Megszólítja az embereket: legyen akár ünnep vagy egy egyszerű hétköznap - Mi a pezsgő sikerének titka? A pezsgőkultúra régóta jelen van Magyarországon, de a buborékos ital szerepe az utóbbi évtizedekben még inkább felértékelődött. Talán nincs is olyan szeglete az országnak, ahol ne készítenének pezsgőt, a vásárlók egyre edukáltabbak a témában, és keresik a hagyományos palackos érleléssel előállított tételeket. Kétségtelen ugyanis, hogy a legnagyobb minőségű pezsgők így készülnek, a jellegzetes élesztős jegyek, amiért annyira szeretjük a pezsgőt, a hosszabb ideig - leginkább minimum 24 hónapig - tartó seprőntartás során alakulnak ki. Mi az oka annak, hogy ilyen sokan készítenek ma pezsgőt hazánkban, és milyen az igazán jó pezsgő? Cikkünkben többek között ezeket a kérdéseket járjuk körül a Törley Pincészet, a Garamvári Szőlőbirtok és Bodrog Borműhely egy-egy képviselőjének segítségével.
Borok, évjáratok, isteni gondviselés 2. részA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Interjúnk során Vencel szakértelme mellett Baranyai Péter főborász, Bari István szőlészeti vezető és Wlasitsch Andrea, a Garamvári Kft. budapesti ügyvezetője is megosztotta velünk, milyen örömök, kihívások jelentkeznek a mindennapi munka során.
Borok, évjáratok, isteni gondviselésA Garamvári Szőlőbirtok egyike azon vállalkozásoknak, amelyet a mai napig a régi, családi összefogásból kovácsolódott filozófia jellemez. Garamvári Vencel ügyvezetővel nagyszerű élmény beszédbe elegyedni: szakmai tapasztalatait és hatalmas tudását bármikor szívesen osztja meg kérdezőjével, ám leginkább az a fajta szeretet magával ragadó, amellyel hivatásáról beszél.
Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?Balatoni Kerülőutunkon igyekeztünk alaposan körbejárni kedvenc tavunkat, és a kemény badacsonyi borok után jól is esett egy kis lazítás a tó déli oldalán, ahol többek között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokot is meglátogattuk.
Itt a nyári pezsgőszezon - kóstolj úgy, mint egy profi!A pezsgő már régóta nem csak a szilveszteri buli legfontosabb itala. Itt a nyári szezon, amikor a kánikulában nincs kellemesebb, mint egy pohár hűvös, buborékos ital. Garamvári Vencelt, a hazai pezsgőkészítés doyenjét kértük meg, mutassa meg, hogyan kell szakszerűen pezsgőt kóstolni.
Az érés csúcsán degorzsálják a tradicionális pezsgőketA tradicionális pezsgőkészítés egyik leglátványosabb fázisa a degorzsálás, amit mi is végigkísértünk Garamvári Szőlőbirtok és Pincészetnél. Megnéztük hogyan esik át ezen a műveleten a 2011-es Optimum Brut, amely kiemelkedő szerepet kap a Magyar Borok Bálján is.
Épp úgy készítenek pezsgőt Budafokon, mint Champagne-banA tradicionális, tehát az igazi francia, champagne-i eljárással készíti pezsgőit immár 18 éve Garamvári Vencel. A hazai pezsgőgyártás szaktekintélyét budafoki pezsgőpincéjében látogattuk meg és kértük, mesélje el, hogyan lesz a szőlőből valódi, palackban erjesztett pezsgő.
Ünnepel a Garamvári SzőlőbirtokA Garamvári Szőlőbirtok 25 éve a borászatban és több mint 15 éve a pezsgőkészítésben is sikeresen végzi a munkáját. Nem csoda, ha ünnepi hangualtban van a családi birtok. A pincészet március 27-én rendezte meg tavaszköszöntő eseményét a Pezsgő Páholyt.