Mi határozza meg a bor eltarthatóságát?Kétféleképpen is megközelíthetjük a kérdést: gondolhatunk arra, hogy mennyi ideig tartható el egy palack bor felbontás nélkül, és arra is, hogy felbontás után mennyi ideig áll el a megmaradt bor. Vizsgáljuk meg a két kérdést külön-külön, és nézzük meg, hogy van-e összefüggés a kettő között.
Édes vagy nem édes? A borok cukortartalmaÉrzékszervileg nem mindig könnyű meghatározni, hogy az édesnek érzett bor valóban édes-e, sok száraznak tűnő bor pedig édesebb, mint gondolnánk. Hogy is van ez pontosan?
Összegyűjtöttük, mi mindent tudunk jelenleg a vörösbor élettani és egészségügyi hatásairólSzámos tudományos kutatást végeztek és végeznek a mai napig a borokkal kapcsolatban. Ezúttal azt vesszük sorra, a vörösboroknak a jelenlegi tudásunk szerint milyen élettani hatásai vannak. A tények bemutatása mellett egy-két széles körben elterjedt tévhitet is eloszlatunk.
Tegyük tisztába a fogalmakat: mi az, hogy édes bor, mi az, hogy pezsgő és mi az OEM?Vöröset vagy fehéret? Szárazat vagy édeset? Simát vagy habzót? Gyakran elhangzó kérdések, ha szeretnénk inni egy pohár bort egy bárban. Sokan rendelkeznek határozott preferenciákkal, kialakult ízléssel, miközben nem tudják hogy ezen kategóriák nemcsak termelői megszokáson alapulnak, hanem a legtöbb esetben szigorú törvényi szabályrendszert követnek? Nézzük át együtt a lehetőségek teljes spektrumát.
Nem minden szőlőből lesz borSzívesen merengünk el a saját bor készítésének lehetőségén, ám sajnos ennek nem az az útja, hogy a szupermarketben kapható csemegeszőlőt préseljük, erjesztjük és érleljük. Ennek okait, illetve a bor- és csemegeszőlő közti különbségeket jártuk körbe.