10+1 stand, amit nem hagyhatsz ki a Winelovers Grandon!
A Winelovers Grand óriási forgatagában könnyű elveszni, kellenek az iránytűk, hogy valamilyen szempont szerint járjuk be a standokat. Azoknak, akiknek nincs idejük vagy kedvük kitalálni a koncepciót, összeállítottunk egy 10+1-es toplistát azokról a standokról, amelyeket semmiképp nem érdemes kihagyni az év legnagyobb lehetőségeivel kecsegtető borkóstolóján!
“Biztosan nem ismered” szőlőfajták a Dóka Éva Pincészettől
A Zalai borvidék szerelmesei: egy emberléptékű borászat őszinte borokkal. ADóka Éva Pincészet sok helyi fajtával dolgozik, egyik ékkövük a késői szüretelésű, száraz Hárslevelű, amelynek már ragyogó aranyszíne is azt ígéri, hogy valami igazán különleges élmény vár rád. Az illata édes és hívogató, mintha a nyár minden napsugarát megörökítené egyetlen cseppben. A korty még inkább elvarázsol: a virágos, mézes jegyek mellett érett őszibarack és egy szikrázó, finom barackmagos fűszeresség. Garantáltan maradandó emlékeket hagy. A pincészet több érdekességgel érkezik a Grandra: lesz Nektár - amely nem egy fantázianév, hanem egy zalai nemesítésű szőlőfajta, Cserszegtomajról, de megkóstolhatod a Kabar-t, amelyet korábban leginkább Tokajból ismerhettél, valamint olyan házasítással is találkozhatsz, mint a Pátria, amely olaszrizlingből és piros traminiből készült.
Amforában készülő malbec a Kis-Balaton mellől
Balatoni területeikről könnyed fehérekkel, a zalai lankákról testes vörösekkel, reserve tételekkel érkezik a nagyradai Cézár Pincészet. A bortermelésben egyre fontosabbá váló tendenciát követve a 2021-es Malbec egy részét agyag amforákban érlelték, és ezt a bort is elhozzák a Grandra! Ennek a borkészítési eljárásnak a célja, hogy egy őszinte, autentikus, a tölgyfahordók sminkje nélküli bort adjon a borrajongók kezébe, amely olyan aromákat és ízeket mutat, amelyek 100%-ban tükrözik a fajta karakterét. A malbec telepítésekben a pincészet élenjár, közel 20 éve tapasztalják itthon a fajtát. A bor piros bogyós és erdei gyümölcsökben tobzódik: finom fűszerekkel, ibolyás jegyekkel kiegészülve. Ízeiben is hozza a málnás-cseresznyés árnyalatokat, melyek a selymes tanninokkal összeolvadva egy igazán élvezhető, könnyen iható, mégis tartalmas bort adnak.
Tállya művészi bemutatkozása
Poéta, Fohász és Derű: már a borok nevei is sejtetik, hogy a Tokaj Art Wine brand a művészetek rajongóihoz is szól. A kortárs képzőművészet felkarolásáról ismert márka borai Tokaj-Hegyalja elsőosztályú tállyai dűlőiben, kiemelt szőlőfajtákból készülnek. Egy extra brut furmint pezsgőt,
egy száraz furmintot és egy hárslevelűt hoznak az év grandiózus eseményére. A Derű Extra Brut hagyományos erjesztésű pezsgőt az elmúlt fél évben több vakkóstoláson is 90 felett pontozták. A Fohász egy száraz hárslevelű tétel, a fajta minden kedvességével és behízelgésével. A Poéta a pince birtokbora, mely soha nem kerül hordóba, kíméletesen, minél kevesebb fejtéssel és beavatkozással kerül a palackba, így megőrizve a termőhely és a fajta jellegét. Jellemző rá egy kevés maradékcukor, ami még inkább kerekké és szerethetővé teszi ezt a költői tállyai bort.
Mesterséges intelligencia tervezte bor Somlóról
Ha érdekel, hogy milyen somlói bort készít a mesterséges intelligencia, ne habozz felkeresni a Kancellár Birtok standját! 2021-es Cuvée-jüket ugyanis a chat gpt segítségével készítették el. Megkérdezték az MI-től, hogy a meglévő fajtáikból milyen tipikus somlói bort alkotna meg: a válasz 22 oldalban érkezett, és a borász pontról pontra betartotta az ajánlást. A házasítás furmint alapú, ezenkívül juhfark, hárslevelű, és egy kevés cserszegi fűszeres van benne. Ez utóbbi fajták segítettek a magas savtartalom csökkentésében, így született meg ez a kerek, letisztult, könnyen élvezhető bor, amely a Berlin Wein Trophy-n aranyérmes lett. A chat gpt a címke design-ra és a névválasztásra is adott javaslatot, ezek azonban túl extrémre sikerültek, így ebben inkább az emberi kreativitást választotta a borászat, így lett a bor SOMLAI CUVÉE.
Gyere akkor is, ha nem iszol alkoholt!
A Mentes Bor standjánál eljön az igazság pillanata! Most végre személyes véleményt is alkothatsz az alkoholmentesített borokról! A vákuumdesztillációval alkoholmentesített bioszőlő alapú borok Spanyolországból (Torres) és Ausztriából (BioWeingut Weiss) érkeznek. Tökéletes választás, ha vezetsz, ha várandós vagy, vagy egyéb más okokból nem szeretnél alkoholt fogyasztani, de nem akarsz lemondani a borozás élményéről sem. Sajnos egyre elterjedtebb a hisztaminérzékenység, sokan különféle kellemetlen tüneteket tapasztalnak borfogyasztás után. Erre nyújtanak megoldást a speciális laborméréssel igazoltan hisztaminszegény bioborok. Két nagyon különböző és izgalmas borászattól lehet majd kóstolni: az egyik a BioWeingut Weiss Ausztriából, a másik pedig a Skrabski Borászat Balatonudvariból.
Kóser borok Etyekről
A Gluck Birtok az Etyek-Buda borvidékről érkező családi pincészet, amely a Kóser borkészítés hagyományait követve különös figyelmet fordít a minőségre és a hagyományos eljárásokra. A zsidó hagyományban a bor készítésének módja és körülményei szigorúan szabályozva vannak. Szinte az egész borkészítési folyamatot – a préseléstől kezdve az érlelésen át egészen a palackba kerülésig – kizárólag zsidók végezhetik, és mindenképpen egy vallásos, szombattartó zsidónak kell felügyelnie valamennyi folyamatot. Ha vegán vagy, akkor is szuper számodra a kóser bor, hiszen ezek semmilyen állati eredetű származékkal nem érintkezhetnek. A Gluck Pince többek között egyik büszkeségét, a 2022-es Chardonnay-t is bemutatja majd, amely egy tartalmas, nagytestű, egy éven keresztül 100%-ban új osztrák tölgyfahordóban érlelődő tételük. Aromáiban érett alma, citrusfélék, vanília és egy csipetnyi vaj mutatkozik meg, mindez frissítő savakkal hosszú, krémes utóízzel.
Nagy vörösek a Bock Pincétől
Bár pezsgőt és sauvignon blanc-t is hoznak a Grandra, amelyekre szintén nagy várakozással tekintünk, a Bock Pince standjához minden bizonnyal a nagy vörösekért látogatnak majd el a legtöbben. Trendek ide vagy oda, az igazán szép, tartalmas, érlelt villányi vörösborok minden magyar borrajongó szívét megdobogtatják, és a Bock a rendezvényre tényleg igazi nagyágyúkat hoz. A Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2017 két évet töltött új barrique hordóban. Mély, gránátvörös színe, csokoládés, erdei gyümölcsös, cseresznye ízjegyei dominálnak, amely a fahéj és csillagánizs fűszeres aromáival kiegészülve alkot egységet. A BV Cabernet Sauvignon Jammertal selection 2019 Bock Valér Jammertal dűlőből származó Cabernet Sauvignon válogatása, mely limitált palackszámban készült, érett fekete ribizlis, csokoládés, kávés aromákkal. A Magnifico 2017 a villányi Ördögárok dűlőből válogatott, kizárólag merlot-ból, és csak a kiemelkedő évjáratokban elkészülő bor. Különlegességét a borász a névvel is hangsúlyozni kívánta, hiszen Il Magnifico Lorenzo Medici-ről nevezte el. Tejcsokoládé, rumos meggy, aszalt szilva és dohány - hogy csak a legfeltűnőbb jegyeket említsük ebben a “nagyszerű” és “csodálatos” borban.
Szentendre kiválóságai
A Rustica Borműhely 3 hektáros kis családi borászat, szentendrei pincével, Pilisborosjenőn és Ürömön művelt szőlőkkel. A Grandra elhozzák a 2022-es Ezerfürtűt, amely egy hazai nemesítésű fehérborszőlő-fajta, hárslevelű és piros tramini keresztezésével hozták létre Kecskeméten. Ma már ritka fajtának számít, nagyon kevesen palackozzák fajtaborként. A bor különlegessége még, hogy a 2,5 napos héjon áztatásnak köszönhetően karakteres tanninokkal rendelkezik, ami egyedi struktúrát kölcsönöz számára, fokozva az íz mélységét és tartósságát. Bemutatják továbbá 2022-es szűretlen Kékfrankos siller borukat, bubi-kedvelőknek pedig egy chardonnay alapú gyöngyöző bort is előrántanak a tarsolyukból.
A Kúria borai: már nemcsak Etyekről
Ne lepődjetek majd meg, hogy két Kúria standról is kóstolhattok a Grandon! A cégcsoport életében 2024 a változások éve volt, többek között Kúria Sopron Borászat néven új brand is született. Bő egy évtizede rendelkeznek már soproni dűlőkkel, a tavalyi volt az első szüret, melynek gyümölcseit helyben dolgozták fel. A főborász, Mérész Sándor immáron két borászat és egy pezsgőpince háromszögében alkotja páratlan borait, pezsgőit. A Winelovers Grand-on a két borászat tételeit már két külön standon kóstolhatjátok. Az Etyeki Kúria a Chardonnay Brut pezsgőjét, 2023-as MSP Zenit, 2022-es Pinot Noir és 2023-as Sauvignon Blanc fajtaborát, a Kúria Sopron pedig 2019-es Kékfrankosát, 2020-as Merlot-ját, valamint egy 2017-es Sopron blendjét hozza el a vendégeknek.
Fineszes fehérek és a fehérborrajongók vörösbora Csopakról
A Villa Gyetvai Pincészet standjánál igazi balatoni életérzés vár! A borászat számára a Balaton magától értetődően az olaszrizlingről szól, így ez a fajta több stílusban elkészítve is biztos pontja a portfóliójuknak. A Csopak–Paloznak határában húzódó dűlők talaja határozott és karakteres terroirjeggyel egészíti ki a fajta illat- és ízvilágát. A szofisztikált fehérborok sorában a rajnai rizling is kiemelkedő, szerencsére ezt is kóstolhatjátok a Grandon! Egy kifinomult, izgalmas bor, amelytől évjáratról évjáratra a legtöbbet várják, és általában meg is kapják. Szép savak, és aromagazdagság jellemzi, az idő múlásával pedig egyre rétegzettebbé válik. Hoznak egy szuperkönnyű vörösbort is Balatonfüredről, amit ők a fehérborosok kedvenc vörösborának tartanak. A Rosso 2023 a zamatos kékfrankos és az izgalmas syrah házasítása, egy üde, behűtve fogyasztható, lazulós vörösbor. Gyümölcsös illatok és ízek, kerekség, mintha egy jó rozénál felcsavarnád a hangerőt.
A prémium ásványvíz és bor harmóniája
A Winelovers Grand Bálterem idén a Veritas - Art of Water nevet veszi fel. A kifinomult borélmény megérdemli a hozzá méltó kísérőt, a prémium bor és a prémium víz találkozása új dimenziót nyit a gasztronómiai élményekben. A Grandon lehetőséged nyílik megismerni a Veritas prémium ásványvizeket, amelyek tisztaságukkal és kiegyensúlyozott ásványianyag-összetételükkel támogatják a borkóstolás élményét. A Veritas – Art of Water standnál megkóstolhatod a különböző szénsavtartalmú dobozos ásványvizeket: a Veritas III, V és VII, valamint a 8.1 pH értékű szénsavmentes vizekből is kaphatsz ízelítőt. Azt is megtudhatod, hogy a különböző borokhoz milyen típusú ásványvíz illik leginkább, és hogyan segíti a megfelelő hidratáció az ízek teljes kibontakozását.