Fröccs

Végre napsütésben kóstolhatunk a Budavári Borfesztiválon

Szeptember 08. 10:26
Úgy tűnik két év után ismét napsütéses, enyhe idő lesz a Budavári Borfesztiválon. A szeptember 9-én, szerdán kezdődő eseményre jó idő ígérkezik:

A világért sem szeretnénk elkiabálni két ínséges év után... #VÉGREJÓIDŐLESZ!!! 󾌲

Posted by Budavári Borfesztivál on 2015. szeptember 7.

Cseppőrért indított játékot a Budavári Borfesztiválon a Winelovers

Szeptember 08. 07:22
A többek között az Olaszrizling Októbert, és a Bordó Blendet is szervező Winelovers csoport játékot indított a Facebookon, amelyben cseppőrt nyerhetnek a Budavári Borfesztiválon a Winelovers standhoz látogató vendégek. A DropStophoz azonban tudni kell a napi jelszót, amelyet a játék Facebook eseményén osztanak meg a szevezők.
 
Csatlakozz te is, hiszen ilyen cseppőr lehet a tiéd!
 
Cseppőrért indított játékot a Budavári Borfesztiválon a Winelovers

Íme pár tipp a sörhas ellen

Szeptember 07. 19:08
A Szorfi.blog.hu összegyűjtött hét hasznos tanácsot, hogy mit tegyél a sörhas ellen:
 
1. Mindig próbálj meg egészségesen étkezni és kiváló minőségű tápanyagot bevinni, de a legfontosabb: próbáld meghúzni a határt és törekedj a mértékletességre.
2. Egyél többször keveset.
3. Délután három után már nem igazán fogyasztok szénhidrátot.
4. Jelölj ki hetente egy bűnöző napot.
5. Fogyasztd lelkiismeretfurdalás nélkül a kiválasztott áldozatot.
6. Tiszteld meg az ételt annyival, hogy élvezettel fogyasztod el
7. Iktass be több kardiót az életedbe.

Vigyázz a csokoládé pralinéval!

Szeptember 07. 15:44
Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is - írja az Origo.hu.
 
A belga hatóság által kezdeményezett riasztás szerint a termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. A Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el.
 
Ezek a termékek a „Choceur” belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a „Palace” válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016). 

Móron is elkezdődött a termés betakarítása

Szeptember 07. 12:40
A Móri borvidéken is elkezdődött a 2015-ös szüret. Ezt jól bizonyítja Miklós Csabi Pincészetének Facebook posztja:

Láttam, hogy Csaba Sebestyén és Gál Tibor Gal barátaim, már elkezdték. Így mi is elkezdtük. Annyi, hogy mi, móriak kettesével ládázunk, és igen a ládák pont annyira vannak tele, amennyire kell 󾌵

Posted by Miklós Csabi on 2015. szeptember 7.

Bujdosó család: ahol kéz a kézben jár a vitorlázás és a borászat

Szeptember 07. 10:28
Bujdosó család: ahol kéz a kézben jár a vitorlázás és a borászat
 
A Bujdosó család ma már 85 hektáron gazdálkodik. A borkedvelők jól ismerik a címkéiket, hiszen – balatoni borászatként – a vitorlázás központi eleme a termékeik arculatának. Bujdosó Ferenccel így nem csak arról beszélgettünk, hogyan fejlődött a birtok, hanem természetesen a hajózás is szóba került.
 
Honnan indult a Bujdosó-történelem, mikor lépett be a szőlő a család életébe?
 
Édesapám a Balatonboglári Állami Gazdaság szőlő ágazat vezetője volt és 1500 hektár szőlő tartozott hozzá, édesanyám pedig miután a középiskolai tanulmányai után nem mehetett egyből egyetemre, Balatonboglárra került egy év gyakorlatra. Itt ismerték meg egymást a szüleim. A mostani Chatou de Visz kastélyban volt Apu szolgálati lakása, sokáig ott éltünk. Persze akkor még nem volt olyan fényűző, mint most. A szőlő a kezdetektől meghatározó a család életében, de az állami gazdaság mellett Apu kereste a lehetőséget az önálló birtok kialakítására.
 
Gondolom nem várt sokat édesapád, hogy megvalósítsa terveit.
 
Nem bizony… Először öten álltak össze, barátokkal és 5 hold szőlőt telepítettek. Aztán két év múlva jöttek a bajok, a helyi párttitkár nem engedett fejenként fél hold szőlőnél több tulajdont. Bonyolultabb lett a helyzet, de bennünket ez sem riasztott vissza, Apu más nevére vásárolt földeket, és így tudta tovább fejleszteni a gazdaságot. A Szent György-hegyen volt az első pincénk, fél hektár szőlővel, ma már 85 hektáron gazdálkodunk, bort pedig kizárólag saját szőlőből készítünk.
 
Köztudott, hogy fontos szerepet játszik a család életében a vitorlázás. Ki volt a „vírushordozó”?
 
Feripapa a '70-es években szerezte meg a vitorlás hajóvezetői engedélyét. Számtalanszor körbetúrázta a Balatont az akkori „belkeres” flotta valamelyik vitorlásával. A család aztán egy klasszikus balatoni 25-ös Jollét újított fel és használta a '90-es évek elejéig. Öcsémmel jelenleg a Pannónia 70-es cirkálóval versenyzünk. Négy gyermekem van, ők is megtanultak már vitorlázni, sőt egyik unokaöcsém igazolt verseny vitorlázó.
 
Van-e kedvenced a boraitok között, amit kiemelnél a többi közül?
 
Természetesen mind szeretem, de mindig akadnak aktuális kedvencek. Mostanában nagyon kedvelem a gyöngyözőket, különösen a fehér Frisecco-t, a Rajnai rizlinget pedig a legkiválóbb fajtának tartom.
 
A Bujdosó Pincészet borai megtalálhatóak az Veritas borkereskedés kínálatában.

Kártevők pusztítanak az olajfaligetekben

Szeptember 07. 09:49
A 2014-15-ös idényben világszinten másfél évtizede nem volt ilyen alacsony az olivabogyó termésmennyisége. Egyes országokban a gyümölcs közkedvelt olajának „fekete éveként” hivatkoznak a 2014-es esztendőre - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A világ olajfáinak 95 százaléka a mediterrán térségben található. Ugyan az olaszországi gondok termésmennyiség tekintetében Spanyolország és Tunézia mögött a harmadik helyre taszították a dél-európai államot, az ország továbbra is a világ legnagyobb olívaolaj-exportőre maradt.
 
Spanyolországot 2014-ben súlyos aszály sújtotta, Olaszországnak pedig a kártevőkkel vívott küzdelme mellett az árvízzel és a jégesővel is szembe kellett néznie. Többek között ennek köszönhető, hogy még Görögország és Tunézia fokozott termelése mellett is az International Olive Council (kb. Nemzetközi Olíva Tanács – a ford.) azt sugallja, hogy a maga egyharmados visszaesésével a világ tavalyi össztermelése 15 éve a legalacsonyabb szintet mutatja.

Édes álmok egy hordó belsejében

Szeptember 06. 19:02
A Portóban található The Yeatman szálloda ezzel az ággyal várja a borok szerelmesit:
Édes álmok egy hordó belsejében

Ez a fénykép The Yeatman jellegzetességeiről a TripAdvisor jóvoltából látható.
 

5 ok, hogy miért együnk szőlőt

Szeptember 06. 16:11
A piacokon már egy-két hete szőlőt is vásárolhatunk, sőt kezdetét vette a szüret a borvidékeken. Ilyenkor érdemes ezt a gyümölcsöt fogyasztani. A Friss.blog.hu összegyűtött 5 okot, hogy miért együnk szőlőt?
 
  1. Jót tesz az emésztésnek: csökkenti a gyomor irritációját, és hatékonyan gyógyítja az emésztési zavarokat
  2. Elűzi a fáradtságot: a fehér szőlőnek magas a vastartalma, ezáltal nagyon hatékony a szervezet felfrissítésében
  3. Rákellenes tulajdonságok: a benne található rezveratrol révén a rák kialakulását is csökkenteni tudja
  4. Megóvja a szemeket: szőlő megakadályozza az időskori látásvesztést
  5. Fejfájás ellen: a szőlő a migrén egyik leghatékonyabb természetes ellenszere