Fröccs

2016 a Gasztroélmények Éve lesz

December 26. 06:52
Magyarország turisztikai vonzerőit és az adott helyszínekhez kapcsolódó magyar élelmiszeripari és gasztronómiai termékeket népszerűsítő kommunikációs kampányt indított decemberben a Magyar Turizmus Zrt.
 
A tájékoztatás szerint a Budapest Airport közreműködésével megvalósuló akció keretében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának legláthatóbb, kikerülhetetlen felületein helyeznek ki plakátokat, amelyeket a február 14-ig tartó kampány során két alkalommal, január 15-én és február 1-jén is frissítenek.
 
2015-ben a Budapest Airport minden idők legmagasabb utasforgalmi rekordját érte el, az üzenetek pedig a terminálra érkező valamennyi vendéghez eljutnak.
 
A Magyar Turizmus Zrt. beszámolt arról is, hogy a jövő évi nemzeti marketingtevékenységnek szintén kiemelt fókusza lesz a gasztronómia, tekintettel arra, hogy a turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg. 
Mint írták, 2016 a "Gasztroélmények Éve" lesz a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával. A Torkos csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket további rendezvények követnek.
(MTI)

Malacok bánják az év végét a Vajdahunyadvárban

December 25. 20:54
Év végi gasztronómiai különlegességekkel, malacsütéssel, forraltbor sétánnyal, vodka különlegességekkel, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják a látogatókat a Városligetbe az év utolsó napjaiban az ingyenes Óévbúcsúztató Fesztiválra. A rendezvény első napján Torkos Előszilveszterrel készülnek 50%-os kedvezményekkel.
 
Rendhagyó ingyenes Óévbúcsúztató Fesztivált szerveznek 2015. december 29-30-31-én a Vajdahunyadvárba. A rendezők célkitűzése bemutatni a szilveszteri hagyományokat, és felsorakoztatni az év végi gasztronómiai különlegességeket. A rendezvény vendégországa Oroszország, vendég eseménye pedig a Vodka Show Budapest.
 
"Több, mint 30 fajta vodkát kóstolhatnak a résztvevők mindezt kiegészítve az orosz konyha különlegességeivel. Természetesen a magyar ételek is előtérbe kerülnek az eseményen. Lesz malacsütés, újévi káposztaleves, streetfood udvar, pálinka terasz, forraltbor sétány, neves hazai pezsgők és még megannyi finom különlegesség" - mondta Necz István főszervező.
 
Az Óévbúcsúztató Fesztivál első napján a szervezők Torkos Előszilveszterrel készülnek, ahol 50%-os áron lesznek megkóstolhatóak a legfinomabb fogások.
 
December 30-án megszervezésre kerül Budapest legnagyobb ingyenes előszilveszteri partyja, ahol Dj Dominique és az első emelet frontembere, Kiki idézi fel a régmúlt nagy slágereit.
 
Szilveszter napja, azaz december 31-e az egész családnak szóló álarcosbál lesz. A gyermekek elkészítheti ingyenesen saját maszkjaikat és malacsimogatóval és megannyi kézműves foglalkozással is készülünk.
 
A rendezvény látogatása ingyenes, különleges évzáró fesztivál a család minden tagjának, a legkisebbektől, a legnagyobbakig.
(OBJEKTÍV Hírügynökség)

Most zárva vannak, de holnap már kinyitnak a karácsonyi vásárok

December 25. 17:01
Most zárva vannak, de holnap már kinyitnak a karácsonyi vásárok
 
Csütörtökön kora délután ugyan bezárnak, de a Városháza parkban és a Vörösmarty téren már péntektől, a Bazilikánál pedig december 27-től ismét teljes nyitva tartással üzemelnek a budapesti adventi vásárok.
 
Pénteken mindhárom helyszínen javarészt a gasztronómiai és az ajándékos standok nyitnak csak ki, de a Vörösmarty téren szombattól újra színpadi programokkal is várják a látogatókat - írja a Népszava

A világ legveszélyeztetettebb élelmiszerei

December 25. 14:52
Az élelmiszerek termesztését nehezíti az időjárás- és éghajlatváltozás, ez sajnos jól észrevehető. Míg a huszadik században az iprai termelés és a génmódosítás okozott problémát, addig napjainkban a környezetszennyezés, a túlfogyasztás és a változó időjárás alakítja át az étlapunkat - írja az Élelmiszer.hu. A világ 9 legveszélyeztetettebb élelmiszerei közé tartozik:
  • a hal
  • a kávé
  • a kakaó, azaz a csokoládé
  • a földimogyoró
  • a banán
  • a méz
  • a bab
  • a durumbúza
  • a juharszirup
 
A teljes cikket az Élelmiszer.hu oldalon tudod elolvasni!

Ennek a bornak ott a helye a karácsonyi asztalon

December 25. 11:10
A legtöbb családban csak karácsonykor kerül aszú az asztalra, hiszen egy nem hétköznapi borról van szó. Most a Metropol.hu egy izgalmas, elegáns aszút ajánl az olvasóinak, amelynek ott a helye a karácsonyi asztalon. Ez nem más, mint a Gróf Degenfeld 2004-es 5 Puttonyos Aszú tétele.
 
„Gyógynövényes, fűszeres, izgalmas illat, mely egy hűvösebb évjárat karakterét sugallja. Orvosi pemetefű, aszalt sárgabarack, méz, kis vegetális felhang, füstös. Az illatban van egy nagyon izgalmas vibrálás: az édesség mellett fanyarságot sugall.(...) Komplex, rétegezett bor. Szájban telt és lendületes, s a savak miatt kevésbé tűnik nehéznek, súlyosnak.”

Ez a világ öt legdrágább pezsgője

December 25. 07:44
Ez a világ öt legdrágább pezsgője
 
Az Éva magazin gyűjtötte össze a földkerekség legdrágább pezsgőit.
 
  • A Veuve Clicquot Yellowboam Ostrich champagne 3 literesés 1599 dollárba kerül. A struccbőrrel és 22 karátos arannyal lezárt üvegből összesen 3200 darab készült.
  • Ennél már húzósabb az Armand de Brignac Brut Gold Ace of Spades, ami szintén 3 literes palackban van. A chardonnay, pinot noir és pinot meunier házasítás arannyal borított üvegben, 2239 dollárért vehető meg.
  • Pinot noir ból készült, 15 éven keresztül érlelték a Champagne Krug Clos d'Ambonnay 1995, évjáratos pezsgőt, amelyből csak 250 rekesz került forgalomba, egy palack ára 3999 dollár.
  • Dom Pérignont is gyártó Moët et Chandonnak David Lynch tervezett 10 exkluzív üveget. Ezek egyikében van az a Dom Pérignon Rosé by David Lynch Jeroboam 1998, amiből 3 liter 11 179 dollárba kerül.
  • A „győztes” pedig a Dom Pérignon Rose Gold Mathusalem 1996, amiből mindössze 35 üveg került piacra, egy 6 literes palac ára 49 000 dollár, de sajnos már elkelt mind...

Badacsonyi juhfarkot ajánl a Wine Spectator

December 24. 17:53
A Wine Spectator szerzője, Matt Kramer arról ír, hogy miért lesz valaki borszakértő. Ehhez pedig a badacsonyi Laposa Pincészet juhfarkját hozza fel példaként.
 
Kramer egy portugál bortermelőkkel közös privát ebéden, a New York-i Betony étteremben rendelt egyet Laposa Juhfarkjából. Az asztaltársaság pedig egyöntetűen elalélt a bor minőségétől és egyediségétől.
 
Kramer ezen kívül még leírja, hogy a bor megnyugtat, békét ad, hogy szeret bort vásárolni, az anyagi oldaláról gondolkodni, és a bor érlelési idején, eltarthatóságán gondolkodni.

Újabb lista készült a legjobb pezsgőkről és aszúkról

December 24. 15:00
Ahogy az lenni szokott, a Bor is Piac is tesztelte a magyar mezőny pezsgőti és aszúit karácsony előtt.
 
Nézzük, szerintük melyek a legjobb pezsgők, késői szüretelésű borok és aszúk!
 
A teszt legjobb pezsgői:
  1. Kreinbacher Birtok Extra Dry
  2. Champagne Alfred Gratien Cuvée Brut Classique
  3. Garamvári Szőlőbirtok Vincent Optimum Brut, 2011
 
A teszt legjobb kései szüretelésű borai:
  1. Royal Tokaji Borászat Royal Tokaji Cuvée, 2013
  2. Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet Késői szüretelésű Tokaji Furmint, Lapis-dűlő, 2013
  3. Tokaj Kereskedőház Grand Selection Tokaji Késői Arany, 2013
 
A teszt legjobb aszúi:
  1. Royal Tokaji Borászat Betsek 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2008
  2. Takács Pince 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2007
  3. Béres Szőlőbirtok és Pincészet Béres 6 Puttonyos Tokaji Aszú, 2008