Mi másra is vágyna az ember a forróságban, mint zamatos nyári gyümölcsökre és jéghideg borra - főleg így együtt? Rizling, muskotály, chardonnay, sőt késői szüretelésű borokból készített koktélok is szerepeltek a versenyben, aminek aktuális állása alapján íme a három dobogós helyezett, és azok receptjei:
Gránátalmás pezsgős granita
- nagy pohár porcukor
- 2 nagy pohár víz (egyik a cukorhoz, másik pohár később)
- 1 egész gránátalma
- 1 palack pezsgő, a lehető legalacsonyabb cukortartalommal
Készíts tűz fölött egy pohár vízből, cukorból és a gránátalma levéből, összetört magjaiból szirupot, forrás után kb. 3 perccel pedig szűrd le. Miután kihűlt, add hozzá a pezsgőt és a második pohár hideg vizet, majd egy kanállal alaposan keverd el. Ezután tedd a fagyasztóba (de még véletlenül se műanyag edénybe, abból ugyanis sosem szeded ki), és legalább 8 órára hagyd bent. Végül villával kapargasd fel a granitát és adagold hűs poharakba.
Szedres sangria őrület
- fél pohár frissen facsart narancslé
- fél pohár gránátalmalé
- 3/4 pohár víz
- szűk fél pohár cukor
- 10 szem szeder (plusz néhány a díszítéshez)
- 2 fahéj rúd
- 2 pohár vörösbor, pl. malbec, merlot, syrah
Egy edényben melegítsd fel a cukros vizet, majd add hozzá a gyümölcsleveket, szedret és fahéjat, amit kb. 15 percig lassú tűzön főzz. Ezután vedd ki a szedreket, öntsd hozzá a vörösbort és főzd további 5 percig. Végül a fahéjakat is vedd ki, majd tedd át az egészet a mélyhűtőbe, amit másnap reggel villával darabokra törve, tálalj poharaka, kevés friss szederrel.
Csokis-málnás merlot mámor
- 1 pohár lédús, gyümölcsös vörösbor, pl. merlot
- 1 pohár fagyasztott vagy friss málna
- 1 kis pohár porcukor (opcionális)
- 1 pohár jég
- extra a tetejére: kakaóporral és kevés porcukorral kikevert habtejszín
Az első négy hozzávalót bátran turmixold össze, ha nem szereted a málna magjait, szűrd le, majd az egészet jól hűtsd le. Elég 5-10 perc a mélyhűtőben, végül kanalazd át pezsgőspoharakba, és a tetejére tegyél a frissen felvert, kakaós tejszínhabból is.
Kóstolj még több, egyedi bor- és pezsgőkoktélt a következő Winelovers Afterwork-ön, a
Buborék Kóstolón! A kiállító borászatok tételéből vagány koktélokat kreáló Black Swan is bemutatkozik, hogy elkalauzoljon minket a "speakeasy" bárok és a "craft" koktélok világában.