„Ez a siker különösen kedves számomra és végképp meghozta a kedvet a fajtához”Első nagy sikerét nem a helyi zászlósfajtával, hanem az olaszrizlinggel aratta 2015-ben Wilhelm Dávid, az Olaszrizling Októberen kiállító pécsi Belward pincészet borásza. Most megosztja velünk a „toszkán olaszrizling” titkát.
Ezekért az „őszi” borokért ki sem kell lépned otthonrólŐszi boros ajánlatok melegebb és hűvösebb napokra egyaránt. Rengeteg érdekesség és kedvezmény, ráadásul mindet megrendelheted otthonra anélkül, hogy kiszállnál a kedvenc fotelodból! Ne hagyd ki őket!
Ez igazán tökéletes lezárása volt a nyárnak!2020. augusztus 27-én ismét a Kopaszi-gáton gyűltek össze a borok és a nyár szerelmesei, hogy elbúcsúztassák ezt a kicsit furcsára sikerült szezont. A választék és a körítés kiváló „partnernek” bizonyult ebben.
Kihirdették a Pécsi Tudományegyetem boraitBorverseny - A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Intézetének 2008-as évjáratú cirfandlija és az Indivinum Kft. 2011-es kékfrankosa nyert a Pécsi Tudományegyetem Bora címért folytatott idei versenyben.
Víz, a természetes közérzetjavítóEgészség - Folyadékpótlás - Tanulmány - Sok ember csak akkor iszik vizet, ha szomjas, pedig a legújabb kutatások szerint már az igen enyhe dehidratáció is hangulatváltozásokat, koncentrációzavarokat és fáradékonyságot okozhat. Az enyhe dehidratáció nőknél fejfájással, férfiaknál memóriaromlással járhat. A sötétsárga vizelet jól jelzi a megfelelő hidratáltság hiányát.
A kecses, de mégis ritka CirfandliVan ott Pécs környéken egy érdekes szőlőfajta, ami sehol máshol nem otthonos. A neve: Cirfandli. Nevezük talán mindjárt Hungarikumnak - vagy inkább ne siessünk annyira? Miért nem termesztik máshol? És honnan jött eredetileg?
Kóstoljunk magyarul – Hungarikumok a London Wine Fair-enMi a magyar bor? Magyarországon termelt szőlőből készült bor (Made in Hungary). Ám ennél azért többről van szó, ha a nagyvilágból tekintünk a magyar borokra. A termőföld és az éghajlat - egy Badacsony, Somló vagy éppen Eger - utánozhatatlan és egyedi. Ugyanakkor a szőlőfajta - tágabban a klónok, szelekciók - az határozzák meg, mi kerül a palackba. És persze ott a borász is, aki nagyban alakítja a bor útját, sok minden másról nem is beszélve…
Cirfandli-kampány indul Pécsett „Egy csepp nap” – lesz a szlogenje a Pécsi borvidék egyedi, ám háttérbe szorult szőlőfajtája, a cirfandli népszerűsítésére induló kampánynak.
Etyeki borkonferencia - Fontosak a hungrikumok?Fajtánk-e a magyar fajta? Ezt a kérdést állította középpontba az Etyek Pincefesztivált megelőző konferencia. Az előadók egyebek között azt vizsgálták, mennyiben tekinthetők hungarikumnak a hagyományos magyar szőlőfajták, illetve a belőlük készült borok. Mint kiderült, a hungarikum fogalmának meghatározása sem könnyű, és az is kérdéses, mint gondol a nemzetközi piac a magyar fajtákról.