Egy évvel ezelőtt írtunk a Tokaj Art Wine ernyőmárkáról, amely a kiváló tállyai borokon kívül számos más szolgáltatást is magában foglal, és különleges kikapcsolódási lehetőségeket nyújt a borok és a művészetek szerelmeseinek. Tavaly megnyílt a kortárs művészek által berendezett Barka Galéria Hotel, elindult a Bohém Borklub, és a budapesti Tokaj Art Wine Galériában egymást váltják a kiállítások, performanszok.
Szántó Szabolcs, a Barka Galéria Hotel séfje
Azóta több élmény-elemmel bővült a márka, csak úgy kapkodjuk a fejünket a sok újdonságtól, amiről Márton Péter és Berger Anna márkatulajdonosok meséltek nekünk.
“Az egyik változás, hogy a Barka Hotel éttermében a 2024-es Séfek Séfje győztese, Szántó Szabolcs lett a szakács, akivel egy teljes gasztronómiai megújulás indult el. Szabolcs alapfilozófiája, hogy mindent fel lehet használni a konyhában, még a krumplihéjat is. Saját meggyőződése találkozik a fenntarthatósági szempontokkal, hiszen a pazarlás távol áll tőle. A legtöbb alapanyag helyi forrásból van, sok étel szabadtűzön készül” - sorolja Berger Anna. Májustól kezdődően a tállyai dűlők igazi gasztroszigetté válnak: elindulnak a naplementés Tokaj Art Stage vacsoraestek, ahol Szabolcs szabadtűzön készíti majd el az egyes fogásokat a vendégeknek.
Gasztronómia szerintünk nincs borok nélkül, a Tokaj Art Wine-nál ezek is adottak. Boraik a Tokaj-Hegyalja első osztályú dűlőinek kiemelt szőlőfajtáiból készülnek. A száraz furmint és sárgamuskotály, valamint az édes borok mellett kiemelt figyelmet fordítanak a tradicionális pezsgőkészítésre.
“2019-ben készült először pezsgőnk, a Derű 2022 tételünket az elmúlt fél évben több vakkóstoláson is 90 felett pontozták” - emelte ki Márton Péter. “Néhány hónap múlva elkészül a saját pezsgőüzemünk, így a 2024-es szüret gyümölcsét már a saját üzemünkben dolgozzuk majd fel. Itt egyébként más pincészetek számára is lehetővé szeretnénk tenni a pezsgőkészítést, sőt nemcsak borászok, hanem bárki, aki szeretné, megalkothatja a saját pezsgőjét."
Márton Péter azt is elmondta, hogy bár nemrég szigorították a tokaji pezsgőkészítés szabályozását - többek között minimum 15 hónapos palackos érlelést írtak elő -, ők a kezdetektől még ennél is többet vállaltak: minimum 18 hónapig tartják seprőn a pezsgőt. Munkájukat most már Bálint László dipWSET is segíti tanácsaival, a 2023-as alapanyagból az ő iránymutatásai szerint készítik el a pezsgőjüket. Bálint László emellett a Tokaj Art Wine márka nagykövete is lett.
"Komplex, sok mindenre kiterjedő együttműködést kezdtünk el, mely nem csak arról szól, hogy részt veszek a borok és pezsgők elkészítésében, házasításában, hanem tudatosan építünk fel egy modern márkát, melyben tulajdonképpen a Tokaj Art Wine életérzést szeretnénk megmutatni. Tállya és a készülő beruházások valós lehetőséget adnak ezeknek kibontakoztatására" - nyilatkozta nemrég a Borászportálnak.
A Tokaj Art Wine borok minősége eddig is kimagasló volt, de a borok stílusának kialakításában mostantól az a plusz játékosság is megjelenik, amely a különböző hordók használatából ered.
“Legalább nyolc kádárműhely termékeiből válogattuk ki a legjobb minőségű hordókat. A hordókészletet 300 és 500 literes, Zempléni és francia tölgyfából készült, többnyire Light, esetleg Medium pörkölésű hordók alkotják majd. Célunk, hogy ezek a hordók fűszerként viselkedjenek a borok érlelése során és természetesen a házasítások összeállításakor. Hordó-kísérleteket is végzünk majd, ugyanazt a kiváló minőségű alapbort sokféle hordóban érleljük, megfigyeljük, hogy melyik típusú hordó felel meg legjobban a Tokaj Art Wine stílusának”- magyarázza Bálint László.
A fahordókon kívül az olaszországi Clayver pirogránit érlelőit is használják majd, ezek sokkal kíméletesebb oxidációt biztosítanak a bor számára mint a fahordó: stabilan érlelődik bennük a bor, de a fás-vaníliás jegyek nem jelennek meg.
A Tokaj Art Wine az új borászati megközelítés mellett számos újdonsággal készül az elkövetkezendő időszakban. A sörkedvelők számára is megnyitják a borvidék kapuit, májusban ugyanis megnyílik a Tokaj Art Beer. A romkocsma hangulatú sörházban saját sört is főznek majd, de más kiváló kézműves kínálatot is bemutatnak. A sörházban egy kiállítótér is kialakításra került, ahol az első kiállítás Szétszór a szél címmel március 31-től megtekinthető. A tulajdonosok tervei között egy pékség és egy főzőiskola elindítása is szerepel.
Tállyára azoknak is érdmes ellátogatni, akiket a borok és gasztronómia mellett a művészetek iránt is érdeklődnek. A település a Tokaj Art Wine jóvoltából már harmadik éve ad otthont a tállyai művésztelepnek, amely lehetőséget nyújt a művészek számára a szabad alkotásra, és fontos közösségépítő erővel is bír: tavaly itt alakult meg a tíz fiatal alkotóból álló EMEZEK csoport. A művésztelep léttrejötte művészettörténetileg is fontos esemény volt, hiszen a hivatalosan 1990-ben létrejött Közép-európai Művésztelepet élesztette fel, amely annak idején a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb művészi gócpontja volt.
A budapestiek sem maradnak Tokaj Art Wine életérzés nélkül, a Hold utcai galériában egymást érik a kortárs kiállítások, performanszok, tárlatvezetéssel egybekötött borkóstolók. Áprilisban a Pezsgők Fokvárostól Tállyáig eseményen Jonas Röjerman Master of Wine vezetésével hasonlíthatjuk össze a Tokaj Art Wine tradicionális eljárással készült pezsgőit négy nemzetközi tétellel.
A Tokaj Art Wine Galériában számos egyéb kiállításra várják azokat, akik imádják a jó borokat a művészetekkel összekapcsolni. Többek között kortárs festők kiállítását tekinthetjük meg, a megnyitókon pedig mi mást is szolgálnának fel, mint a Tokaj Art Wine borokat. A galéria emellett 60 fős rendezvények megtartására is alkalmas, kisebb esküvők, születésnapok, baráti összejövetelek számára is ideális belvárosi helyszín.