Borhibák és borbetegségekAz alábbiakban rövid áttekintést nyújtunk néhány borhibáról, borbetegségről, amelyek az elmúlt időszak hazai borainak kóstolásakor a leggyakrabban léptek fel.
Magyarország 937 pontján rejtettünk el kincset!A Google Maps segítségével most két klikkeléssel láthatod, hol tudod megvásárolni a közeledben a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazint.
Hogyan szagoljuk ki a borhibákat, borbetegségeket?A bor, mint komplex, élő, folyamatosan változni képes ital, gyakran mutat olyan jegyeket, amik kisebb vagy nagyobb mértékben, de zavaróak lehetnek. Ezek egy része elmúlik, vagy eltávolítható a borból, mások viszont végleg képesek tönkretenni a borélményt. Az alábbiakban a gyakrabban előforduló, vagy többször emlegetett borhibákat mutatjuk be.
10 dolog, amit inkább ne erőltess ezekben a napokbanKarácsonykor az önjelölt borszakértők hajlamos büszkén elővenni egy-egy szép üveg bort és előadni magukat. Te is ezt teszed? Csúnya leégés lehet ennek eredménye, ha nem tartod be az alábbiakat.
Életem legrosszabb borkóstolójának történeteA Borháló Liget arra vállalkozott, hogy bevallottan szörnyű borokat kóstoltat, mert „jó kóstolót csinálni jó borokból könnyű! Na de rossz borokból…?”. Nos, azokból valóban nem egyszerű.
Rendhagyó borkóstoló az Ízek és Borok kiállításonProgramajánló - Az Ízek és Borok fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek a hazai és nemzetközi ételekkel, magyar pincészetek új és óboraival. A kiállító pincészetek közt olyan nevekkel találkozhat, mint a Bock, a Polgár, a Gedeon, az Eszterbauer és a Mészáros pincészetek. A kiállított borokból a kóstolás mellett nagyobb tételben is vásárolhatnak.
Hogyan írjunk rendszerezett kóstolási jegyzetet?A borokról sokféleképpen lehet írni, és minden bizonnyal egy idő után mindenkinél kialakul egyfajta stílus, szokás is. Azért hasznos jegyzeteket készíteni, hogy ne vesszenek a feledés homályába kedvenceink. De egy dologról azért nem szabad elfeledkezni, hogy a bor a kellemes időtöltés mellett azért szakma is. És léteznek a hétköznapi, borbaráti kóstolási jegyzetek mellett szakszerű, rendszerezett kóstolási jegyzetek is. Néha előfordul, hogy ezek nem a legérdekesebb vagy legizgalmasabb kategóriába tartoznak, ám igen hasznosak!
Mineralitás - mítosz vagy valóság?!Sokszor beszélünk a bor mineralitásáról. Somlói, Tokaji boroknál rendszeresen felvetődik. De miről is van szó itt pontosan? Hogy hogyan kerülnek ásványi anyagok a borba? Általában úgy gondoljuk, a szőlőgyökerek felvisszik a bogyóba majd onnan belekerül a borba. Sajnos a valóságban nem ilyen egyszerű a dolog.
Borhibák: istálló szag, azaz a brettanomycesKezdeti nehézségeim voltak a szó kiejtésében, és ha tudtam volna, hogy a Dekkera lényegében ugyanazt jelenti valószínűleg sosem tanultam volna meg kiejteni a teljes szót és mindig csak brett-nek (ami a hivalatos rövidítése) hívtam volna.