A Tokaj Hétszőlő 2016-os dűlőszelektált hárslevelű teljes készletét a Borkollégium vette meg. Miért pont ezt a bort bocsátották árverésre?
Mit érdemes még tudni a borról?
A szőlő 1992 és 1995 között telepített tőkékről származik és 2016 szeptember közepén lett szüretelve. A teljes fürtös préselés után azonnal használt fahordóba került a must, ezt az erjesztés majd az 5 hónapos seprőn történő úgynevezett battonage érlelés követte. A bor végül 13% alkohollal és 4 gramm/liter cukorral került palackba.
A bort elsősorban a Borkollégium kurzusainak résztvevői kóstolhatják majd. Mikor lesz érdemes kóstolni?
A most ősszel induló kurzusokon a bor még egy éves „csecsemőkorban” lesz. Ott jó szellőztetés után mint
mutatkozhat be. Kiteljesedni majd inkább 2018 őszén kezd, a csúcsot pedig szerintem 4-5 év múlva fogja elérni.
A Hétszőlő pincészet a kezdetektől részt vesz a borárverésen. Ez inkább csak hírverés vagy így nagyobb bevételhez lehet jutni?
Az árverésen való részvétel a kommunikációt, a boraink és a pincészetünk promócióját szolgálja. Mivel ez egy viszonylag új kezdeményezés, még nincs annyi licitáló, hogy ebből az ember jobban tudjon kijönni.
A hárslevelű a furmint mellett kicsit háttérbe szorul. Van-e számára mégis valamilyen kitörési pont?
Tény, a furmintnak jobb savai vannak, jobban tárolható és jobban aszúsodik, ami Tokajban kiemelten fontos szempont. A hárslevelűből ezzel szemben kecsesebb, elegánsabb szárazborok készíthetők, bár ezek ingadozó minőségre hajlamosak, néha bezárkóznak, majd újra kinyílnak. Ráadásul a hárslevelű, ha nem hagyjuk, hogy az illatai nagyon kibontakozzanak és domináljanak, ugyanúgy alkalmas rá, hogy megmutassa az adott dűlő jellegét. Mi a Hétszőlőnél mindenképpen azon vagyunk, hogy kilépjen az árnyékból.