A jó kovászos uborka titka
Július 12. 07:40
"A kovászos uborka olyan, mint egy testes vörösbor: kell hozzá egyfajta érettség, hogy az ember igazán kedvelje." - írja bejegyzésében ízHuszár. A kovászos uborka egyik sláger savanyúság a nyáron. Azonban az elkészítése nem is olyan egyszerű, ha nem tudjuk a pontos receptjét. Az ízHuszár néhány tippel, tanáccsal segít a siker érdekében:
- Tisztítás: Elegendő, ha egy tiszta mosogatószivacsot ragadunk, és a csap alatt átdörzsöljük őket.
- Vágás: Ha levágjuk az uborka végeit, akkor ropogósabb lesz a végeredmény, valamint jobban átjárja az ízes lé, és finomabb is lesz az elkészült savanyúság.
- Kenyér: A nevéhez hűen érdemes valódi kovásszal készült kenyeret tömködni a tetejére.
- A lé: Az érleléshez használt levet érdemes egy picit sósabbra készíteni, mint ahogy azt jónak érezzük, mert a zöldségek sokat felvesznek majd. Ezen túlmenően kevés ecetet is érdemes hozzáadni.
- Fűszerezés: A lé elmaradhatatlan fűszere a kapor, a fokhagyma és az egész feketebors. Ezen túl lehet még koriandermagot illetve mustármagot is hozzáadni.
- Érlelés: A meleget nagyon bírja az uborka, ám ügyeljünk rá, nehogy felforrjon. De, ha éjszakára nagyon lehűlne az idő, akkor inkább vigyük be.
- Lefedés: Lezárni nem szabad az üvegeket: olyan fedőt válasszunk, ami alatt szellőzni tud, illetve kibugyoghat a leve.
- Szűrés: Vegyük ki a léből, majd mossuk át, hogy minden kenyérdarabtól megtisztítsuk, máskülönben hamar megromlik. Ezután a levét finom szitán vagy gézlapon szűrük át, tegyük bele vissza az uborkát, és alaposan hűtsük le.
A teljes cikket itt olvashatod el.