Két tengerentúli szakértő, Dr. Elizabeth Smith és Judith Lewis véleménye a magyar borokrólDr. Elizabeth Smith az Egyesült Államokból érkezett, Judit Lewis pedig Kanadából származik, de jelenleg az Egyesült Királyság képviseletében jött Magyarországra, hogy a Winelovers Wine Awards borversenyen bíráljon. Őket kérdeztük a versenyről, a magyar borok helyzetéről és lehetőségeiről a világpiacon.
Fiatal Tokaji aszú évjáratok - A Winelovers Wine Awards mesterkurzuson több izgalmas évjárat tételeit hasonlíthattuk összeA 2023-ban második alkalommal megrendezett Winelowers Wine Awards tesztjét több izgalmas mesterkurzus is színesítette. Ha egy ilyen alkalmon a téma a Tokaji aszú, akkor az mindig garantálja a telt házat. Most sem volt ez másképp, a kóstolóterem zsúfolásig megtelt, hiszen a 3 napos esemény legnépszerűbbje volt ez a „Fiatal Tokaji aszú évjáratok” mesterkurzus. Nem is csoda is, hisz a sorban 13 aszú szerepelt, ráadásul nagyon jó koncepció mentén csoportosítva, hiszen több izgalmas évjárat tételeit lehetett egymás mellett kóstolni, és elmélyedni az egyes évjáratok adta különbségekben.
A legjobbakat kóstoltuk – 2. részSzeptember 19-én a Corinthia Hotel Budapestben került megrendezésre a Winelovers 100 Nagykóstoló. Ez az a rendezvény, ahol a 2020-ban Magyarország 100 legjobbjának választott borát kóstolhatták a vendégek, hiszen a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2020-as kiadványának megjelenése után a kiadványban szereplő minden tétel a pultokra került, sőt a kiállítók egyéb boraikat is magukkal hozták. A beszámoló 2. részét olvashatod itt.
Pezsegj még egy utolsót, mielőtt végképp beköszönt az ősz!Szeptember 3-a óta zajlik a Hotel InterContinental Corso bárjának teraszán a Taste of bubbles fantázianévre keresztelt eseménysorozat, melynek keretében sok-sok finom bubis italt lehet kóstolni poharazva is. Mindezt egészen október 3-ig tehetik meg a pezsgők szerelmesei, érdemes tehát addig kihasználni a lehetőséget, talán az időjárás is kitart még addig.
A legjobbakat kóstoltuk – 1. részSzeptember 19-én a Corinthia Hotel Budapestben került megrendezésre a Winelovers 100 Nagykóstoló. Ez az a rendezvény, ahol a 2020-ban Magyarország 100 legjobbjának választott borát kóstolhatták a vendégek, hiszen a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor 2020-as kiadványának megjelenése után a kiadványban szereplő minden tétel a pultokra került, sőt a kiállítók egyéb boraikat is magukkal hozták.
Tokaji borokkal ünnepeltünkEmlékszem, még valamikor március elején ültünk egy kisebb baráti társasággal néhány pohár bor mellett és tervezgettük, hogy a Tokaji Március Nagykóstolón miket fogunk megnézni. Az év egyik legjobb kóstolójának ígérkezett akkor még ez, aztán bejött a koronavírus, sorra törölték a rendezvényeket, így ezt is. A vírus utáni újraindulást követően egyből felfigyeltem a Winelovers Tokaj Exclusive rendezvényére, ami gyakorlatilag a márciusi kóstoló „kistestvére”. Utólag elmondhatom, tökéletes „helyettesítőnek” bizonyult.
A november a bordeaux-i vörösek jegyében teltA november a bordeaux-i fajták és a Bordói November Nagykóstoló hónapja is egyben. Beszámoló a rendezvényről.
Szapolyai János vadászházában kóstolhatsz tokaji fordítástVan Tokaj városban egy családi kispince, a Hímesudvar, amely a város egy eldugottabb részén található. Mégsem olyan bonyolult odatalálni hozzájuk, hiszen például szomszédjuk, a jóval nagyobb és ismertebb Dobogó pincészet. Míg azonban utóbbi inkább csak előzetes bejelentkezés után fogad vendégeket, a Hímesudvarhoz bárki bármikor betérhet. Az év minden napján nyitva vannak, 10 és 18 óra között várják az odalátogatókat.
Zsirai Pince, ahova mindig jó betérniHa a Tokaji borvidéken járunk, sosem mulasztjuk el, hogy beugorjunk Mádra a Zsirai pincészethez. A Zsirai testvérek, Kata és Petra ugyanis mindig szívesen látnak bennünket, a finom borok mellett pedig bőven van újdonság a pince háza táján, amiről mesélni tudnak. Mi pedig szívesen isszuk boraikat, hallgatjuk szavaikat. Az idei Kerülőutak túránk során sem hagyhattuk ki őket.