Fröccs

Nagyot pörgött a Sörfesztivál a hétvégén

Június 17. 13:38
Az V. Jubileumi Sörfesztiválon 10%-al emelkedett a látogatók száma a tavalyi évhez képest. A résztvevők 20%-a pedig külföldi volt, a legjobban a belga sörök fogytak, a közönség véleménye alapján pedig az Igazi Csíki Sör lett a fesztivál legkedveltebb söre. A gasztronómia terén a streetfood hódított, így a kolbászok, a grill ételek és a hamburgerek fogytak a legjobban.
 
Az ötödik jubileumát ünnepelő Sörfesztivál a lehető legszínesebb sör- és gasztro kínálattal várta magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi látogatóit négy napon keresztül, csütörtöktől vasárnapig. 
 
A fesztivál több mint 200 féle sörkülönlegességet vonultatott fel, így például cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítették a nemzetközi ízkavalkádot. Az almaborok kedvelőit a fesztiválon kialakított Cider Ligetvárta, ahol a résztvevők immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathattak.

Így látják a madarak Eger városát

Június 17. 09:53
És milyen jó nekik! Az Egri Bikavér Ünnep honlapján is azt írják, hogy a legjobb borok, a kiváló ételek, az ingyenes koncertek és kísérőprogramok mellett az elragadó helyszín miatt érdemes kilátogatni a rendezvényre. Mi tavaly csekkoltuk, és tényleg fantasztikus a fesztivál!
 

Te mit szeretsz az olaszokban?

Június 17. 06:19
A Tizdolog.hu összegyűjtott 10 indokot, amit szeretni lehet az olaszokban:
 
1. Aperitivo, vagyis vacsora a vacsora előtt.
2. Fagyi! Artigiana Gelati! Nagy fagyilapáttal kenve papírpohárba, akkora adaggal, hogy meg sem bírjuk enni.
3. Robogózás.
4. Kávé. Majdnem biztos, hogy a világon semelyik nép nem veszi komolyabban a kávézást az olaszoknál.
5. Sármos focisták.
6. Elegancia. Mondják, hogy az olaszok öltözködnek a legjobban a világon.
7. Mert közel vannak. Milánó, Róma, Bologna, Pisa fapadossal elérhető pár ezer forintból.
8. Kaják. És kajálások, órákig. Az olasz étkezés nem akad le az előétel-főétel-desszert hármasánál.
9. Szemérmetlen bókolás.
10. Borok, és milyen borok!
 
Mi főleg a 10. pontért :) A teljes cikket itt olvashatod el.

Cél: „Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére”

Június 16. 19:10
Szik Mátyással immáron kétszeres Magyar Sommelier Bajnok, a Four Seasons Szálloda vezető pohárnokával készített interjút a Metropol. Az interjúban Szik Mátyás mesél múltjáról, jelenéről és a jövőbeni terveiről.
 
Kezdetben annyit biztosan tudtam, hogy borral szeretnék foglakozni, s hogy emberekkel szeretnék foglalkozni. Összefoglalóan leginkább ízekkel szerettem volna dolgozni. Nagyon hiszek a vacsora-élményben, az étkezésben, mint élményben. (...)Ahhoz, hogy tényleg a csúcsra érj, elengedhetetlen az, hogy utazz, kóstolj és tanulj. Ahhoz, hogy tényleg fejleszd magad, pénz kell. S itt most nem arról beszélgetünk, hogy ilyen és ilyen autót, házat szeretnék. Arról van szó, hogy vagy vissza kell forgatni a megkeresett pénzed egy részét vagy olyan munkahelyre van szükség, ahol invesztálnak beléd, mert azt látják, hogy ettől nem csak te magad, de a hely is profitál, s tágabb értelemben az egész ország.(...) A közép, de főleg a hosszú távú cél pedig egyértelműen az, hogyan lehet Magyarországot visszarajzolni a gasztronómia térképére.” A teljes interjút itt olvashatod el.

Növekszik a magyar söripar

Június 16. 16:18
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság negyven különböző típusú és ízű sör minőségét vizsgálta és találta rendben. A magyar sörgyártók különös figyelmet fordítanak az állandó, megbízhatóan magas minőségre és a jelöléseknek való megfelelésre. Tavaly valamelyest növekedett is a hazai prémium sörök piaca. Az idén is hasonló trendre számít az ipar - írja az Élelmiszer.hu.
 
A laboratórium ellenőrzésén valamennyi vizsgált sör megfelelt a követelményeknek. A vizsgálat fő szempontja az volt, hogy a jelölések megfelelőek-e, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen dobozban, ami arra rá van írva. Ezen túlmenően a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták: azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek.
 
Tavaly mintegy 2%-kal növekedett a hazai söripar által értékesített sör mennyisége. Jól szerepeltek a prémium kategóriájú sörök, amelyből 23%-kal több fogyott, mint az előző évben. Az idén a szövetség hasonló mértékű bővülésre számít és bízik abban, hogy folytatódik a prémium sörök lendülete.

Tornai Tamás: a hazai szőlő- és borágazat viszonylag rövid távon képes a bevételeit megduplázni

Június 16. 13:52
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökével, Tornai Tamással közöl interjút az Élelmiszer.hu. A szakember szerint óriási a potenciális lehetőség a magyar borászatban. A HNT-vel kapcsolatban pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy a „HNT olyan szervezetté váljon, amelyet a tagok a sajátjuknak éreznek, megértik, hogy a szervezet csupán üres keretet kínál, amelynek tartalmát a benne dolgozó emberek adják meg, és belássák, hogy nem csupán elvárni kell a HNT-től, hanem hozzá is kell adni.”

Itt az uborkaszezon!

Június 16. 11:14
Ez akkor szokott bekövetkezni, amikor kifogynak a hírek a médiából hozzájutunk a nyár első igazi, házi készítésű és tökéletes (értsd: még kicsit ropogós, de már nagyon ízes, kellemesen kapros és enyhén savanyú) kovászos uborkájához. A Balaton mellett vasárnap ez megtörtént, így ezennel hivatalosan és egyben szeretettel nyitjuk meg a szezont!
 
Itt az uborkaszezon!
Fotó: Adinareceptjei.hu
 
Ugye mondanunk sem kell, hogy minden kovászos uborkák királya az, amit saját kezűleg készítünk. Olyan ez kicsit, amint a foci, a lecsó, vagy a halászlé: mindenki jobban tudja, hogyan kellene... Így nem is másolunk ide egy receptet sem, válogass ezekből!

„A mai magyar borokat meghatározó történetek alig múltak húszévesek”

Június 16. 06:35
Ifjabb Heimann Zoltán a geisenheimi borászati egyetemen tartott előadást a magyar borászatról, ahol a külföldi borászhallgatók tizennégy hazai bort is megismerhettek.
 
Ifjabb Heimann Zoltán szerint a hazai borászatnak teljesen keresztbetett a szocializmus: nemcsak borászdinasztiák, jól csengő családi márkanevek nem tudtak így kialakulni, de a magyar bor külföldi imidzsét is ahol lehetett, porig rombolták - írja a Mandiner.hu.
 
„Egy szándékaink szerint átfogó, a világpiaci ízlésekre is figyelő és reagáló kóstolósort mutattunk be, amiből azért elég jól átjött az, hogy milyen sokszínűséggel rendelkezünk, hogy az egyes borvidékek miket emelnek ki, mint zászlós termékeiket. Mindezt történelmi távlatból és egy mai szempontból is igyekeztem körbejárni” – mondta a kóstolót követően a Mandinernek Heimann Zoltán. A teljes cikket itt olvashatod el.