A bor minőségét befolyásoló tényezőkBorászati képzésben rendszeresen feltesszük hallgatóinknak azt a kérdést, hogy a borminőség szempontjából vajon hány százalékot tesz ki maga az alapanyag, amit szüretkor leszed a gazda. A legritkább esetben fordul elő a helyes, 100%-os válasz. Érdekes lenne egyszer alaposabban megnézni, hogy aki vajon 50-60%-ra teszi az alapanyag (szőlő) fontosságát, a maradék részt vajon miből gondolja pótolni?
Így készül a tablettás bor - videóPancs - Zsikla Győző, Soltvadkert város önkormányzati képviselője szerint tele vannak tavalyi borral a szőlőfelvásárló soltvadkerti pincék, és idén alig fognak szőlőt venni, mert tele van a piac olasz papírokkal forgalmazott olcsó hamis borral. Utóbbi készítését be is mutatta a politikus.
Borkiválóságok könyve - itt vannak a legjobb vörösök és rozék!Kiválóságok - A Vidékfejlesztési Minisztérium új, "Borkiválóságok Könyve 2014" című kötete ezúttal a legjobb hazai vörös- és rozéborokat mutatja be. A hazai borvidékekről és a határon túlról összesen 494 tétel érkezett, ezekből 222 - 42 rozébor és 180 vörösbor - került be a könyvbe.
Csökkent a hamis borok mennyiségeÉlelmiszerbiztonság - Fazekas Sándor miniszter és Kiss Eliza borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán (NÉBIH BAII) tett látogatásuk során tájékozódtak az intézmény bortermelők munkáját elősegítő tevékenységéről. Videó!
Egy oceanográfus kritikája mögéReflexió - A The Guardian online lapjában publikált, majd az Indexen a minap magyarul megjelent, a Robert Hudgson egykori oceanográfus által elvégzett kutatás szerint a borszakértés talmi mutatvány, hiszen a borbírák következetlenül hoznak értékítéletet, ha például többször kóstolják vakon ugyanazt a tételt. A felvetés érdekes, Bányai Gábor Botond (BGB) a Borigóban már reagált is rá, a magunkét mi is hozzátennénk.
Kivontak egy spanyol bort a forgalomból, mert túl jó voltBorminőség - Túl jó minősége miatt vonták ki azt a spanyol bort Svédországban a kereskedelmi forgalomból, amelyből a boltok polcaira kerültek mind egy szálig jobbnak bizonyultak az előzetes termékmintáknál. Az eltérés miatt visszaparancsolták a borszállítmányt.
Simon Péter: Nyolcszázért is lehet jó minőségű bort kapniPiacelemzés - Országos felmérés készült a borvásárlók körében igényeik, véleményeik, preferenciáik megismerése céljából. A vizsgálat kapcsán több ponton eltérően ítélte meg a hazai borfogyasztási szokásokat a Kossuth Rádióban az Agrármarketing Centrum vezérigazgató-helyettese.
Áts Károly lesz a Tokaj Kereskedőház új főborászaKarrier - A 2012-ben Év Bortermelője díjjal kitüntetett Áts Károly kerül a megújulni kívánó Tokaj Kereskedőház Zrt. főborász pozíciójába. A mádi borásztól magasabb minőségű borok előállítását várja el az állami cég, abban a reményben, hogy ezáltal új piacok felé lesz képes nyitni.
Boraink külföldi megítélése - itthonról Borkörkép - Tényszerű adat, hogy évről évre nő azon külföldi diákok, illetve már felnőtt külfödi munkavállalók száma, akik Magyarországot választják továbbtanulásuk vagy munkavégzésük helyszínéül. Szubjektív cikksorozat következik mindenféle tudományos alapot nélkülözve a hazánkban élő vagy csak átrohanó külföldiek magyar borokhoz kapcsolódó (bármilyen) viszonyáról, illetve otthoni és itteni kulináris élményeik összehasonlításáról.