 2014-hez képest 10-15 százalékkal több szőlő termett. „Abszolút jó évjáratot tudhatunk magunk mögött" - fogalmazott Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára azzal kapcsolatban, hogy szinte teljesen véget értek a szüreti munkálatok a villányi borvidéken.
A bortermelők október második felében szüretelték a borvidék kiemelt fajtájának tekintett cabernet franc-t, amelyet idéntől „Villányi Franc" néven hoz forgalomba több helybéli pincészet. A borvidék jó minőségű területein a szőlő már a szokásosnál egy-két héttel korábban elérte az ideális érettséget - mondta Nagy Gergely.
A hegybíró tájékoztatása szerint egyedül a legkésőbbi időpontban, október végén szüretelt cabernet sauvignon fajta esetében nehezítette a munkát, hogy rövid időn belül körülbelül száz milliméter csapadék hullott a térségben.
Nagy Gergely megjegyezte, a szőlő szerencsére nem sínylette meg a csapadékos hideg időjárást, amiben a gazdák megelőző növényvédelmi munkáinak is szerepe volt. A hegybíró szerint a jelenlegi, az évszakhoz képest meleg időjárás nem okoz gondot növényvédelmi szempontból. A gazdák a szüret utáni időszakban úgynevezett lemosó permetezéssel próbálják elejét venni, hogy a kórokozók, kártevők megtelepedjenek a szőlőnövényen.
Nagy Gergely a 2016-os évjárat szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy a tél folyamán faggyal járó tartós hideg legyen. „A hideg bármilyen növényvédelemnél többet ér a szőlőbetegségekkel szemben" - összegzett.
(forrás: MTI)