Fröccs

Az 1000 dolláros boravaló története

Június 22. 20:49
A Colorado államban lévő Thai fúziós étteremben ugyanúgy indult a hétfő, mint mindig. Nyugodtan és a megszokott ütemben haladt minden, amikor is egyszer valaki 1088 dolláros borralót nem adott - a 60 dolláros menüre.
 
A boldogság viszont nem tartott sokáig, mivel másnap visszament a pénz tulajdonosa, és elmondta, kicsit sokat ivott és véletlenül az összes pénzét beletömte a számlatartóba. "Olyan volt, mintha megnyertük volna a lottót, aztán kiderül, hogy mégsem" - mesélték a Thailicious étterem tulajdonosai a The Denver Channel-nek.
 
Szerencsére megkérték az alkalmazottaikat, hogy őrizzék meg a pénzt, így egyből vissza is tudnák adni gazdájának - aki így is nagylelkű volt, hiszen 40 dollárt adott becsületességükért cserébe.
 

Rozéval szurkol a magyar

Június 22. 17:19
Rozéval szurkol a magyar
 
Az utóbbi 10 évben lezajlott „rózsaszín forradalomnak” köszönhetően a rozék elképesztő népszerűségre tettek szert, és úgy fest, hogy a meccsek alatt is előszeretettel választják a szurkolók ezeket a borokat.
 
A Varga Pincészet a 2010-es foci világbajnokság alatt internetes kérdőív segítségével felmérte, hogy milyen italokat választanak a Facebook rajongóik a meccsnézéshez. A megismételt kutatás most érdekes adatokat hozott a felszínre.
 
A pincészet követői a meccsekhez 80 százalékban választanak inkább bort vagy fröccsöt más italok helyett. A fröccs népszerűsége a nők között nem változott, a férfiak viszont nagyobb arányban választanak meccsnézéshez sör helyett fröccsöt.
 
A fröccs mellett szurkolók esetében 35 százalékról 41 százalékra nőtt a rozéfröccs aránya, bár a fehérboros fröccs még mindig vezet 48 százalékos aránnyal. A növekedés egyik oka, hogy a rozé az idősebb korosztályt is meghódította. 2010-ben az 55 év feletti válaszadók csupán 14 százaléka készítette rozéból a fröccsöt, ez az arány mostanra több mint megduplázódott, 32 százalékra emelkedett. De a rozé még ennél is sokkal népszerűbb a fiatalabbak körében: a 18 és 24 év közötti válaszadók több mint kétharmada (!) szavaz a rozéra, ha fröccsről van szó.  Továbbra is igaz, hogy a nők „rozésabbak”, de a korábbi felméréshez képest a férfiak körében is jelentősen nőtt a rozét választók aránya.

Igen, már borozhatsz a cicáddal

Június 22. 13:32
Végre nem kell a cicatulajoknak egyedül boroznia, ugyanis megszületett a macskabor! A coloradoi hegyek között az Apollo Peak piacra dobott kétféle verziót: a MosCATo-t és a Pinot Meow-t, melyekek kizárólag olyan összetevőket tartalmaznak, amik nem árthatnak kedvencünknek.
 
Céklából vagy répából és organikus macskamentából készültek ezek a macskaborok, természetesen alkohol hozzáadása nélkül. Így többé nem kell a hosszú munkanap után, egyedül boroznunk otthon, mert mostantól nemcsak magunknak, de cicánknak is nyugodt szívvel bonthatunk egy italt.
 
Igen, már borozhatsz a cicáddal

Ottilia és József, van egy remek hírünk!

Június 22. 12:11
Idén is meghirdettük a VinAgorával közös nyereményjátékunkat, amelyben két darab párso belépőt sorsoltunk ki a kérdésre helyesn válaszoló olvasóink között.
 
A dolog persze nem volt túl nehéz, hiszen azt kérdeztük, hol lesz pontosan június 25-én a VinAgora Borgála. A jó válasz pedig természetesen a New York Palota, Boscolo Konferencia Központ volt.
 
Egy csomóan tudtátok is a helyes megfejtést, a szerencse pedig ezúttal Dorner Ottiliának és Győri Józsefnek kedvezett.
 
E-mailben el is küldtük nekik a tudnivalókat.
 
Gratulálunk!

Hamarosan megnyílik a világ legnagyobb vízalatti étterme

Június 22. 10:02
A világ első víz alatti étterme a Maldív-szigeteken nyílt meg, és hamarosan jön a következő, ami ugyan még mindig „csak” 16 vendéget tud majd egyszerre fogadni, de így is a világ legnagyobbja lesz - írja az Élet-Érzés blog.
 
A luxus Hurawalhi üdülőközponttal egyidőben, novemberben nyílik majd az étterem, 5,8 méterrel a víz szintje alatt. 
 
Az éttermet az MJ Harvey iroda tervezte, amely elsősorban akváriumokkal foglalkozik, és Új-Zélandon építették meg 10 hónap alatt. A 410 tonnás óriást hajóval szállították a helyére, és idén tavasszal eresztették le a víz alá.
 
A menüért az új-zélandi Shannon Batten felel majd. Ő korábban főzött már Bill Clinton amerikai elnöknek, és a brit királyi családnak, Rod Stewartnak, Bob Geldofnak, a Rolling Stonesnak és rengeteg állam- és kormányfőnek.

Jön az új füredi önellátó étterem, a Nem kacsa

Június 22. 07:03
Takács Lajos séf az Olimpia, a Lacipecsenye, majd a sajkodi Apáti után önellátó éttermet tervez Balatonfüredre. Lesz saját kertészet, meg egy ezer négyzetméteres üvegház is, amelyben zöldségeket és csírákat fognak termeszteni. Ezen kívül egy 34 hektáros területen vadakat, marhákat, sertéseket, szárnyasokat tenyésztenek, a napokban érkezik a területre négyszáz kacsa is. Emellett pedig a tulajdonosok birtokában van már egy 15 hektáros pincészet, ahonnan később akár a ház saját bora is kikerülhet.
 
„Olyan vendéglátóhelyeken jártunk Elzászban, amelyek hiányoznak a honi gasztronómiai palettáról. Nem élik a mindennapok kínját, helyette boldogok, gondtalanul alkothatnak, nem úgy, mint idehaza, tisztelet a kivételnek” – mesélte élményeiről a séf az mno-nak. Colmar városának piacán járva pedig megdöbbentette őket a bőség, a galambtól az eredetvédett húsokon át az articsókáig, a különleges elzászi spárgáig és burgonyafajtákig mindent meg lehetett találni.
 
A közelmúltban az MGE meghívására Elzászba látogattak a Hagyomány és evolúció verseny indulói és zsűritagjai, így Takács Lajos is. Korábban már három hónapot töltött Paul Bocuse egyik séfhelyettesénél, most még több inspirációt szerzett a legjobb éttermeket végigjárva, így a séf különféle izgalmas menüsorokat kreált. Ezekkel minden bizonnyal találkozhatnak majd a vendégek a Balatonfüreden nyíló új étterem, a Nem Kacsa étlapján is.
 

Ilyenkor fogy a legtöbb sör és chips

Június 21. 20:53
A labdarúgó Európa-bajnokság alkalmával jóval több sör fogy, mint átlagos hétköznapokon. A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, az Eb és olimpia ideje alatt 2,5-3 százalékos növekedésre számítanak söreladásban, ami plusz 30 millió korsót jelent ilyenkor. A legkeresettebb sörök persze az alsóerjesztésű Lager sörök, azon belül is legikább a Pils típusúak.
 
Egyébként nemcsak a sportesemények, de az időjárás is hatással van sörözési kedvünkre, kánikulában ugyanis jóval könnyebben csúszik, tavaly például 4 százalékkal több sör fogyott a tartós nyári meleg idején.
 
Meccsnézéshez viszont rágcsa is kell, így nemcsak a sós, de édes harapnivalókból is többet veszünk, mint egyébként. Az Intersnack Magyarország tájékoztatása szerint a magyarok évente átlag 3800 tonna chipset esznek, amikor viszont meccsnézős időszak van, 40 tonnát is elfogyasztunk pár hét alatt. 
 
Tudtad, hány tonna chips fogy Európában évente? Átlagosan 600,000 tonna. Wow!
(MTI)

Nyáron is vörösbort? Igen!

Június 21. 18:36
Ha nyáron is inkább vörösbort kortyolnál, ne ess kétségbe. Nem vagy egyedül, éppen ezért a Borkollégium vörösboros kurzust (is) hirdet a nyárra: Egy hordónyi bordeaux-i Egerből címmel. Díjnyertes egri cuvée-ket kóstolhatsz Mészáros Gabriellával, az utolsó Pasaréti úton tartott kurzuson.
 
A 2015-ös Bordói November Nagykóstolón hatalmas sikere volt ennek a mesterkurzusnak, ahol a közönség azokkal az egri borokkal ismerkedhetett meg, amik a 39. Challenge International du Vin borversenyről 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel tértek haza. Aki lemaradt, most pótolhatja az egri borok felfedezését.
 
Időpont: 2016. június 23. 18:00-21:30
Helyszín: 1026 Budapest, Pasaréti út 14.
Ár: 9.000 Ft/fő/alkalom
 
Ide kattintva jelentkezz az „Egy hordónyi bordeaux-i Egerből” mesterkurzusra!
 
A teljes, díjnyertes borsor:
  • Besenyei Borház: Egri Csillag 2011
  • Bolyki Pincészet: Meta téma, Egri Hárslevelű, 2012
  • Bolyki Pincészet: Meta téma, Egri Hárslevelű, 2013 (második szüret)
  • Bolyki Pincészet: Egri Merlot 2012
  • Bolyki Pincészet: Bikavér Superior 2012
  • Bolyki Pincészet: 100% Egri Bikavér 2012
  • Egri Korona Borház: Cabernet Sauvignon-Kékfrankos 2009
  • Gróf Buttler Borászat: Phantom 2011
  • Juhász Testvérek Pincészete: Cabernet Franc Grand Selection 2011
  • Petrény Winery: Melot Superior, 2011
  • St Andrea Szőlőbirtok: Grand Superior 2013
  • Thummerer Pince: Vili Papa Cuvée 2009

Elhunyt Cservák György

Június 21. 14:11
Apák napja reggelén, június 19-én balesetben elhunyt Cservák György - a Budapesti Gazdasági Egyetem egyik legmeghatározóbb tanára. Ő tanította ugyanis a vendéglátás alapjait, a felszolgálástól, az étel- és italismeretekig mindent, amit egy kezdőnek tudnia kell. Mindenki szerette, mert ő is szeretett mindnekit. Mosolyát, szállóigéit, és ösztönző támogatását sosem feledjük.
 
Aki szerencsés, az évek alatt több tantárgy kapcsán is tanulhatott Cservák tanár úrtól, aki pedig a legszerencsésebb, az egyetem végén konzulensként is megismerhette segítőkész, ám professzionális karakterét. Ő volt az, aki tudott úgy feltenni kérdést, hogy magunktól jöttünk rá a válaszra, aki végig felnőttként kezelt minket, és aki az államvizsgán pontosan tudta, hogyan vigye a beszélgetés fonalát úgy, hogy a lehető legjobb jegyet kaphassuk. Megtiszteltetés volt tőle tanulni.
 
Eltávozott minden KVIK-es Depardieu-je; nyugodjon békében Cservák tanár úr!