Villányban megszelídítik, Bordeaux-ban kivágják a cabernet franc-t
április 11. 10:49
Bordeaux bal partján fogynak a cabernet franc területek, aminek okairól és alakulásáról Jane Anson írt a Decanterben.
A bal parton a cabernet franc aránya most 9 százalék (2010-ben még 9,8 volt), Medoc-ban mindössze 3, ezzel szemben a jobb parton 15. És amennyiben igaz, hogy tőkében jobb az öreg, akkor minőségi robbanás várható, hiszen a tőkék 55 százaléka most ért a 20-40 éves sávba- írja A Művelt Alkoholista cikkében.
„A bal parton a cabernet franc-ra mindig is nehéz fajtaként tekintettek – érzékeny, nem szereti a túl száraz, túl meleg talajokat, ezért küszködik a kavicsos medoci és pessaci területeken, ugyanakkor a túl nedves talajon is szenved, ezért a tiszta agyag sem ideális. (…) A bal-parti szőlők általában sűrűn telepítettek és magas hozamúak. A jobb parton mi kevésbé koncentrálunk a mennyiségre, és a sűrűség valamivel alacsonyabb – ez pedig pozitívan hat, mert a franc gyorsan veszít a minőségéből (…) ”– nyilatkozta Hubert de Boüard, aki több francia birtoknál is tanácsadóként dolgozik.
„Egyértelműen a globális felmelegedés az oka annak, hogy a jobb parton felívelőben van a cabernet franc csillaga” – mondja Vanleeuwen (Cheval Blanc). „Egyre jobban beérik, és ha a merlot alkoholszintje miatti aggodalmakat most félre tesszük, akkor is frissességet és virágosságot hoz a cabernet franc. A medociaknak kéznél van a megoldás a cabernet sauvignonnak köszönhetően, ami gyors eredményt hoz és kevésbé érzékeny. Akkor miért erőlködnének azzal, hogy megszelidítsék a franc-t?”
A Művelt Alkoholista a cikk zárásaként Tiffán Ede szavait idézi: „A franciák egyszerűen képtelenek megzabolázni ezt a fajtát, többek között ezért is házasítják. Nem úgy itthon, Villányban, ahol szoros gyeplőre fogva megmutatja az igazi arcát.”
A teljes cikket itt olvashatod.