Szeptemberben Budapesten rendezték az első mustkoktél-bajnokságot. A verseny kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, egyszeri próbálkozásról van-e szó, vagy az új „jövevény” végleg meghódítja a bárok itallapját. Látványos videók és otthon elkészíthető receptek (is) következnek.
Idén igencsak felkavarta a nyári italok piacát a badacsonyi Varga Pincészet. Előbb a pezsgőjükből készíttettek profi mixer segítségével koktélt Spricc néven, majd a mustjuk jutott hasonló sorsra. Júliusban ugyanis a Varga Irsai Olivér mustból készült koktél keverésére írt ki pályázatot a pincészet közösen a hazai bartenderképzés egyik vezető intézményével, a Mojito Mixeriskolával. A szervezők első körben „papíron” várták a recepteket, amiből aztán a szakmai zsűri kiválasztotta a legjobbakat, akiknek már a mixeriskolában, élőben el kellett készíteniük a „találmányukat”. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szeptember 12-én tartottak, öt főt, köztük több neves hazai bartendert választottak be. A „fő” szám mellett a versenyzőknek a már említett Varga pezsgőből is kellett koktélt készíteniük a négy fős zsűri előtt, aminek tagjait Schök Norbert, a Magyar Bartender Szövetség elnöke, Hubai Miklós elnökségi tag, Ludányi István, a Mojito Mixeriskola tulajdonosa és Jámbor Attila, a Varga Pezsgő Spricceket „kifejlesztő” mixer alkotta.
„Szép számú nevezés érkezett, pedig az ismert nehézségek miatt sok bartender munkahelye éppen zárva tart, így mindent maguknak kellett beszerezniük a kísérletezéshez. Hiszen távolról sem arról volt szó, hogy a résztvevők egy iróasztalnál ülve papírra vetették a recepteket” – meséli Varga Máté, az esemény ötletgazdája. Olyannyira nem, hogy volt, aki kéksajtból készített házilag szirupot, más az ananászból erjesztett sörét tette hozzá a kiírás szerint minimum felhasználandó 3 cent musthoz. Utóbbi volt egyébként az egyetlen megkötés, a versenyzők ezen kívül teljesen szabad kezet kaptak. „A feladat ennek ellenére nem volt könnyű” – állítja a végső győztes Tengely Norbert. A tavaly az országos bartender bajnokságot is megnyerő, majd a kínai koktél-világbajnokságon 17. helyet elérő bartender szerint „a legnagyobb kihívás a magas cukortartalom ellensúlyozása volt úgy, hogy a végeredmény közben ne veszítse el a szőlős jellegét”.
20 ml Russan Standard vodka
20 ml St. Germain likőr
20 ml Friss narancslé
60 ml Irsai must
2 dash szilva bitter
Díszítés: szárított lime, ehető virág, szeder
A feladat egyébként nemcsak a versenyzők számára volt új, mint a már említett Schök Norbert megerősítette, korábban nem szerveztek még hasonlót a világban. Ludányi hozzátette, bár proseccóval, pezsgővel, néha aszúval is dolgoznak az iskolában, olyannal még nem találkozott a praxisában, hogy egy konkrét pincészet állt volna be egy ilyen jellegű kezdeményezés mögé. Az ötlet egyébként véletlenül jött: Máté mesélte a partner vendéglátóhelyeknek, hogy ők mustból is szoktak otthon koktélt keverni maguknak. Nagy tetszést váltott ki vele, ezért továbbgondolta a dolgot, így fogant a mustkoktél verseny koncepciója.
Schök Norbert és Ludányi István
Mustkoktél bajnokság, 2. helyezett: Kolozs Attila (Goodspirit Bár)
Megváltani mindazonáltal nem tervezik a világot az új itallal. „Elégedett leszek, ha 15-20 prémium bárba sikerül bekerülnünk. Ez inkább egy kicsit játék, illetve figyelemfelkeltés, hogy egész évben lehet jó musthoz jutni, ami ráadásul sokáig eláll.” Ő maga kiváncsiságból hetekig szobahőmérsétleten tárolt egy bontott 3 literes zsákot, és azt tapasztalta, a tartalma még addigra sem vesztett a minőségéből.
Mustkoktél bajnokság, 3. helyezett: Laczkó Zoltán (Boutiq' Bár)
Bon Voyage!
30 ml Irsai Olivér must
20 ml Hennessy VS Cognac
10 ml Rozmaringgal infúzionált Nolly Prat Dry Vermouth
15 ml Citromlé
25 ml Kéksajt szirup
2 csepp Angoustura bitter
dísz: citrom peel, ételszínezék, porcukor
A szakemberek egyöntetűen állítják, hosszútávon állandó szereplői lehetnek az itallapoknak a must alapú koktélok. „Nagy munka lesz megismertetni őket a mixerekkel és a közönséggel, miközben az adottságai megvannak. A mai technológiáknak köszönhetően már hosszan eltartható, így megvásárolható egész évben, ami fontos szempont. A verseny pedig megmutatta, hogy nagyon jól működik például bodzával, ananásszal, citromfűvel, jól kiegészítették egymást” – magyarázza Schök. A megkérdezettek közül többen arra is felhívták a figyelmet, a mustnak annál is inkább lehet keresnivalója, mert a világban a koktélbárok a signature italaiknál (vagyis a ház specialitásánál) egyre inkább a hazai termékekre próbálnak támaszkodni a könnyebb beszerzés és a kisebb ökológiai lábnyom miatt.
Mustkoktél bajnokság, 4. helyezett: Szurgyi László (Esetleg Bár)
Korai Aranyló
60ml Irsai szőlő must
25 ml rozmaring, grapefruit, hegyes erős (univer termék karikás Pista néven )szirup
12.5 ml citromsav
15 ml Larios 12 gin
2 csepp sós hegyes erős paprika lé
Dísz: rozmaring szár és hegyes erős brunoise
A versenyzők maguk is sokat tehetnek az ügy érdekében: a szervezők remélik, hogy a bartenderek a munkahelyükre visszatérve büszkén mutatják majd meg díjazott alkotásaikat és megpróbálják rávenni a főnökeiket a választékbővítésre. „Én, ha ismét koktélbárban fogok dolgozni, biztosan ezen leszek. Talán még azt is érdemes lenne odaírni mellé, hogy ezzel nyertem, ez is csinálhat neki egy kis reklámot” – mondja Tengely Norbert.
Mustkoktél bajnokság, 5. helyezett: Németh Gábor
Irsai Harmónia
3 cl Irsai Olivér pálinka
1 cl saját készítésű redukció (méz, bodzavirág, thai citromfű, hibiszkusz és citrom)
3 cl Varga Irsai Olivér must
1 dash Lemon Bitter
Italkészítési technika: shake and strain
Dísz: thai citromfű és szárított hibiszkusz
A részt vevő szakmai szervezetek fantáziáját is megmozgatta a kezdeményezés. A Mojitónál megerősítették, ezen túl mindig lesz must az iskola hűtőjében, idővel pedig elképzelhető, hogy tananyaggá válik náluk a mustalapú koktél. A Magyar Bartender Szövetség is tervezi felvenni az általa szervezett versenyek egyikére másikára a mustot. „Azért is jó, ha bekerül a hazai mixerek repertoárjába, mert a világbajnokságra kvalifikálók mindig visznek saját alapanyagot, márpedig egy különleges összetevővel ott is ki lehet tűnni” – magyarázza Schök. Az minden esetre már most biztosnak látszik, hogy jövőre is megrendezésre kerül a mustkoktél bajnokság. Ráadásul már a Nemzetközi Bartender Szövetség sztenderdjének megfelelően a mostani 15 perc helyett 5 perc áll majd a versenyzők rendelkezésére. Nem titkoltan azzal a céllal – mondja Varga Máté –, hogy idővel akár nemzetközivé nője ki magát a kezdeményezés.