Óriási tévedés a nyelvtérkép?A legújabb kutatások szerint nem igaz, hogy a nyelvünk különböző részein erősebben érezzük az egyes ízeket.
Egy olaszrizling is lehet olyan egészséges, mint egy vörösbor?Egészség - A laikus és a tudományos közvélekedés egyaránt úgy tartja, hogy a vörösbor kedvezőbb hatással bír az egészségre, mint a fehér. Az amerikai Connecticut Egyetem kutatói - olasz kollégákkal együttműködve - azonban állatkísérletes modellben azt igazolták, hogy mindkét bor egyformán jótékony hatású.
Így működik az agyunk: fehérborból akaratlanul is többet öntünk, mint vörösbőlBorfogyasztás - A bor színe, valamint a pohár alakja és mérete is befolyásolja, ki mennyit iszik. A fehér borból több kerül a poharakba, mint a vörösből - derült ki egy amerikai tanulmányból. Az Iowai Állami Egyetem kutatói azt kérték a felmérés résztvevőitől, töltsenek magunknak egy normális adag italt. Amikor a résztvevők átlátszó üvegpohárba öntöttek fehér bort, kilenc százalékkal több italt ítéltek normálisnak, mint amikor a pohárétól erősen elütő színű vörösborból kínálták őket.
Spanyol tudósok: a mérsékelt borfogyasztás csökkenti a depresszió kialakulásának esélyétLelki egészség - A BMC Medicine szakfolyóiratban megjelent spanyol tanulmány eredményei szerint azok az idősebb férfiak és nők, akik a vizsgált időszakban hetente kettő-hét kispohár bort fogyasztottak, 32 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek depressziótól, mint alkoholt soha nem fogyasztó társaik.
Brit tudósok: A rezveratrol csak a kezdet!Egészség - A British Columbia egyetem Okanagan kampuszának vegyészei most rájöttek, hogy a rezveratrol felfedezése csak a kezdet. Amellett ugyanis 23 új, nagy valószínűséggel az egészségre jótékonyan ható molekulát találtak a vörösborban.
Borértékelés játékelméleti módszerrelTudomány - A borértékelést sokan haszontalannak "tudománynak" tartják, az eredményekről különböző tesztek bizonyították már be, hogy nem feltétlenül konzisztensek. Számtalan esetben előfordul például, hogy az a bor, amelyik egy versenyen díjazott lett, a következő versenyeken díj nélkül marad. Victor Ginsburgh és Israel Zang professzorok egy olyan értékelési módszer bevezetését látják célszerűnek, ami a játékelméletből ismeretes Shapley-értéket használja fel a végeredmény megállapításához.
Gyerekekben is kimutatható lesz az alkoholra való hajlamAlkoholbetegség - Több korábbi vizsgálat kimutatta már, hogy az alkoholizmusra való hajlam és az édes ízek iránti vonzalom összefüggésben van egymással, egy egészen friss, az Indiana Egyetemen végzett alkoholkutatás is ezt igazolja. A módszer által azonban immár lehetőség nyílik arra, hogy a káros szenvedélyre való hajlamot előre kiszűrhessék az orvosok.
A sok bor hizlal, a kevés fogyasztAlkoholfogyasztás - A szakemberek korábbi tanulmányokat vizsgálva megfigyelték, hogy míg a kemény ivók jelentős mértékben meghíznak, addig azok, akik mértékkel fogyasztják a bort, akár még fogyhatnak is. A vizsgálat eredményeit az Alkoholkutatás Nemzetközi Tudományos Fóruma hozta nyilvánosságra és annak legtöbb következtetésével maguk is teljes mértékben egyet értettek.
Formatervezett kanálból finomabb az ételTanulmány - Az evőeszközök mérete, súlya, alakja és színe is befolyásolhatja, hogy az emberek miként érzékelik a velük elfogyasztott ételek ízét - állítják az Oxfordi Egyetem szakemberei. A Flavour című tudományos folyóiratban közölt tanulmány eredményei azt sugallják, hogy az agy már azelőtt véleményt alkot az ételről, mielőtt az a szájba kerülne, ez pedig a táplálkozás élményének egészét befolyásolja.