Kérdések és válaszok Izrael borvidékeiről és borairólAz 1948-ban létrejött modern Izrael szerény méretéhez képest meglepően színes ország, nem csak vallási és kulturális szempontból, hanem – a mezőgazdaságot és így a bortermelést alapvetően meghatározó – domborzat és éghajlat tekintetében is.
4000 éves borospincét találtakIzrael szőlőskertjei a bronzkorban olyan borokat adtak, amelyeket a Földközi-tenger egész térségében kedveltek, és az egyiptomi elit is importálta őket. Úgy tűnik, volt bennük menta, fahéj, és boróka is.
Kézműves izraeli borászok térhódításaKitekintés - A legújabb divathullám az izraeli boroknál a kis kézműves borászatok (boutiqe wineries) borainak színrelépése. Északtól délig, kelettől nyugatig gomba módra szaporodtak el a kicsi, családi tulajdonú vagy egy emberhez köthető vállalkozások, melyek mindenhol felbukkannak az izraeli tájképben. Interjú a Flam Winery tulajdonosával, Israel Flammel.
Kibucok földjén - A Golan Heights Winery-nél jártunkPincelátogatás - Az 1980-as évek elején Katzrinban megalapított Golan Heights Winery méreténél és befolyásánál fogva a legmeghatározóbb szereplője annak az öt nagy izraeli borászat alkotta termelői szegmensnek, amelyek mind a mai napig alakítják az izraeli borokról kialakult képet a világban. A borászat megalakulásáról, az elért sikerekről a cég egyik munkatársával, a Kanadából Izraelbe költözött Yakov Solomonnalbeszélgettünk.
Íme, a világ egyik legősibb borvidéke: IzraelHáttér - A modern izraeli borászat alapkövét 1882-ben rakta le Baron Edmond De Rothschild, aki a Chateau Lafite tulajdonosa volt. Az 1980-es évektől egy minőségi forradalom játszódott le, így bizonyos izraeli tételek már megtalálhatók a három csillagos Michelin éttermektől kezdve, az exkluzív borboltokon át egészen a nagy nemzetközi szupermarket láncokig bezárólag. A nemzetközi borszakértők szerint pedig Izrael a legdinamikusabban fejlődő bortermelő ország a Kelet-Mediterráneumban.