2020. augusztus 27-én ismét a Kopaszi-gáton gyűltek össze a borok és a nyár szerelmesei, hogy elbúcsúztassák ezt a kicsit furcsára sikerült szezont. A választék és a körítés kiváló „partnernek” bizonyult ebben.
A szervezők a kínálatot abszolút a hangulathoz igazították, még a „keményvonalas” vörösboros Villányi borvidékről is olyan kiállítók érkeztek, amelyek mindegyike fel tudott vonultatni fehér, rozé vagy könnyedebb vörös tételeket. De ez természetesen mind a 16 stand választékáról elmondható volt.
Két igazi különlegességgel is találkozhattak a vendégek. A Pannonhalmi borvidék 2017-ben hozta létre közösségi bormárkáját, a PH-értéket. Jelenleg 6 borászat készít a termékleírásnak megfelelő, a jól mutató egyencímkével ellátott bort, most egy helyen mind a hatot meg lehetett kóstolni. Miközben a már említett termékleírás törekszik arra, hogy egy viszonylag egységes stílusban mutassa be a borvidék erősségeit, filozófiáját, érdekes volt látni, hogy a rögzített koordinátarendszeren belül az egyes pincészetek hogyan töltik bele az egyéniségüket a palackokba. Érdekes tapasztalás, ezért mindenkit arra bátorítok, ha egy borkóstolón belefut a teljes felhozatalba, ne hagyja ki!
Számomra az est másik fénypontja az volt, hogy két standon is képviseltette magát a budafoki Soós István Borászati szakközépiskola. Nemcsak azért, mert magam is nem rég végeztem el itt az egy éves OKJ-s borászképzést, de kifejezetten érdekes látni, hogy azok, akik tanítják ezt a szakmát és azok, akiknek tanítják, mit tudnak. A fogyasztónak különösen az utóbbi tanulságos, hiszen így képet kaphatnak a magyar bor közeli jövőjéről. Nos, ez alapján azt kell mondjam, megnyugtató a helyzet. Füle Lídia végzős társam két vizsgabora (In Vino Lidia Csillám és Szent Lőrinc rozé), az iskola forgalmi tételei, valamint a Tar Tiborné (diákjainak csak Erika) tangazdasági pincevezető által működtetett Taverna Borászat borai (különösen az Apropó gyöngyözője, amit kóstolva már ott helyben elkezdtem visszasírni a nyarat) abszolút megállták a helyüket a mezőnyben.
A Winelovers Summer Party-kban az a különösen jó, hogy mivel nincs egy meghatározott tematika, valamint az egész már csak a kulisszák miatt is a fesztelen örömködésről szól, a szervezők bátran kísérleteznek és nyúlnak ismeretlen, vagy „outsider” pincészetekhez. Igazi kincsekre lelhetünk tehát egy ilyen kóstolón.
Ezeket leszámítva egyébként tényleg nehezen tudnék bármit kiemelni, annyira jó volt az egész rendezvény úgy, ahogy volt. (De hogy csak még egyet említsek: imádtam a vízre néző lépcsőkön kortyolgatni a pécsi Belward Pincészet cirfandliját, aminek kiemelkedően élénk savai még engem, a „savfetisisztát” is megdöbbentettek.) Úgy láttam, a többi részt vevő is hasonlóan van ezzel, gyakorlatilag minden standot körülálltak, mindenhol jókedvű beszélgetések alakultak ki és elismerő szavak hangzottak el egy-egy korty után. Az pedig mindennél beszédesebb, hogy a vendégsereg többsége a hivatalos zárás után sem igen akart hazamenni.
Kedvenceim a kóstolóról
Bognár Pincészet Chardonnay 2019
A változatos borkészítést lehetővé tevő fajta a villányi pincészettől egy rendkívül friss, üde, gyümölcsös iskolázást kapott, bizonyítva, hogy a borvidéken van keresnivalója a fehéreknek. Ropogós savak, letisztult szerkezet, a kortyban citrusokkal és szaftos barackkal. Kár, hogy vége a nyárnak, mert tökéletesen illik az évszkhoz!
Jammertal Red Baron 2016
Csavarzáras, 100%-ban reduktív tétel. A 90% portugieserből és 10% pinot noirból készült bor (kvázi ez a pincészet REDy-je) bár már 4 éves, még mindig gyümölcsösségével hódít, elsősorban piros bogyós gyümölcsöket idéz a korty. A villányi pincészet szakemberei megmutatták, hogy nem csak a vörös nagyágyúk területén mozognak otthonosan.
Tiffán’s Carissiame 2016
Bordeaux-i házasítás, amiben mindhárom fő fajtának (merlo, cabernet sauvignon, cabernet franc) jutott szerep. A villányi pincészet csúcsbora azokban az években, amikor nem készül Grande Selection. Az illatban egyértelműen a másfél éves barrique hordós érlelésből származó füstösség viszi a prímet, a korty viszont kifejezetten gyümölcsös, meggy és feketeszeder fedezhető fel benne. A még nem teljesen beépült tannin miatt kell még neki egy kis idő, hogy valóban a csúcson legyen. Örömmel talalkoznék vele akkor is.
Kiállítók: Belward Pincészet (Pécs); Csányi Pincészet (Villány); Garamvári Szőlőbirtok (Balatonboglár); Hilltop (Neszmély); IMO – TIME FOR WINE; In Vino Lidia & Soós István Borászati Szakiskola; Jammertal Borbirtok (Villány); Koch Csaba / VinArt (Hajós-Baja); Pannonhalmi Főapátság (Pannonhalma); PH-Érték: Ács, Hangyál, Herold, Pannonhalmi Főapátság, Pécsinger, Tar (Pannonhalma); Szent Gaál Pincészet (Szekszárd); TaverNa Borászat (Balaton-felvidék); Tiffán's Pincészet (Villány); Tokaj-Hétszőlő (Tokaj); Tokajicum Borház (Tokaj); Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány)