Mindannyian Rohály Gábor köpönyegéből bújtunk előDr. Rohály Gábor papnak készült, két év teológia hallgatás után aztán fogorvos lett, majd mégis borszakíróként vonult be a hazai borvilág történetébe. Élete a bor körül forgott, érdemei óriásiak: megváltoztatta a hazai gondolkodást a borokról, és megtanította nekünk, mi az az ismeretszerző borkóstolás. A Tanár Úr munkássága előtt mi ezzel az írással tisztelgünk.
Szenzáció premier hátán – ezek voltak március legolvasottabb cikkeiA tavasz első hónapja bővelkedett izgalmasabbnál izgalmasabb témákban. A Borászportál olyan helyekre is eljutott, ahova csak nagyon kevesen. Most egy cikkben összegyűjtöttük neked a legizgalmasabb pillanatokat.
Tokajnak minden korban megvoltak az aktuális dilemmái, állítja a borvidék újkori krónikásaNem igazán akarjuk átlátni, hogy működik a nemzetközi borpiac – mondja a Winelovers Tokaji Március Nagykóstolón debütáló Tokaj Kalauz harmadik kiadása kapcsán Ripka Gergő. A kiadvány alapítója és szerzője kívülállóként, de gyakori tokaji vendégként a borvidék helyzetéről és az éledő pezsgőforradalomról is kifejtette a véleményét.
Változik a borok íze a magasság hatására?Francia, portugál és olasz borokkal bővítette az Emirates Budapest-Dubaj járatának fedélzeti borkínálatát. A légitársaság 11 ország több mint 60 bor-, pezsgő- és portói borfajtáját kínálja utasainak világszerte. A cég mindezidáig több mint 500 millió dollárt fektetett a fedélzeti borkínálat fejlesztésébe.
Borfesztivál a hiper- és szupermarketekbenSokan kérdezték már tőlem, hogy hol vegyenek bort. Megéri-e elmenni a borszaküzletekbe? Hová menjünk, ha csak egy egyszerű bor kell estére a baráti beszélgetéshez, és nem akarunk 7-8 ezreket költeni egy palackra?
Itt a Tokaj Guide!KÖNYVAJÁNLÓ - A Táncoló Medve és a Művelt Alkoholista nevű borblogok szerzője, Ripka Gergely jegyzi azt az új borvidéki kalauzt, amely Tokaj-hegyalja 50 - szerinte - legizgalmasabb borászatának bejárásához ad támpontot.
Karácsonyi receptek a jó arcoktól, jó borokkal párosítvaBorajánló - Ha még nem tudod, hogy mi kerüljön a karácsonyi asztalra, akkor íme néhány tipp a Jó arcok, jó borok borászaitól, akik arról meséltek, hogy milyen borokhoz milyen ételeket esznek idén decemberben. A klasszikus fogások mellett néhány merész párosítást is ajánlottak. Sőt, azt is elmondják, hogy mit isznak karácsonyfa díszítés vagy az ünnepi menü készítése közben.
Gamberto Rosso: Toszkána és Friuli adja a legjobb olasz borokatBorminősítés - Toszkánai a legjobb olasz vörösbor, Friuliban pedig a legjobb fehéret palackozzák a Gambero Rosso borkalauz frissen megjelent idei kiadása szerint. Az olasz borászat enciklopédiájától 399 bor kapta meg a legmagasabb minőségnek járó hárompoharas elismerést.
Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauzaKönyvajánló - Az Akadémiai Kiadó jelentette meg az angol konzervatív gondolkodó, Roger Scruton „Iszom, tehát vagyok - Egy filozófus borkalauza” című kötetét. „Könyvemben a borról, mint a filozófia egyik kísérőjéről beszélek, a filozófiáról pedig mint a bor egyik melléktermékéről” – írja a kötet Prelúdiumában a 68 éves angol filozófus, esztéta, esszéista, a kortárs brit konzervatív gondolkodás meghatározó alakja, akit a „lázadó konzervatív” jelzővel is illetnek.