Fröccs

Így készül a karácsonyra a tokaji borász

December 19. 07:22
Árvay János rendszeresen írja bejegyzéseit, így egész évben értesülünk a pincészetnél és a családban történt eseményekről. Az ünnepre késtülnek és hangolódnak már a borászatnál. Így ír Árvay János:
 
Hosszú évek óta mindig nagy karácsonyfánk volt. Megbeszéltük hogy ez éven kisebb fát fogunk állítani. Marcikánk játszó ketrecének kell most a nagyobb hely. Így hogy erről írok, jutott eszembe hogy lehet hogy nem a földre állítjuk hanem inkább felakasztjuk a mennyezetről lelógatva nehogy a kicsi megtépázza. Gyerekkoromban sok rokonnál láttam ilyet. A gerendás mennyezetről lógott lefelé a kis karácsonyfa. Díszítésnek legtöbbször vattacsomók, alma, ezüstös papírba csomagolt dió voltak rajta. A fánk ugyan kisebb lesz, de a csodálatos unokánk miatt az örömünk, boldogságunk sokkal nagyobb.
 
A 2015-ös Sauvignon Blanc gyönyörű, nekem nagyon tetszik! Csak éppen annyira tömör a fajtajelleges illata hogy még sok ember számára nehezen értelmezhető. Egyrészt igazuk van. Nem haragszunk. Szellőztetjük. Amúgy be kell ismernem hogy elsőre tényleg túl sok. De majd januárban, palackozás után biztosan sokat kerekedik. Reméljük akkor már tetszeni fog.
 
Rendben van a 2013 Padi-hegy Furmint. Na akkor még egy vallomás. Szűrés után töltöttünk 12 palackot hogy ezt visszük a december 9-i Pannon Bormíves Céh karácsonyi kóstolójára. Megkóstoltam és nem tetszett. A Magyarországon már nem kapható 2013 Isten-hegyet vittük helyette. Igaz, kaptam utána itthon hogy ezt a pár palackot a skóciai exportból csíptük le, ahol Michlen csillagos éttermekben poharazzák. (...)
 
Dűlők és kőzetek. Büszkén szoktam elmondani hogy Rátkán és Mádon a kőzetek színe olyan mintha a szivárvány színeit látnánk. És hogy a színek az ásványi elemek és komplexeinek a jelzése. Fantasztikus svédasztal van a szőlő számára. Azt vesz fel, „eszik” ami a legjobban kell neki.

Egy budapesti kóstolón odajött egy férfi, megnézte a kirakott köveinket. Majd azt mondta a barátjának és nekünk, hogy szépek a kövek, de csak egy kőzet ami fontos. Nem értettem mit akar mondani. Majd kiemelt egyetlen egy darabot, hogy EZ AZ AMI SZÁMÍT! Vagyis a zeolit. Sejtettem ugyan eddig is (mert figyelek arra azért amit Szepsy Pista mond), hogy ez a kőzet mennyire fontos. Na akkor még jobban figyelek ezután arra hogy a parcelláinkban mennyire van jelen.(...)
 
Remélem karácsonykor esik majd a hó.
Olyan szép lenne hogy a hulló hópelyhek kísérnék a kántálásunkat.
Csend, nyugalom, meleg, szeretteink.
Mindenkinek ezt kívánjuk.

Alkoholos italok, amiket diéta alatt is fogyaszthatsz

December 18. 19:00
Egy diétázó számára nem térfadolog a karácsony és az újév, hiszen ezekben a napokban folyamatos az evés és ivás. A Femcafe összeszedett pár olyan alkoholos italt, amelyeket a diétázók is nyigodtan fogyaszthatnak. A dolog tudományos hátteréről most ne beszéljünk, nézzük inkább mit mondanak, hátha úgy van!
 
Első helyen természetesen a bor van. Szerintük a száraz vörösbor hizlal a legkevésbé. Szó esik a pezsgőről is, amiből egy pohárban csak 84 kalória van, ráadásul a buborékok segítik az emésztést. A koktélok közül a cikk a mojitót ajánlja, mert "köztudott, hogy az egyik összetevője, a menta a zsírégetés szakértője". Szerintük a sör is kifejezetten diétabarát, a whiskeyben pedig nagyjából nincs is cukor. A bloody mary a benne lévő paradicsomlé miatt király, a vodka meg az egyik legkevesebb kalóriát tartalmazó alkoholos ital.
 
Nincs mit tenni, ha jól közelíted meg a dolgot, a dobostorta is diétabarát! :)

Jótékonysági borvásárt tartanak

December 18. 16:16
A Suhanj! Alapítvány jótékonysági borvásárt rendez. Ha veszel Légli Géza 2011-es Balatonboglári Kékfrankosából, vagy a 2014-es Szőlőskislaki Birtokfehérből, illetve a 2015-ös Kislaki Roséból, akkor a borok árának felével az alapítvány munkáját támogatod.
 
Részletek a Suhanj! Alapítvány facebook oldalán.

Visszatekintés az elmúlt évjáratra

December 18. 13:27
„Forróság, égszakadás, még több munka, kísérlet, meglepetés, újrakezdés... Ezek a szavak jutnak az eszembe, ha visszagondolok az idei évre” - így kezdi blogbejegyzését Bencze István, a Szent György-hegyen borászkodó fiatalember.
 
Március 10-én borulnak virágba első mandulafáink, ezekben a napokban végzünk a metszéssel is. Az április nyugodt és fagymentes, a rügyfakadás április 10-én kezdődik. A száraz, napos áprilisi időt követően májusban aranyat érő esős napok érkeznek a frissen telepített szőlő segítségére.

Június első napján fullasztó, trópusi párás hőség szakítja meg a kellemes időt. Kora reggel ömlik a víz a szőlő leveleiről, napközben 31-35 C köré emelkedik a hőmérséklet. Néhány nap múlva ez a kellemetlen nedvesség kezd megszűnni, augusztus elejéig tartó száraz és forró hetek köszöntenek ránk.(...)
 
A szárazságnak persze előnye is van: a szőlő makkegészséges, keveset és csak kulcsfontosságú pillanatokban permetezünk, melyet július végén teljesen be is fejezünk. Augusztusban a szélsőségek tetőznek, egy felhőszakadás 100 mm feletti csapadékmennyiséget zúdít ránk. Ez ahogy jött, olyan gyorsan le is folyik a hegyről, hatalmas károkat okozva tör és zúz.(...)
 
Egy érdekes gondolat, néha akaratlanul is eszembe jut: mintha nem csak mi közelednénk szőlőink megismerése felé. Önszántából a szőlő is minden évben halk lépteket tesz felénk. Megköszönik a segítséget, az egész éves odafigyelést. Lassan kinyílnak, spontán meg-megmutatják valódi személyiségüket, szépségüket és mélységüket.
 
A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni!

Sikeresen zárult az idei Magyarok Kenyere Program

December 18. 10:52
December 16-án befejeződött az idei Magyarok Kenyere Program a kárpátaljai Nagydobronyban. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezés során mintegy 3100 magyar gazda 440 tonna búzát gyűjtött össze, ehhez Kárpátalja 65 tonnával járult hozzá.
 
A program Pécsről indult 2011-ben. Az idei évben a helyben gyűjtött búzából készült liszten felül további 19 tonnát adományozott Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége kárpátaljai magyar szervezeteknek. „Alapvető feladatunk és kötelességünk, hogy a magunk eszközeivel segítsük a Magyarok Kenyere Program sikerességét és a határon túli jótékonysági szervezetek munkáját. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a kezdeményezést felkarolta Áder János köztársasági elnök úr felesége, Herczegh Anita asszony is, akivel így közösen fejezhetjük ki támogatásunkat az itt élők iránt” – mondta el az Élelmiszer.hu-nak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
 
A Magyar Pékszövetség nevében Septe József, a Magyarok Kenyere Program sikeréhez és a gyermekotthon támogatásához 250 karácsonyi kalács felajánlásával járult hozzá. Idén a kenyérnek szánt lisztből minden magyarországi megyében osztottak a rászorulóknak, és a kiemelt kedvezményezetteknek a határon túlra további adomány is jutott. 

Kihirdették, melyek a legjobb rozék idén

December 18. 08:44
A 17. országos rozé borversenyen öt magyar pincészet bora nyerte el a jogot, hogy a 2015. év legjobb rozé bora címet viselje - olvasható az Agroinform oldalán.
 
A Miklós napi borversenyen kizárólag Miklós nevű borászok bírálnak. Kemény, nem?
 
Győzött a Varsányi Pincészet Egri Rosé cuvée félszáraz(!) bora, az Agárdi Csóbor Pincészet Agárdi cuvée bora, a Sterlik Pince Soproni Zweigelt bora, az Eszterbauer Borászat „Öröm” Szekszárdi cuvée bora, Bohocki Zoltán Temerini kadarka bora.

Forralt bor főző versenyt tartanak Tokajban

December 18. 06:45
Először tartanak Tokaji adventi forgatagot és forralt bor főzőversenyt - váratlan fordulat - Tokajban.
 
Lesz majd aszalt gyümölcsös, vaníliás, narancsos, citromos és fahéjas forralt bor - írja a jól értesült Visittokaj blog.
 
A gyerekeket forró csokival várják, és lehet majd karácsonyi töltött káposztát, sült kolbászt, saslikot, töltött lapcsánkát, krumplilángost, kocsonyát enni.
 
Vasárnap ad karácsonyi koncertet Tokaj Város Vegyeskara és ekkor gyújtja meg közösen a város polgármestere és római katolikus plébánosa az utolsó adventi gyertyát.