Biológusok dolgoznak a borok alkoholtartalmának csökkentésén

Borászportál
2015. április 04., 21:50


Ausztrál kutatók egy olyan élesztőtörzs előállításán dolgoznak, amelynek segítsgével alacsonyabb alkoholtartalmú, mégis teljes értékű borokat lehetne készíteni.
Biológusok dolgoznak a borok alkoholtartalmának csökkentésén
A tudósok amiatt kísérleteznek az élszetőtörzs keveékkel, hogy melegebb klímán is lehessen kevésbé tüzes borokat készíteni. 
 
A kutatást dr. Cristian Varela vezeti az Ausztrál Borászati Kutatóintézetben. A három eltérő élesztőtörzs együttes alkalmazása révén mind a shiraznál, mind a chardonnay-nál 1,8%-os etanol csökkenést értek el - ismerteti a Decanter hírét a Metropol.
Jelenleg is zajlik az élesztők tesztelése a Hickinbotham Roseworthy Borászati Kutató Laboratóriumában Adelaide-ben. A kísérletek eredményei biztatóak, ám a kutatást vezető tudós felhívta a figyelmet, hogy ami működik laboratóriumi keretek között, az nem biztos, hogy a való életben is beválik. Itt elsősorban a hőmérséklet és a vadélesztők folyamatra gyakorolt hatását emelte ki, illetve azt, hogy nagyobb üzemi körülmények között eltérően viselkedhetnek a kikísérletezett élesztőtörzsek.
 
Dr. Varela ausztrál, chilei és spanyol kollegáival 50 olyan kevésbé elterjedt élesztőtörzset vizsgál, amelyek segítségével alacsonyabb alkoholtartalom mellett is képesek a borászok ízben gazdag borokat készíteni.
 
Dr. Varela szerint a döntő momentum az lesz, amikor üzemi körülmények között próbálhatják majd ki a nem konvencionális törzseket. A végeredményt nagyban befolyásolja majd, hogy kellően ízgazdagok lesznek-e a borok. A végső cél egy olyan élesztőkultúra kifejlesztése, amelyet a borászok biztonsággal használhatnak munkájuk során, úgy, hogy ízletes, zamat gazdag borokat készíthessenek alacsonyabb alkoholtartalom mellett.
Winelovers borok az olvasás mellé