Borászportál.huBorról mindenkinek
HírszüretBorvilágBeszámolóGasztróFröccsBornaptárBorpontokKvízekBorlexikon

Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka?

Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.

Borok, évjáratok, isteni gondviselés 2. rész

Borok, évjáratok, isteni gondviselés 2. részA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Interjúnk során Vencel szakértelme mellett Baranyai Péter főborász, Bari István szőlészeti vezető és Wlasitsch Andrea, a Garamvári Kft. budapesti ügyvezetője is megosztotta velünk, milyen örömök, kihívások jelentkeznek a mindennapi munka során.

Borok, évjáratok, isteni gondviselés

Borok, évjáratok, isteni gondviselésA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Garamvári Vencel ügyvezetővel nagyszerű élmény beszédbe elegyedni: szakmai tapasztalatait és hatalmas tudását bármikor szívesen osztja meg kérdezőjével, ám leginkább az a fajta szeretet magával ragadó, amellyel hivatásáról beszél.

Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?

Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?Balatoni Kerülőutunkon igyekeztünk alaposan körbejárni kedvenc tavunkat, és a kemény badacsonyi borok után jól is esett egy kis lazítás a tó déli oldalán, ahol többek között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokot is meglátogattuk.

Itt a nyári pezsgőszezon - kóstolj úgy, mint egy profi!

Itt a nyári pezsgőszezon - kóstolj úgy, mint egy profi!A pezsgő már régóta nem csak a szilveszteri buli legfontosabb itala. Itt a nyári szezon, amikor a kánikulában nincs kellemesebb, mint egy pohár hűvös, buborékos ital. Garamvári Vencelt, a hazai pezsgőkészítés doyenjét kértük meg, mutassa meg, hogyan kell szakszerűen pezsgőt kóstolni.

Az érés csúcsán degorzsálják a tradicionális pezsgőket

Az érés csúcsán degorzsálják a tradicionális pezsgőketA tradicionális pezsgőkészítés egyik leglátványosabb fázisa a degorzsálás, amit mi is végigkísértünk Garamvári Szőlőbirtok és Pincészetnél. Megnéztük hogyan esik át ezen a műveleten a 2011-es Optimum Brut, amely kiemelkedő szerepet kap a Magyar Borok Bálján is.

Épp úgy készítenek pezsgőt Budafokon, mint Champagne-ban

Épp úgy készítenek pezsgőt Budafokon, mint Champagne-banA tradicionális, tehát az igazi francia, champagne-i eljárással készíti pezsgőit immár 18 éve Garamvári Vencel. A hazai pezsgőgyártás szaktekintélyét budafoki pezsgőpincéjében látogattuk meg és kértük, mesélje el, hogyan lesz a szőlőből valódi, palackban erjesztett pezsgő.

Ünnepel a Garamvári Szőlőbirtok

Ünnepel a Garamvári SzőlőbirtokA Garamvári Szőlőbirtok 25 éve a borászatban és több mint 15 éve a pezsgőkészítésben is sikeresen végzi a munkáját. Nem csoda, ha ünnepi hangualtban van a családi birtok. A pincészet március 27-én rendezte meg tavaszköszöntő eseményét a Pezsgő Páholyt.
Korábbi cikkek
Kiemelt programok
02. 14. - 12. 31.

Tokaji aszú borkóstoló élmény 6 tokaji aszú évjárattal

Holdvölgy Experience, MádHoldvölgy Experience, Mád
BorkóstolóBorkóstoló
12. 29.

Sparkling Night

InterContinental Budapest, BudapestInterContinental Budapest, Budapest
BorkóstolóBorkóstoló
12. 03. - 12. 31.

Télen is élménydús a Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék, BadacsonyBadacsonyi borvidék, Badacsony
KulturálisKulturális
03. 21.

Winelovers Grand

Corinthia Hotel Budapest, BudapestCorinthia Hotel Budapest, Budapest
BorgálaBorgála
Fröccs
december 15.
A sóhajtás művészete – az elegáns pezsgőnyitás
A sóhajtás művészete – az elegáns pezsgőnyitás
december 15.
Magyarok és a bor: hagyomány, ízlés és élmény vezérli a fogyasztást
Magyarok és a bor: hagyomány, ízlés és élmény vezérli a fogyasztást
december 05.
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
Egri borász az „Év bortermelője 2025” győztese
október 27.
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
Már csak egyetlen borvidékünkön nem mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasága betegséget
október 24.
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
Október 24. Champagne Day - Ezen a napon válaszd Te is a pezsgőt!
szeptember 02.
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
Jegyezd elő szeptember 24-ig a Winelovers 100 magazint és nyerj!
augusztus 28.
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
„Sparkling Central-Europe” - Etyeken lesz a pezsgővilág közepe szeptember 5-én
Borászportál.hu
ImpresszumMédiaajánlatAdatvédelemTudnivalókHírlevél feliratkozásRendezvények BoriskolaRSS RSS
A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás