Fröccs

Kalifornia sokat köszönhet a nagy magyar utazónak

Szeptember 24. 18:59
Napa-völgyben csak úgy dübörög a borturizmus, évente több millió turista keresi fel a helyet. Ennek fő oka persze a bor, de a vidék adottságai sem elhanyagolhatóak. Az újvilági borrégió sikere töretlen, de mi köze hazánknak a történelméhez?
 
A völgy, ugyanúgy, mint egész Kalifornia sokat köszönhet Haraszthy Ágostonnak a nagy magyar utazónak. Ő volt az, aki Európából behozva az értékes fajták tőkéit, megalapozta az ottani modern borászat alapjait. Az ő nevéhez fűződik az első igazán komoly árutermelő gazdaság, szőlőbirtok és pince létrehozása Kaliforniában. Napától autóval egy ugrásnyira található Sonoma városa, ahol Haraszthy megalapította a Buena Vista Winery-t. A pincészet a mai napig büszkén hirdeti Haraszthy érdemeit, s ennek emléket is állítottak” - írja Vörös Attila a Metropol.hu oldalán.
 
A cikkben olvashatunk a régió történelméről, kímájáról, nagy borászatokról, de a zárómondat sokat elárul: „Napa-völgyet egyszer látni, érezni és kóstolni kell.”

Radikális változásokat terveznek a csopaki birtokon

Szeptember 24. 15:08
A Szent Donát Birtokon a Márga étteremem megnyitásával megvalósult  a csúcsgasztronómia. Különösen jó hír, hogy a vendéglátóhely egész évben nyitva tart, így télen sem kell lemondani a balatoni ízekről és panorámáról. A jövőben pedig a természetes borok készítése a cél, árulja el Kovács Tamás a Vinoport.hu-nak.
 
Idén nagyon sok változás történt a Szent Donát Birtokon, és még több jön jövőre. Eddig a legfontosabb, hogy a Birtokhoz kapcsolódó étterem önálló arculatot kapott, azzal együtt, hogy a Birtok és a koncepció része maradt.
 
Hamarosan a pincét is kibővítjük és koncepciót váltunk. Eddig is a termőhelyi borok voltak fókuszban, de még tovább tisztítjuk a portfóliót: csak három fajtával akarunk foglalkozni, olaszrizlinggel, furminttal, és kékfrankossal. Határozottan elmozdulunk a természetes borkészítés felé.
 
A természetesség egy nagyon erős trend Nyugat-Európában; a magas minőséget kínáló éttermek borlapjain igen nagy arányban fordulnak elő az ilyen borok. A mi külföldi partnereink pedig a csúcsgasztronómiában és kisebb kereskedésekben vannak jelen. 
 
Az erjesztés teljes mértékben spontán fog történni, akármilyen tételről van szó. A kénhasználatot is mindenféleképpen visszavesszük. Régen erjesztettünk hordóban, tervezem, hogy újra próbálkozunk ezzel. Ezen kívül kísérletezünk más edényekkel is, például speciális, Olaszországban készített kerámia erjesztő edényekkel. Az érleléssel is játszunk.
 
Kovács Tamással készült teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

A szőlő méretű kivi lesz az új trend

Szeptember 24. 11:40
Az Egyesült Királyságban, herthfordshirei régióban kezdtek a bogyó méretű kivi termesztésébe, amely eddig a távol-keleti országok sajtája volt. A kivi termését akár egészben is fogyaszthatjuk, mert mérete töredéke az eredetijének, valamint pucolás nélkül is ehetjük, ugyanis a szőrös barna héj is hiányzik róla.
 
A gondozásuk különös figyelmet igényel, a szüretelési időszak pedig meglehetősen szűk: pontosan öt hétig tart. Ez a magyarázata a borsos árnak: 125 grammnyi gyümölcs két font (900 forint) lesz az első három hétben; az utolsó kettőben viszont 2,5 fontra emelkedik - írja az Origo.hu.

Így ragyogjon minden Egri Csillag

Szeptember 24. 09:36
Az Egri Csillag márkát öt évvel ezelőtt hozták létre, amely egy fehér házasítást takar. Az alapbor célja, hogy egy könnyed, friss tétel kerüljön a palackokba. A még gyermekcipőben járó brand most kezd kiforrni, de már így is találkozhatunk néhány kiemlekedő tétellel. A Művelt Alkoholista blogján a Böjt 2014-es Egri Csillag tételét szedi ízekre:
 
„Olaszrizling, királyleányka és chardonnay. Az összetételre vonatkozó egyetlen tippem vakon kóstolva az lenne, hogy tartalmaz illatos fajtát, ezt a házasítás sikerességeként értelmezem. Intenzív, metszően tiszta, diszkréten illatos és mégsem műanyag. Hibátlan arányok, eldolgozott élek, remek savak, a zamat szőlős és tartalmas. A könnyed, ropogós fehér csúcsra járatása, a maga nemében egyszerűen tökéletes.” 

Borzalmas ez a kép a sörivók számára

Szeptember 24. 06:36
Szomorú baleset történt 2015. szeptember 22-én Szentesnél. Egy söröket szállító kamion pótkocsijáról több száz rekesz sör borult le. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az úton szétszórodtak sörös rekeszek és üvegek, amelyek így nem juthattak el a szomjas fogyasztókhoz.
 
Könnyű idegzetűek és sörimádok ne nézzék meg az alábbi képet:
 
Borzalmas ez a kép a sörivók számára
Forrás: MTI
 
(Forrás: MTI)

Ki számít borsznobnak?

Szeptember 23. 20:51
A Vinoport zseniális összeállítást közöl a témában. Érdemes az egészet elolvasni, de ha most nincs időd, összefoglaljuk extra röviden:
 
A borsznob locsog, nem kérdez, „kézműves”, lehetőleg külföldi tételt iszik csak, saját borkereskedője van, lecseréli a borhoz nem értő barátait szakértőkre, csak palackokról posztol (többnyire homályos) képeket.
 
Vigyázz, ha ilyen ember közelébe kerülsz!!!

Újabb elismerést kaptak a tokaji borok külföldről

Szeptember 23. 17:47
Az Imibibe szaklap legfrissebb számában magyar borokra is rábukkanhatunk:

BREAKING NEWSAz Imbibe szaklap legfrissebb számának „Local heroes”versenyében a brit piacon megtalálható, angol...

Posted by Szent Tamás Pincészet on 2015. szeptember 23.

Nagyot robbant a Csíki Sör új reklámfilje

Szeptember 23. 15:55
Az Igazi Csíki Sör gyártójának adott igazat az európai Belső Piaci Harmonizációs Hivatal idén júniusban, ezzel elutasította a Heineken Romania óvását, amely a védjegy megsemmisítését kérte. 
 
A vita tárgya
A védjegyhivatal megállapította, hogy az Igazi Csíki Sör szóvédjegyként sem megjelenésében, sem kiejtésében, sem tartalmilag nem téveszthető össze a Premium Ciuc megnevezéssel, a keresetet elutasította és a Heinekent a költségek megtérítésére kötelezte - írja a Hirado.hu.
 
Az Igazi Csíki Sör válasza

Magasabb cukor, alacsonyabb sav jellemzi a tokaji szőlőket

Szeptember 23. 12:14
A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet hírlevelében beszámolt a jelenlegi szüreti helyzetről. Az már eddig is látszott, hogy korábban kezdődött idén a szőlő betakarítása. A sárgamuskotály már a pincékben van, de a furmint szedését is elkezdték már a legtöbb dülőben. 
 
Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van - írja a Vinoport.hu. Hat dűlőt vizsgáltak a kutatóintézet munkatársai, és egyértelműen látszik, hogy mindenhol 1-3 mustfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben. A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.