Fröccs

Véget ért a legnagyobb magyar üdítőper

Február 12. 10:14
Évtizedes perfolyam fejeződött be csütörtökön Veszprémben: a bíróság jogerősen bűnösnek mondta ki Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda üdítőital hosszú éveken át tartó hamisítása miatt - írja az Index.
 
Az ítélet szerint Berkowitzék társtettesként, folytatólagosan sértették meg az áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok előírásait. A vádlottak ellen 2010 óta folyt a per.

A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Az évek során Berkowitzék több százmillió forinttal károsították meg a magyar államot, valamint magáncégeket, valamint akadályozták, hogy a köz- és magántartozásokat behajtsák rajtuk.

Ők minden boros rendezvény trolljai

Február 11. 19:37
A Borszakkör blog szedte össze a borkóstolók, -fesztiválok legkellemetlenebb alakjait. Mindre csípőből tudunk példákat mondani! ;)
 
Nézzünk néhányat!
 
  • A vegyi csapás: Egész parfümfelhőt fújt magára. 30 m-es környezetében lehetetlen bort kóstolni, mert semmilyen illatot nem érzel.
  • A szőrszálhasogató: Minden borral van valami baja, fintorog az ételekre, nem ízlik neki az ásványvíz, kifogásolja a papírtányérok vastagságát, a kukák számát, a poharak formáját, a közönség összetételét, a helyiség szellőzését, és ezért végigmorogja az estét. Vajon miért jött el?
  • A kötéltáncos: Olyan magas sarkú cipellőben jött, amihez már józanul is jogsi és bukósisak kéne. Pár pohár után veszélyesen kileng, csak a kísérőjébe kapaszkodva tud közlekedni. Végül egy taxi megmenti, otthon meg úgyis hamar vízszintesbe kerül.
  • Tanár Úr: Hogy, hogy nem, meghallotta, miről beszélgettetek, és ne vedd zokon, de ki kell javítson a kérdésben, aminek ő természetesen messzemenőkig a szakértője. Majd lead egy érzelmektől túlfűtött előadást a szőlő fenológiai fázisairól. Értelmének ragyogó fényében végül talán kiviláglik az is, hogy miért volt számára megmosolyogtatóan helytelen, hogy szederillatot éreztél abban a Merlot-ban.
  • Az eltévedt: Ő igazából nem szereti a bort, úgyhogy megkeresi a pálinkás meg a sörös standot, és ott iszik. De legalább jól érzi magát.
  • A kidobhatatlan: A szervezők kedvence: a rendezvény végén elkéri a bontott palackokat a kiállítóktól, és az üres asztalokon ülve morzsapartit rendez. Csak akkor hajlandó elhagyni a helyszínt, amikor azt már gyakorlatilag elbontották.

És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!

Február 11. 13:47
A mindenki által ismert Casella család által alapított ausztrál Yellow Tail, mostantól nemcsak a boros üvegeken, hanem a sörös üvegek címkéjén is megtalálható az Egyesült Államokban. A Yellow Tail, szinte a nulláról indulva, erős marketingstratégiával a legnagyobb brand-ek közé pozícionálta magát, aminek köszönhetően az Egyesült Államok legjelentősebb importbora lett. 

A cég jelenlegi terve, a kézműves sörök piacának meghódítása. Egy olyan kézműves sört akarnak létrehozni, amely ízeiben és zamataiban tükrözi mindazt a napsütést és életérzést, ami Ausztráliához köthető - nyilatkozták a vállalat képviselői. Természetesen ehhez elengedhetetlen a kenguru, a Yellow Tail megjelenése a címkéken. 
 
És akkor a kenguru átugrált a borról a sörre!
 

Szlovéniában még a szökőkútból is sör folyik!

Február 11. 11:15
Zalec, egy kis szlovéniai város, ami rendkívül híres komló ültetvényeiről, nem hiába kapta a „zöld arany völgye” elnevezést. 
 
A polgármester nyélbe ütne egy fejlesztési projektet, ami egy sör szökőkút felépítését tenné lehetővé. A szökőkút nemcsak turisztikai látványosság lesz, hanem az oda látogatók különböző szlovén sörök közül válogathatnak, ám nem ingyen. A turisták 3 különböző 30 centiliter sörnek megfelelő mennyiséget fogyaszthatnak összesen 6 Euróért - írja a Thedrinksbusiness.com

A szökőkút finanszírozását a városi tanács és magánszemélyek adományai biztosítják. A terveknek több ellenzője is van, akik úgy gondolják, hogy az adományokból befolyt pénzt, hasznosabb célra is lehetne fordítani. Mivel a polgármester  kétharmados többséget élvez, nem is kérdés, hogy a projekt megvalósul-e. A tervek szerint a szökőkút költsége megközelítőleg 350.000 Euróba kerül majd. 

Birsből lesz az Év Pálinkája

Február 11. 09:54
Az ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év Pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül.
 
2016. február 10., Budapest – Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év Pálinkája 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az Év Pálinkájába.
 
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A pályázatra januárig lehetett jelentkezni és mintákat beküldeni. A kész termék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül  kereskedelmi forgalomba.
 
Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év Pálinkáját, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.

Ettől a dugóhúzótól tuti izomlázad lesz

Február 11. 07:33
És kell hozzá némi türelem is. Viszont kétségkívül stílusos.
 

The Corkscrew - Rob Higgs

Közzétette: 亗 Dr. Emporio Efikz 亗 – 2016. január 14.

Az olaszrizlingről szól a hétvége Csopakon

Február 10. 20:31
Több mint harminc pincészet olaszrizlingjeit ízlelhetik meg Csopakon a szombati Olaszrizling Szerintünk kóstoló látogatói, miután a termelők összegezték a fajtával kapcsolatos tapasztalataikat.
 
A rendezvény úgy indult hét évvel ezelőtt, hogy Jásdi István meghívta magához Csopakra borász kollégáit, barátait, hogy közösen vitassák meg az olaszrizlinggel kapcsolatos kérdéseket - idézte fel az Olaszrizling Szerintünk főszervezője.
 
Pintér Zsolt hozzátette: később már olyan sok termelő, szakíró, borkedvelő szeretett volna csatlakozni ehhez az akkor még zárt fórumhoz, hogy négy éve ennek a kiterjesztése mellett döntöttek.
 
Pénteken a borászok idén is zártkörű kóstolón beszélik meg a fajtával, a legutóbbi évjárattal, a telepítéssel, a klónokkal, az árpolitikával kapcsolatos tapasztalataikat, másnap azonban a szélesebb közönség számára is sétáló kóstolót tartanak a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Pincészetben.
 
A rendezvényen olyan szakmai szereveződések tagjai is szép számban képviseltetik magukat, mint a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció, és két felvidéki termelő is érkezik.
 
A szervezők a helyszínekre való eljutáshoz és a pincék közötti közlekedéshez is buszjáratot biztosítanak.
 
Ezen a hétvégén a környék számos étterme, cukrászdája is az olaszrizlingre komponál menüket, süteményeket, több szálláshely pedig csomagajánlatokat állított össze - hívta fel a figyelmet Pintér Zsolt.
 
Jásdi István borász felidézte, hogy hét évvel ezelőtt kollégáival még abban sem értettek egyet, vajon az olaszrizling - az ország egyik legnagyobb területen termesztett fehérszőlőfajtája - alkalmas-e másnak, mint fröccsbornak, az elmúlt hét év eredményi azonban meggyőzték őket arról, hogy az olaszrizlingből egészen különleges minőségű borok is készülhetnek például a Balatonon, a Somlón és Egerben.
 
Az olaszrizling a világ nagy boraihoz mérhető, úgynevezett terroirbor, azaz tökéletesen megmutatja a termőhelyet; könnyed, elegáns és mégis összetett, nagyon izgalmas fajta - hangsúlyozta.
 
Jásdi István elmondása szerint az olaszrizlingnek a vele csupán névrokonságban álló rajnai rizlinggel szemben például nagy előnye, hogy annak általában némi maradékcukorra is szüksége van a hatalmas savai mellé, az olaszrizling harmóniái azonban már alacsonyabb koncentrációnál is szépen megmutatkoznak, és a mai gasztronómia éppen az ilyen harmonikus borok felé megy.
 
Kezdetben olaszrizlinget csak az alsó szegmensben lehetett eladni, mert sokáig a nyugati fajtákat magasabbra értékelték a magyar fogyasztók. Most azonban már Budapesten is évek óta külön kóstolókat szerveznek az olaszrizlingnek, és a piacon is a helyi fajták felé fordult a figyelem - hangsúlyozta a borász, hozzátéve: sokszor tapasztalják, hogy a régebben irsai olivért vagy cserszegi fűszerest fogyasztók közül is sokan eljutottak az olaszrizlinghez.
(MTI)

Észak-Korea sörrel próbálkozik

Február 10. 17:59
Kim Dzsong Un diktatúrája azt tervezi, hogy márkaépítésbe kezd, és nem sokára kozmetikai termékekkel és saját sörrel jelenik meg a nemzetközi piacon.
 
A kommunista országban az utóbbi években a tervgazdálkodást egy piacorientáltabb gazdaságpolitika kezdi felváltani. „Kim Dzsong Un hatalomra lépése óta rengeteg változás tapasztalható. Nyugati stílusú éttermek és kávéházak nyíltak, az utcákon pedig egyre több taxi közlekedik” – idézi a Magyar Idők Dzsong Ho Kim dél-koreai kutatót.
 
A CNN hírcsatorna értesülései szerint Phenjan olyanokon gondolkozik, hogy a közeljövőben a fővárosban síparadicsomot és vidámparkot is létre hoznak (- ahol tuti fel lehet majd ülni a Szocialista Szellem Vasútjára). :)