Fröccs

A Mészáros Borház csapott le először az új szekszárdi palackra

Július 18. 17:38
Elsőként zárta a szekszárdi borvidék „hivatalos” palackjába a Mészáros Borház Kadarka, Kékfrankos és Bikavér borait - írja a Metropol.
 
Az egyedi palack a szekszárdi borászok és az O-I magyar és olasz csapatának összefogása alapján öltött testet annak érdekében, hogy szimbólumot teremtsen az egyedi szekszárdi jegyeknek, melyek különlegessé teszik a borvidéket. Az első, szekszárdi palackba töltött borok heteken belül az üzletekbe kerülnek.
 
A különleges üveg első mintadarabjait, melyet kizárólag a Szekszárdi Borászok Céhének tagjai használhatják tavaly szeptemberben mutatták be a Szekszárdi Szüreti Napok alkalmából. Hazánkban az orosházi öblösüveggyárat üzemeltető O-I és a borászok aktív együttműködésével megalkotott palack célja, hogy egységes arculat és egységes borkészítési stílus legyen köthető a borvidék nagy boraihoz, melyeket szigorú minőségi kritériumrendszer alapján minősítenek annak érdekében, hogy csak a legkiválóbb borok kerülhessenek a palackba.

Te elolvasod az ásványvizek címkéjét?

Július 18. 14:37
A Webbeteg.hu cikke szerint agészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.
 
Különbséget tenni az ásványvizek között csak ásványi anyag tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet, mely a semlegestől a jellegzetes, karakteres ízig sokféle változatban van.
 
Az ásványvizek energiamentesek, így a fogyókúrázók számára is ez a legmegfelelőbb ital. A szénsav ugyanakkor gyenge sav, étvágygerjesztő hatású, segíti az emésztést. A víz szénsavtartalmának máskülönben az egészségre nincs hatása, azt ki-ki saját ízlése szerint választhatja meg. 
 
Ám egészen más a helyzet valamilyen betegség esetén, mert akkor a betegeknek figyelni kell a fogyasztott természetes ásványvíz összetételére. Minden ilyen víz palackján megtalálható az összetétele. a lap néhány tippet is felsorol, itt.

Badacsonyi alapok 2014-ből

Július 18. 10:26
A Badacsony és környéke sem úszta meg komolyabb esőzések nélkül 2014-et. A Borrajongó pedig kíváncsi volt, hogy egy ilyen nehéz évjáratban mit tudott összehozni két jó nevű badacsonyi borászat. A Villa Tolnay méltán népszerű, konstans best buy-gyanús és 2014-re fajtabor-trióvá duzzadt Tavasz-szériájának tagjait és Bakó Ambrus "Badacsony" névre hallgató házasítását kóstolta meg. A leírásokért ide kattints!

Vajon megdől hétvégén a melegrekord?

Július 18. 06:27
1950-ben Mosonmagyaróváron és Pécsen, 2007-benKecskeméten mértek 41,7 fokot. Ezek eddig a legmagasabb értékek. Lesz hétvégén új rekord?
 
Vajon megdől hétvégén a melegrekord?

Megint nőtt a szarvasmarha- és a sertésállomány

Július 17. 17:42
Folytatódott a szarvasmarha-állomány bűvülése, számuk 2015 június elsején elérte a 818 ezret, a sertéseké pedig 3,1 millióra emelkedett, 64 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.
 
A szarvasmarhák száma 30 ezerrel emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a tehénállomány egy év alatt 10 ezerrel nőtt. 
 
A sertések száma 3 millió 124 ezer volt június elsején, az anyakocák száma 2 ezerrel 204 ezerre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A sertések száma 2013 decembere óta újra meghaladja 3 milliót. A szarvasmarhák száma tavaly decemberben lépte át a 800 ezres küszöböt. 
 
Egy év alatta juhok száma 45 ezerrel 1,201 millióra csökkent, az anyajuhok száma 8 ezerrel lett kevesebb. A múlt év decemberéhez hasonlítva viszont 16 ezerrel nőtt a juhok és 3 ezerrel az anyajuhok száma.  
 
A tyúkállomány a szezonalitásnak megfelelően 7,3 millióval növekedett az előző év decemberihez hasonlítva és 37,874 millió volt, a tojó tyúkok száma viszont 670 ezerrel visszaesett. A tavaly júniusihoz viszonyítva 2,25, illetve 1,125 milliós volt a növekedés.
(MTI)

Most hétvégén van a Kürti Borfesztivál

Július 17. 15:09
És ez a videó tuti meg fog győzni arról, hogy érdemes meglátogatni. Kasnyik Tamás, Sütő Zsolt és Mátyás András, környékbeli borászok ebben a videóban mondják el, miért...
 

A görögök, vagy a rómaiak készítettek először bort? Egyik sem!

Július 17. 11:58
A szakirodalom nem az ókori görögöket vagy a rómaiakat tartja az első borkészítőknek, sőt, nem is Mezopotámiából származik a szőlőlé erjesztése, a borivás hagyományának történeti gyökereit a Dél-Kaukázus termékeny völgyeiben, a mai Grúzia területén kell keresnünk - írja a Borkorzó.

A Dél-Kaukázus ősi népe kb 6000 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a vadszőlő leve titokzatos átváltozással borrá alakul, ha a földbe teljes terjedelmükben beásott agyagedényekben, ún. kvevrikben, hagyják. Ezt a tudás aztán apránként fejlődött és finomodott az évszázadok során.
 
A kvevrik borkészítésre szolgáló speciális edények. A termelés és a fogyasztás különböző fázisait többezer év óta, mind a mai napig fejlesztik, de a Dél-Kaukázusban a kvevri még most is ugyanolyan fontos szerepet tölt be a borkészítésben, mint valaha.
 

Így néz ki belülről a Tokaj Kerház legnagyobb pincéje - videó

Július 17. 09:39
A tervek szerint a megújuló Tokaj Kereskedőház projekt része lesz a szegi pincék felújítása is. Ez a Közép- és Kelet-Európában egyedülálló nagyságú és adottságú rendszer a borvidék egyik rejtett, pusztulóban levő értéke. A Heti Válasz videójában az idegenvezető Áts Károly.