„Az elpazarolt élelmiszerek nyolcvan százaléka még ehető lenne ”
Augusztus 14. 19:15
A britek évente nyolcvan-száz, míg a németek, a hollandok és a dánok negyven-hatvan kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki évente, ez az egy főre vonatkoztatott élelmiszerpazarlás az egyes országokban. A friss felmérés szerint ráadásul a kukába került élelmiszerek nyolcvan százaléka még alkalmas lenne emberi fogyasztásra.
Davy Vanham, a kutatás vezetője szerint nagyon fontos és sürgős lenne, ha a pazarlás megfékezésére irányuló elvek bekerüljenek az oktatásba. A felnőtteket nehéz átnevelni, de a gyerekek még fogékonyak lehetnek. Az élelmiszeriparnak is komoly felelőssége van, ugyanis csomó élelmiszer azért kerül kukába, mert a rajta található szavatossági idő szerint már nem fogyasztható – ez dátum azonban gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal: „Nagyobb odafigyelésre lenne szükség” – tette hozzá Vanham az Origo.hu értesülései szerint.
Davy Vanham, a kutatás vezetője szerint nagyon fontos és sürgős lenne, ha a pazarlás megfékezésére irányuló elvek bekerüljenek az oktatásba. A felnőtteket nehéz átnevelni, de a gyerekek még fogékonyak lehetnek. Az élelmiszeriparnak is komoly felelőssége van, ugyanis csomó élelmiszer azért kerül kukába, mert a rajta található szavatossági idő szerint már nem fogyasztható – ez dátum azonban gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal: „Nagyobb odafigyelésre lenne szükség” – tette hozzá Vanham az Origo.hu értesülései szerint.
A Magyar Élelmiszerbank szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. Azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a helyzeten változtassunk. Az Élelmiszerbank például újraindította tavalyi nagy sikerű Örökbefogadás programját, mely során vállalkozók kiválaszthatnak egy járást és biztosíthatják annak pénzügyi támogatását – ezzel az adott térség örökbefogadóivá válnak. A program segítségével tavaly 50 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, aminek hozzávetőleges értéke 60 millió forint.