Fröccs

„A borban egyszerre van jelen egy kulturális irány és valami hihetetlen földhözragadtság”

December 10. 13:49
Ifjabb Heimann Zoltán 2014-ben tért haza Szekszárdra, ahol a családi pincénél kezdett el dolgozni. Elmondása szerint az első évjárat is ez volt, amelyért komolyabb felelősséggel tartozott. A Juniborbar.blog.hu interjút készített a fiatal borásszal:

Egy kicsit nézzük körül Szekszárdon… A szekszárdi palackok ügyében apukád például nagy élharcos volt…

Ő elég sok dologban élharcos volt, és a szekszárdi palack csak egy a sok közül. De egyedül sosem küzdi végig a dolgokat, hanem próbál embereket motiválni, hogy harcoljanak vele együtt. Az elmúlt tíz év alatt a szekszárdi borvidék sokkal elismertebbé vált, és ebben a borászok összefogásának, illetve annak, hogy egy irányba húznak, nagyon nagy jelentősége van. Ebben az egyirányba húzásban volt apukámnak igazán fontos szerepe, persze nem mondanám, hogy egyedül rajta múlt a dolog.(...)
 
Hogyha nem borász lennél, akkor mi lennél?

Mindig is nagyon érdekelt a design, az építészet, a grafikai tervezés, a tipográfia, user-interface design. Ebbe az irányba szívesen elmentem volna, de mindig volt valami érdekesebb boros dolgom.

És a boros dolgok után, egy nehéz nap végén milyen bort nyitsz ki szívesen?

Sört (nevet). Szívesen iszok egyébként esténként fehér bort. Német rizlingeket, etyekit, egrit, tokajit, balatonit. A közepes testű fehér borokat szeretem… Rajnai rizling, olasz rizing, egy szép chardonnay.

Mi a legrosszabb dolog a borászatban? Ha van ilyen egyáltalán…

Vannak kevésbé jó dolgok, de nincs legrosszabb. Rossz érzés, ha valami nem sikerül, például elviszi a jég... De ez inkább a kihívás része. Az adott évjáratra kell reagálni és természetes, hogy vannak rosszabb évjáratok. ’14-ben nem készítettünk például nagy borokat, de az akkori kékfrankosunkat nagyon szeretem.

És mi a kedvenc részed a borászatban?

Nem is egy valami. A borok közötti különbségek, hogy mennyire benne van egy borban, hogy honnan jön, a stílus, a szőlőfajta… De ami engem nagyon érdekel, az a kulturális vonal. A borban egyszerre van jelen egy kulturális irány és valami hihetetlen földhözragadtság. A luxuskultúra része, miközben egy nagyon kétkezi, koszos, poros, cukros, egyszerű valami. Az egyik héten még Berlinben prezentálsz egy borbárban, a másik héten meg szőlőket jelölgetsz, hogy melyik hogy színesedik. Én nagyon szeretem ezt a kettősséget megélni…
 
A teljes interjút a Juniborbar.blog.hu oldalán tudod elolvasni!

Csodálatos kép készült az Etna kitörését követően

December 10. 11:36
A MeteoWeb tette közzé Facebook oldalán az alábbi képen, amelyen a Cataniatól nem messze elterülő Etna kitőrését láthatod. A felvétel december 4-én készült.

L'eruzione dell'#Etna stamattina alle ore 10:27 vista da Cesarò, sui Nebrodi in Provincia di Messina - Bellissima foto...

Szerző: MeteoWeb2015. december 4.

Nagyot zuhant az akácméz iránti kereslet

December 10. 09:50
A kínai mézbotránynak köszönhetően az akácméz iránti kereslet 20-25 százalékkal csökkent, míg a kilónkénti ára is legalább 200 forinttal kevesebb a piacokon.
 
Magyarországon a fejenkénti 70-80 dekagrammos éves fogyasztás nem csökkent a botrány miatt, inkább a kereslet csoportosult át, az emberek főként a termelői mézet keresik. Így Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke szerint a felvásárlókat érinti a visszaesés. A hazai méhészek egy-két évig biztosan érezni fogják a felvásárlási árakban a botrány hatását.
 
A tavalyi nagyon gyenge év után idén közepesen jó mennyiséget tudtak termelni a méhészek, az akác- és a repceméztermés megfelelt egy szokványos évinek, a napraforgó pedig jó eredményeket produkált. Békés megyében több méhész is 45-50 kilogramm akácmézet tudott méhcsaládonként pergetni éves szinten. Ez az elmúlt évinek a többszöröse – jelentette ki.
 
Minőség szempontjából az akác kiváló, a hárs pedig kifejezetten jó beltartalmi értékeket produkált –- tette hozzá.
 
Tavaly olyan gyenge volt a termésmennyiség, hogy elfogytak a piacon a mézkészletek, így a felvásárlási árak jól alakultak idén – mondta. A vegyes virágméz nagybani felvásárlási ára 800-850 forint kilónként, hárs- és selyemfűmézet 1000-1200 forintért vesznek, ami nagyjából megegyezik a tavalyi árakkal.
 
Haász Ferenc hangsúlyozta: a Magyarországon megtermelt méz 65-70 százalékát exportálják, a fő felvevőpiac Németország, Olaszország és Franciaország. A méhészek számára az lenne a kívánatos, ha a hazai kereslet emelkedne, és közeledni lehetne a németek fejenkénti évi négy kilogrammos fogyasztásához.
 
Mint mondta: ezért rendezik meg már nyolcadik éve a gyulai Méz- és Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december közepén, ahol a Magyarországon termelhető 42 különböző fajtájú mézből csaknem húszfélét kóstoltatnak. Ezzel is próbálják népszerűsíteni a mézet, és felhívni az emberek figyelmét a jótékony hatásaira – mondta.
 
Békésben mintegy 1500-an foglalkoznak méhészkedéssel, a megyei egyesületnek 700 tagja van. A méhcsaládok számát hetvenezerre becsülik.

(MTI)

Kizárólag magyar árpából készül majd a Soproni sör

December 10. 06:26
A magyar fejlesztésű Soproni sör gyártásához 2016 januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használnak fel - tudtuk meg az MTI közleményéből.
 
Joris Huijsmans, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, 2015-ben a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százalékát magyar termelőktől. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: a Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára jelent megbízható értékesítési lehetőséget. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel - tette hozzá.
 
A miniszter kifejtette, hogy az országban mintegy 100 ezer hektár területen, évente átlagosan 120 ezer tonna sörárpát termelnek, amely a teljes árpatermelés 10-12 százaléka, a magyar sörárpa-termelés mintegy 40 százaléka pedig exportra irányul.
 
A Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak. A közlemény szerint a magyarországi vállalat hazánkban a második, a világon pedig a harmadik legnagyobb sörgyártó vállalat.
(Forrás: MTI)

A csípős paprika és a zsír valóban segít megelőzni a rákot?

December 09. 18:45
David Popovich, az új-zélandi Massey Egyetem tanára évek óta kutatja a csípős paprikát, amelynek következménye az lett, hogy minden ételére tesz már belőle egy keveset.
 
Ugyanis a paprikában található kapszaicin nevű összetevő antioxidáns, gyulladásgátló és rákprevenciós hatásai vannak az emberi szervezetre. Popovich a laboratóriumi vizsgálatai során bebizonyította, hogy e anyag hatására csökken a rákos sejtek burjánzása -írja az Origo.hu. Minél inkább csíp a paprika, annál több benne a kapszaicin, azonban ez mégsem jelenti azt, hogy a legcsípősebb egyben a legegészségesebb is.
A kutatások szerint alapvető fontosságú, hogy a kapszaicin mellett milyen más összetevőket találunk. A pozitív egészségügyi hatások ugyanis kizárólag bizonyos vegyületek interakciójaként jöhetnek létre.
 
Az aprítás és a főzés során növekszik az emberi test számára feldolgozható összetevők mennyisége. Fontos azonban, hogy mindig zsiradékkal fogyasszuk, a kapszaicin ugyanis zsírban oldódó molekula – a szervezet számára csakis így hasznosítható.

Örülünk Vincent!?

December 09. 15:01
Azt már tudjuk, hogy a Vincent márkanév helyett Garamvári néven kerülnek forgalomba a jövőben a Garamvári pezsgők. Az új címkés palackokat meg is nézheted (ami bennük van, azt pedig megkóstolhatod) jövő héten a Winelovers Afterwork rendezvényen!
 

A balatoni kékfrankos lehetne a helyi Chianti

December 09. 13:43
Hétvégén tartották az első Vörös Balaton nevű rendezvényt, a Jásdi Borteraszon, ahol 12 északi parti és káli-medencei borász mutatta be a vörösborait.
 
„A hazai borivók zöme még mindig úgy véli, hogy a Balaton partja valójában csakis fehérborok termelésére alkalmas. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy bebizonyítsuk nekik és a kereskedőknek is, hogy a legszebb, legösszetettebb vörösök is mifelénk teremnek” - mondta Jásdi István az Ilovebalaton.hu-nak.
 
Török Csaba, a Szent György-hegyi 2HA Szőlőbirtok tulajdonosa szerint nem az a fontos, hogy egyetlen fajta legyen a Balaton-felvidék zászlóshajója, inkább az lenne a lényeg, hogy a területnek egy állandó minőségű vörösbora, mint. pl az olaszországi Chianti esetében, ahol mindig változik a cuvée összetétele. Így készülhetne pl. "balatoni kékfrankos" a jövőben.

Két új taggal bővült a Junibor

December 09. 11:46
A Junibor Egyesület december 8-án tartott közgyűlésén két borászt választottak meg tagjaik közé - írja a fiatal borászok csoportja Facebook oldalán. Gratulálunk Bussay Dorottyának (Bussay Pince, Csörnyeföld) és Kovács Tamásnak (Szent Donát, Csopak).

Szeretettel köszöntjük a Junibor Egyesület új tagjait! A tegnapi közgyűlésen két borászt választottunk meg tagjaink közé...

Szerző: Junibor2015. december 9.

Sorsdöntő nap lesz december 13-a a szakácsoknak

December 09. 09:40

2015. december 13-án rendezik meg a Bocuse d'Or magyarországi elődöntőjét, amely egyben a verseny legnagyobb rostáját is jelenti, hiszen a 11 induló közül 4 – maximum 6 versenyző juthat tovább a hazai döntőbe, és képviselheti adott esetben Magyarországot a 2016. május 10–11-én Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe 2016 szakácsversenyen. 

 

Az idei elődöntő témája egy hal és egy vad étel elkészítése lesz, amit a versenyzők október 30-án tudhattak meg, így szűk hat hét állt rendelkezésükre, hogy e tematika, valamint a szervezők által biztosított fő alapanyagok alapján kidolgozzák a szabályzat szerint 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat, aminek elkészítésére a helyszínen 3 óra 45 perc áll majd rendelkezésükre.

 

A verseny során külön konyhai zsűri pontozza a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről az 5-5 főből álló hal- és húsételeket kóstoló zsűri dönt.

 

A selejtező verseny névsora:
 

  • Domján Richárd
  • Mizsei János
  • Szabó László
  • Kovács Attila
  • Katona András
  • Sipos András
  • Sándor Rodrigo
  • Győrffy Árpád
  • Molnár Péter
  • Pohner Ádám
  • Volenter István

 
További információ és a versenyszabályzat elérhető a Magyar Bocuse d’Or Akadémia weboldalán.