Lassan tönkremennek a hazai borászatok?A Pénzcentrum cikkében hat hazai borrégió nagyobb pincészeteinek tavalyi teljesítését vizsgálták az éves üzleti beszámolójuk alapján. A kép nem túl rózsás: alig van olyan borászat, amelyik jobb évet zárt volna a tavalyinál.
Miért szükséges az ePincekönyv rendszer és mik az előnyei? Gál Péter, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője sajtómegbeszélésen számolt be az ePincekönyv projekt részleteiről, a rendszer bevezetésének szükségességéről, ill. arról, hogy milyen előnyökkel jár ez, a valamely szőlész vagy borász számára csak választható, de sokak számára kötelezővé tett szolgáltatás.
Cél a hazai szőlészeti-borászati ágazat erősítéseHazánk két jelentős köztestülete fűzi szorosabbra kapcsolatát: stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
Fejenként 26 liter bort iszunk éventeMagyarországon 26 liter bort fogyasztunk fejenként egy évben, ez a franciák (42 liter) és az olaszok (34 liter) teljesítményétől elmarad.
„A magyar borászat a minőségi korszakváltás időszakát éli”Rendeződött a szőlő- és borágazat helyzete, de ennek ellenére még bőven akad teendő, ehhez pedig elengedhetetlen a pályázati források hatékony felhasználása - mondta el beszédében Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter április 7-én.
Stratégiai pont a kékfrankos, az olaszrizling és a furmintMég idén elkészülhet a szőlészeti-borászati ágazati stratégia, amelyben az illatos fajtákat, a kékfrankost, a nagy fehérborokat, a rozékat és a bikavér helyezik majd előtérbe.
Eddig jól alakul a termés, de most kell igazán résen lenni!Szép mennyiségű fürt található országszerte a szőlőtőkéken, és a borászok is bizakodóak a 2015-ös évjárattal kapcsolatban. Idén akár 500-550 ezer tonnás termés is összejöhet országosan.
Ellenőrzések a szőlő-bor ágazatban I. rész: a szőlőültetvények ellenőrzéseSorozatunk eddigi cikkeiben bemutattuk, milyen engedélyek, illetve bejelentések szükségesek ahhoz, hogy borászati tevékenységbe kezdjünk. Az engedélyezést végző hatóságok részéről a szőlészeti és borászati tevékenység ellenőrzésére folyamatosan kell számítanunk.
A termékleírások módosításaHáttér - A termékleírások rendszerének bevezetésével az eredetvédelemmel kapcsolatos döntések előkészítése és meghozatala is jelentős mértékben megváltozott. Az egész folyamat összetettebbé vált, többszereplős lett. Ez igaz a termékleírások módosításának folyamatára is.