Ideje jobban megismerned a murcitMeglepően sokan nincsenek tisztában azzal, mi is pontosan a murci. Pedig az új bortörvénynek köszönhetően valószínűleg többször fogsz találkozni vele éttermekben, bisztrókban és a boltokban.
Új kategória született: itt a mustkoktélSzeptemberben Budapesten rendezték az első mustkoktél-bajnokságot. A verseny kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, egyszeri próbálkozásról van-e szó, vagy az új „jövevény” végleg meghódítja a bárok itallapját. Látványos videók és otthon elkészíthető receptek (is) következnek.
Őszi gasztroséta és és élményszüret Etyeken!Október 19-20-án Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. A Gasztrosétányon mindkét nap 10 órától lehet élményeket szüretelni: az Újhegyen nyitott pincékkel és ínycsiklandó ételekkel várnak minden kedves vendéget. Ebben az időszakban a legnemesebb borok mellett mustot és murcit is lehet kóstolni.
Must, murci, bor, pezsgő, pálinka, borecet kóstolható az Etyeki BorangolónSzüreti hangulat, hagyományok, őszi színek és ízek, nyugalom és béke. Présházak, pincék, műhelyek, birtokok engednek betekintést, s vétek lenne nem megkóstolni a szőlőt hozzád legközelebb álló formájában.
2014-ben engedélyezik a must cukrozásátHatározatot hozott a Bizottság az idei évi mustjavítást illetően, tudtuk meg a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától.
Meggyőző hírek a SomlórólSpiegelberg István szőlőjében is megkezdődött a szüret a Somló-hegyen. A juhfarkot 26 és feles cukorfokkal szedik épp. A borász így ironizált a Facebook oldalán: "Juhfark 2014, 26,5 KMW, megint egy rossz év"...
Cukrozhatják a mustot a rossz idő miattMagyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Felpörög a cukoripar?
Mustgáz-mérgezés végezhetett a férfivalBaleset -Halott férfit találtak egy borospincében Kislángon, a körülmények ismeretében a mustgáz-mérgezés nem zárható ki.
Szüreti mulatság ZalaegerszegenŐszi bortúra - A must- és borkészítés fortélyait elevenítik fel szombaton Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban. A rendezvényre neves borházak, borászok kaptak meghívást, akik a tájegység szőlőiből készült borokat vonultatják fel.