Intuitív borkóstolás: az ész mellé adja a szívetAmikor elhangzik a borkóstolás szó egy társaságban, sokan nagyjából ugyanarra gondolnak. A borhoz értő szakemberek vagy sommelier-k a bort először a pohárban, majd a szájukban hosszan forgatva egy univerzális nyelvet beszélve egzotikus szavakkal leírják a bort, míg a nem beavatottak kissé szégyenkezve, szemüket lesütve helyeselnek arra gondolva, hogy bárcsak nekik is olyan ízlelőbimbóik lennének, mint a bírálóknak. Pedig a borkostólásnak nem az úgynevezett analitikus az egyetlen formája.
Mi határozza meg a bor eltarthatóságát?Kétféleképpen is megközelíthetjük a kérdést: gondolhatunk arra, hogy mennyi ideig tartható el egy palack bor felbontás nélkül, és arra is, hogy felbontás után mennyi ideig áll el a megmaradt bor. Vizsgáljuk meg a két kérdést külön-külön, és nézzük meg, hogy van-e összefüggés a kettő között.