Fröccs

Az emberi hülyeség tényleg határtalan

Június 13. 11:58
Nem mai a történet: 2014 januárjában Paul Wilson saját házában összeesett, miután a North yorkshire-i Indian Garden éttermben mogyoróallergiájára hivatkozva mogyorómentes curryt kért elvitelre. Az étterem vezetője Mohammed Zaman azonban olyan orbitális hibát követett el, amit nemrég még tovább is tudtak fokozni.
 
Az eset, mely a vendég sajnálatos halálával végződött, annak volt köszönhető, hogy az étteremtulajdonos a mandulát olcsó mogyoróporra cserélte. Mohammed Zamant végül hat évnyi letöltendőre ítélték emberölésért. 
 
Most azonban még mélyebbre ásta magát az étterem, ha egyáltalán lehet ilyet, hiszen nemrégiben kiküldték vendégeiknek az új nyári desszerteket reklámozó hírlevelet, mely nagyjából így hangzik:
 
„...Továbbra is törzsvendégeink elnézéséért esedezünk a korábbi sajnálatos események kapcsán. Hibát követtünk el, melyet természetesen vállalunk, de itt az idő hogy továbblépjünk - ahogy Mr. Zaman is kéri. Engedjék meg, hogy bejelentsük, cukrászatunk új vezetővel büszkélkedhet Londonból (! - szerk.), ahol továbbra is cél a magas minőségű indiai konyha bemutatása.”
 

Mádi borok is lesznek a foci EB-n

Június 13. 09:42
Különleges borkóstolóval tiszteleg a magyar és az osztrák borkultúra előtt Bordeaux új bormúzeuma, a La Cité du Vin kedden, amikor a magyar válogatott Ausztria ellen lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokságon. A kóstolón a mádi Holdvölgy pincészet csúcsborai képviselik Magyarországot.
 
A borairól világhírű délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma mind a négy, Bordeaux-ban rendezendő Eb-csoportmérkőzéshez szervez a pályára lépő országok boraiból kóstolóestet. A borpalota sommelier-je által vezetett borkóstolásnak a La Cité du Vin tízemeletes épületének egyik legnagyobb rendezvényterme, a Thomas Jefferson Auditorium ad helyet, ahol a vendégek a kóstolást követően kivetítőn nézhetik meg az Eb aktuális mérkőzését.
 
A mádi pincészet vasárnapi közleménye szerint a Holdvölgy lesz az első magyar borászat, amely bemutatkozhat a François Hollande francia köztársasági elnök által május 31-én átadott, monumentális élményközpontban és bormúzeumban, amelyet különleges építészeti megoldásai miatt máris a borvilág Guggenheim Múzeumaként emlegetnek.
 
Mint írják, két olyan borral készülnek, amely méltó módon mutathatja be Magyarország, illetve a Tokaji borvidék értékeit. Az egyik a Holdvölgy 2007-es évjáratú, Eloquence nevű édes tokaji szamorodnija, a másik pedig a Vision nevű, 2013-as évjáratú száraz fehér birtokválogatása, amelyhez egyedi arányban házasítottak furmint, hárslevelű és kabar szőlőfajtákat, egy újgenerációs tokaji száraz borkülönlegességet létrehozva, amelyet tavaly aranyéremmel ismertek el a Decanter Asia Wine Awards bor világversenyén.
(MTI)

Tízmillió söröskupakot gyűjtött össze valaki a szomszédban

Június 12. 14:47
Tízmillió söröskupakot gyűjtött össze az elmúlt öt évben egy osztrák férfi jótékony célra, az eladásából származó bevételből egy rászoruló családot támogat.
 
A Bécstől nyugatra fekvő Ybbsben élő Hans Heiland persze segítséggel tett szert a lenyűgöző gyűjteményre. Mint elmondta, a kupakok többségét másoktól kapta, egy részük postán érkezett szerte az országból, sőt Németországból is, miután híre ment a szenvedélyének.
 
Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) beszámolója szerint a kollekció immár 18 tonnát nyom. Heiland nemrég eladta a gyűjteményt egy fémgyűjtőnek 1500 euróért (467 ezer forint) és úgy tervezte, hogy pénteken szállítja át a három teherautónyi kupakot az új tulajdonosnak.
 
A férfi azt tervezi, a kupakokért kapott pénzből egy elhunyt családapa hozzátartozóit segíti.
(MTI)

Indul a zöldmunka a szőlőben: jön a hajtásválogatás és a törzstisztítás

Június 12. 10:45
Indul a zöldmunka a szőlőben, melynek első lépése a kézzel történő hajtásválogatás és törzstisztítás. A virágzás fázisa már minden ültetvényben megkezdődött, egyes helyeken pedig be is fejeződött. Pableczki Bence, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének növényorvosi előrejelzése következik a június 9-15. közötti időszakra.
 
A lisztharmat és peronoszpóra veszélye is továbbra fennáll, de a fertőzési nyomás azért szépen lecsökkent. Nem árt azonban továbbra is elővigyázatosnak lenni, és megfelelő védekezéssel megakadályozni a lehetséges betegségeket. 
 
A feketerothadás első tünetei ezzel szemben több tokaji ültetvényben is megtalálhatóak, és mivel újabb adag csapadék várható a hétvégén, a szőlészek semmiképp sem feledkezhetnek meg a különféle hatóanyagok használatáról.
 
Az amerikai szőlőkabóca idősebb, L2-es stádiumú lárvái is megtalálhatóak már azokban az ültetvényekben, ahol korán jelent meg a kártevő
 
A csapadékos és meleg időjárás a gyomok fejlődésének is kedvez, ezért ilyenkor a sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a szőlő.
 
Amik most a legaktuálisabbak, azok pedig az úgynevezett zöldmunkák, ahol a szellős lombozat kialakítása a cél, melyet a légmozgás jobban átjár, gyorsabban szárad eső után a lombozat, valamint annak belsejébe könnyebben bejuttathatóak a növényvédő szerek. A fölösleges hajtásokat eltávolítják, és ezáltal a tápanyag is csak a megfelelő helyekre jut el.A lisztharmat és peronoszpóra veszélye is továbbra fennáll, de a fertőzési nyomás azért szépen lecsökkent. Nem árt azonban továbbra is elővigyázatosnak lenni, és megfelelő védekezéssel megakadályozni a lehetséges betegségeket.

Tipp: Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Szeptembertől indulhat a portói-turizmus!

Június 12. 07:30
Végre nem Lisszabonon keresztül kell eljutni a portói borok földéjre, hogyha valami Budapestről indul, hiszen Budapest-Porto járatot indít szeptember 4-től a Wizz Air.
 
A repülők szerdánként és vasárnaponként közlekednek majd. A Wizz Air tavaly márciusban indított járatokat Budapest és Lisszabon között, és Portugália hamar az üzleti és szabadidős utazók egyik kedvenc budapesti úti céljává vált. Porto idén májusban került be a Wizz hálózatába Varsóból induló járataival, szeptembertől pedig már Budapesttel is össze lesz kötve.

Fiatalok, túl sok cukrot esztek!

Június 11. 20:30
 
A cukorfogyasztás minden korosztályban nőtt egy kicsit, a fiatalok körében viszont megugrott 2009 óta - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozásélettani és epidemiológiai főosztályának vezetője az M1-en.
 
Sarkadi Nagy Eszter az intézet 2014 végi vizsgálatának eredményeit ismertetve kiemelte: a magyarok cukorfogyasztása ezzel együtt is a nemzetközi ajánlások alatt van, a sófogyasztás azonban még mindig sokszorosa - a férfiaknál 16, a nőknél 11 gramm - az ajánlott napi öt grammnak. Ugyanakkor ezek az értékek már kisebbek, mint 2009-ben, és ez üdvözlendő - tette hozzá.
 
Nemzetközi szinten mostanra már az a cél, hogy az elhízási mutatók ne romoljanak tovább, és pozitívum, hogy ezt 2009 óta sikerült elérni.

Hamburger napok a Millenárison

Június 11. 16:35
Hamburger napok a Millenárison
 
Idén már negyedik alkalommal kóstolhatunk mennyei hamburgereket a szakma legjobbjaival együtt a Millenáris Parkban, június 23-26-ig.
Az egyébként ingyenes rendezvényen bemutatkoznak a budapesti éttermek és legfinomabb hamburgereik.
Hogy miért és milyen pezsgő illik a hamburekehez, arról bővebben itt olvashatsz!

Kezdődik az év legpezsgőbb eseménye!

Június 11. 14:02
 
Csaknem ötven márkától mintegy százféle pezsgőt, champagne-t, cavát, proseccót, habzó- és gyöngyözőbort vonultat fel a Pezsgő Június Nagykóstoló szombaton, 14 órától a Corinthia Hotel Budapestben.
 
A rendezvény célja, hogy a nyári szezon elején a közönségnek széles kitekintést nyújtson nemcsak a klasszikus pezsgők, hanem a habzó- és gyöngyözőborok világára is, ami azért is fontos, mert ezeket az italokat - ellentétben például a champagne-okkal - a mindennapokban is megengedheti magának az ember
 
A rendezvény egyik idei mesterkurzusán somlói és champagne-i pezsgőket lehet egymás mellett kóstolni a somlói Kreinbacher birtok pezsgőit Paul Bara champagne-okkal összehasonlítva; a két pincészet közötti kapcsot a pezsgőmester, Christian Forget jelenti.
 
A Champagne színei címet viselő mesterkurzuson blanc de blancs-tól a rosé pezsgőkig tekintik át a műfaj vezető francia borvidékének kínálatát, míg a harmadik masterclass a technológiák közötti különbségeket szemlélteti, részben az idei főtámogató, a Francois pezsgőire építve.

Csak a pezsgőnek ne essen baja!

Június 11. 09:06
Rihanna bármeddig elmegy - csakhogy mentse a pezsgőjét. Éppen felfújható hattyúján pihent a medencében, amikor annak szélére sodródott. Egy feszített víztükrű medencében, ahol alattunk a tenger és sziklák, nem feltétlenül ajánlott ennyi mindent egyszerre csinálni. Még épp időben döntött úgy, hogy inkább leszáll a hattyúról - hogy mentse magát és a pezsgőt.