A dugós bor az ételt is tönkreteheti

Borászportál
2016. november 03., 20:46


Nincs is bosszantóbb annál, amikor egy jól kiválasztott palack borról a kibontás után kiderül, hogy dugóhibás. A kellemetlen illat nem akar kiszellőzni, és hiába nem akarjuk kiönteni a bort, úgy tűnik az ételbe sem jó ötlet belefőzni.
A dugós bor az ételt is tönkreteheti
Fotó: Thelatinkitchen.com
Gyakran hallani azt a kérdést, hogy teljesen reménytelen dolog-e a dugós bor, vagy valamire – forralt bornak, esetleg az ételbe – még felhasználható. Ezúttal a Decantert kérdezte egy olvasó, és Fiona Beckett borgasztronómiai szakember válaszolt.

A szakértő egyáltalán nem ajánlja, hogy dogóízű borral kísérletezzünk főzés közben. Aranyszabály ugyanis, hogy csak olyan borral szabad főzni, amelyet magéban is elfogyasztanánk.
 
 
Hozzáteszi ugyanakkor, hogy egyáltalán nem kel drága bort használni a kajához, pláne akkor, hogyha a készülő ételt egyébként is hosszú ideig főzzük. Beckett azt tanácsolja, hogy használjunk a főzés közben olcsóbb tételeket, és esetleg a készítés végén tegyünk egy picit a drágábbikból az ételbe, azzal dúsítva az ízét.
 
A szakértő véleménye szerint az egyetlen alkalom, amikor érdemes igazán jó bort használni főzésre, az, amikor csak rövid ideig készül együtt borral az étel, és előző napról maradt a palack alján valamennyi a különlegesebb tételből.
Winelovers borok az olvasás mellé