Egészség - A British Columbia egyetem Okanagan kampuszának vegyészei most rájöttek, hogy a rezveratrol felfedezése csak a kezdet. Amellett ugyanis 23 új, nagy valószínűséggel az egészségre jótékonyan ható molekulát találtak a vörösborban.
A rezveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. Főleg a gyümölcsök, termések héjában a héj második, harmadik sorában fordul elő. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg.
A szakemberek úgynevezett stilbenoidokat, növényi eredetű molekulákat találtak kutatásaik során, ez még nem is lenne újdonság, hiszen maga a régóta ismert rezveratrol is stilbenoid, azonban 23 olyan molekulára bukkantak, amelyeket korábban nem mutattak ki a vörösbor elemzése során – adta hírül a Decanter.com.
„Ezek a molekulák valószínűleg nagyon érdekes biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek, így elképzelhető, hogy a vörösbor egészségügyi szempontból még hasznosabbnak bizonyul majd” – idézi a portál Cédric Saucier professzort. „Ki tudja, hová vezet majd ez? Talán új gyógyszereket készíthetünk a jövőben” – tette hozzá.
Az új molekulákat a vörösbor kivonat koncentrációjának vizsgálata közben fedezték fel. Mint mondják, elkülönítették a vörösbort alkotó elemeket, így egyenként tudták azokat analizálni.
C14H12O3 (resveratrol)
Úgy vélik, rengeteg munka áll még előttük, ez csupán a kezdet. Valószínűleg sok-sok évnyi kutatás szükségeltetik még ahhoz, hogy az újonnan felfedezett vegyületekről mindent megtudjanak, és felhasználhassák azokat a gyógyszeriparban.