Fröccs

A fermentált ételek enyhíthetnek a krónikus félszegség tünetein

Június 17. 18:55
Legalábbis a Marylandi Egyetem és a Virginia állambeli William & Mary Kollégium kutatóiból felálló csapat  szerint.
 
Azt mondják, hogy az erjesztett élelmiszerekben előforduló baktériumok fokozhatják a Gamma-amino-vajsav termelődésének mértékét a szervezetben. Ez a neurotranszmitter a szorongás elleni gyógyszerekéhez hasonló hatásokat gyakorol a szociális szorongásos betegségben szenvedő emberekre - olvasható az Élelmiszer.hu-n.

Neszmélyben úgy tűnik minden megvan a nagy fehérborokhoz

Június 17. 16:33
A Neszmélyi borvidéken jobbára fehér borokat készítenek a gazdák. Most virágzik a szőlő, de a párás melegekben a növényvédelemre nagy gondot kell fordítani, hiszen egy betegség elviheti az idei termést, amit most jónak ítélnek a szakemberek - írja a Híradó.hu.
 
Az elmúlt időszak esői kicsit veszélyessé tették ugyan a helyzetet, de ahogy csak lehet, védekeztek, így bíznak abban, hogy meglesz az alap a „nagy borokhoz” – mondta Szöllősi Mihály neszmélyi borász, aki a reduktív technológia mellett az utóbbi években fahordós, barrik érlelésű fehér borokat is készít.

Szereted a hamburgert?

Június 17. 14:50
Ha már ellátogatsz a Millenárisra a BorfesztiválKA kedvéért, eszedbe ne jusson előtte otthon enni, mert most lesz a Hamburger Day's is, szintén a parkban. Szóval a borok és a sajtok mellé lesznek burgerek is!

Nagyot pörgött a Sörfesztivál a hétvégén

Június 17. 13:38
Az V. Jubileumi Sörfesztiválon 10%-al emelkedett a látogatók száma a tavalyi évhez képest. A résztvevők 20%-a pedig külföldi volt, a legjobban a belga sörök fogytak, a közönség véleménye alapján pedig az Igazi Csíki Sör lett a fesztivál legkedveltebb söre. A gasztronómia terén a streetfood hódított, így a kolbászok, a grill ételek és a hamburgerek fogytak a legjobban.
 
Az ötödik jubileumát ünnepelő Sörfesztivál a lehető legszínesebb sör- és gasztro kínálattal várta magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi látogatóit négy napon keresztül, csütörtöktől vasárnapig. 
 
A fesztivál több mint 200 féle sörkülönlegességet vonultatott fel, így például cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítették a nemzetközi ízkavalkádot. Az almaborok kedvelőit a fesztiválon kialakított Cider Ligetvárta, ahol a résztvevők immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathattak.

Így látják a madarak Eger városát

Június 17. 09:53
És milyen jó nekik! Az Egri Bikavér Ünnep honlapján is azt írják, hogy a legjobb borok, a kiváló ételek, az ingyenes koncertek és kísérőprogramok mellett az elragadó helyszín miatt érdemes kilátogatni a rendezvényre. Mi tavaly csekkoltuk, és tényleg fantasztikus a fesztivál!
 

Te mit szeretsz az olaszokban?

Június 17. 06:19
A Tizdolog.hu összegyűjtott 10 indokot, amit szeretni lehet az olaszokban:
 
1. Aperitivo, vagyis vacsora a vacsora előtt.
2. Fagyi! Artigiana Gelati! Nagy fagyilapáttal kenve papírpohárba, akkora adaggal, hogy meg sem bírjuk enni.
3. Robogózás.
4. Kávé. Majdnem biztos, hogy a világon semelyik nép nem veszi komolyabban a kávézást az olaszoknál.
5. Sármos focisták.
6. Elegancia. Mondják, hogy az olaszok öltözködnek a legjobban a világon.
7. Mert közel vannak. Milánó, Róma, Bologna, Pisa fapadossal elérhető pár ezer forintból.
8. Kaják. És kajálások, órákig. Az olasz étkezés nem akad le az előétel-főétel-desszert hármasánál.
9. Szemérmetlen bókolás.
10. Borok, és milyen borok!
 
Mi főleg a 10. pontért :) A teljes cikket itt olvashatod el.

Cél: „Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére”

Június 16. 19:10
Szik Mátyással immáron kétszeres Magyar Sommelier Bajnok, a Four Seasons Szálloda vezető pohárnokával készített interjút a Metropol. Az interjúban Szik Mátyás mesél múltjáról, jelenéről és a jövőbeni terveiről.
 
Kezdetben annyit biztosan tudtam, hogy borral szeretnék foglakozni, s hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Összefoglalóan leginkább ízekkel szerettem volna dolgozni. Nagyon hiszek a vacsora-élményben, az étkezésben, mint élményben. (...)Ahhoz, hogy tényleg a csúcsra érj, elengedhetetlen az, hogy utazz, kóstolj és tanulj. Ahhoz, hogy tényleg fejleszd magad, pénz kell. S itt most nem arról beszélgetünk, hogy ilyen és ilyen autót, házat szeretnék. Arról van szó, hogy vagy vissza kell forgatni a megkeresett pénzed egy részét vagy olyan munkahelyre van szükség, ahol invesztálnak beléd, mert azt látják, hogy ettől nem csak te magad, de a hely is profitál, s tágabb értelemben az egész ország.(...) A közép, de főleg a hosszú távú cél pedig egyértelműen az, hogyan lehet Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére.” A teljes interjút itt olvashatod el.

Növekszik a magyar söripar

Június 16. 16:18
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság negyven különböző típusú és ízű sör minőségét vizsgálta és találta rendben. A magyar sörgyártók különös figyelmet fordítanak az állandó, megbízhatóan magas minőségre és a jelöléseknek való megfelelésre. Tavaly valamelyest növekedett is a hazai prémium sörök piaca. Az idén is hasonló trendre számít az ipar - írja az Élelmiszer.hu.
 
A laboratórium ellenőrzésén valamennyi vizsgált sör megfelelt a követelményeknek. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. Ezen túlmenően a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.
 
Tavaly mintegy 2%-kal növekedett a hazai söripar által értékesített sör mennyisége. Jól szerepeltek a prémium kategóriájú sörök, amelyből 23%-kal több fogyott, mint az előző évben. Az idén a szövetség hasonló mértékű bővülésre számít és bízik abban, hogy folytatódik a prémium sörök lendülete.