A tudósok amiatt kísérleteznek az élszetőtörzs keveékkel, hogy melegebb klímán is lehessen kevésbé tüzes borokat készíteni.
A kutatást dr. Cristian Varela vezeti az Ausztrál Borászati Kutatóintézetben. A három eltérő élesztőtörzs együttes alkalmazása révén mind a shiraznál, mind a chardonnay-nál 1,8%-os etanol csökkenést értek el - ismerteti a Decanter hírét a
Metropol.
Jelenleg is zajlik az élesztők tesztelése a Hickinbotham Roseworthy Borászati Kutató Laboratóriumában Adelaide-ben. A kísérletek eredményei biztatóak, ám a kutatást vezető tudós felhívta a figyelmet, hogy ami működik laboratóriumi keretek között, az nem biztos, hogy a való életben is beválik. Itt elsősorban a hőmérséklet és a vadélesztők folyamatra gyakorolt hatását emelte ki, illetve azt, hogy nagyobb üzemi körülmények között eltérően viselkedhetnek a kikísérletezett élesztőtörzsek.
Dr. Varela ausztrál, chilei és spanyol kollegáival 50 olyan kevésbé elterjedt élesztőtörzset vizsgál, amelyek segítségével alacsonyabb alkoholtartalom mellett is képesek a borászok ízben gazdag borokat készíteni.
Dr. Varela szerint a döntő momentum az lesz, amikor üzemi körülmények között próbálhatják majd ki a nem konvencionális törzseket. A végeredményt nagyban befolyásolja majd, hogy kellően ízgazdagok lesznek-e a borok. A végső cél egy olyan élesztőkultúra kifejlesztése, amelyet a borászok biztonsággal használhatnak munkájuk során, úgy, hogy ízletes, zamat gazdag borokat készíthessenek alacsonyabb alkoholtartalom mellett.