A strandkaja, amit még idén nyáron ki kell próbálnod: Gofcsi
Augusztus 13. 12:44
Az Év Strandétele díjat idén a Gofcsi fantázianevű, goffrisütőben kisütött tócsni nyerte. A hagyományos zalai dödöllére emlékeztető tészta alapra tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, valamint pirított vörös- és lilahagyma kerül. Az alapváltozat ára 1290 forint, de lehet kérni extrákat is rá, például kacsapörcöt. A győztes étel megálmodója Szikra Gabi a balatonfenyvesi Konyhám csapatát erősíti, tavaly az év felfedezettje díjat vitték el ugyanezen a versenyen. Idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak.
Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de van a kínálatukban igazi nyári görögdinnyés gazpacho, többféle desszert és még saját koktélt is kreáltak Bahama Marci néven.
Idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawaii idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek, de van a kínálatukban igazi nyári görögdinnyés gazpacho, többféle desszert és még saját koktélt is kreáltak Bahama Marci néven.
Döntőbe került még a balatonmáriai kikötőben két éve nyílt bisztro, a Port Burger, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal töltött TokDoggal. Az északi partról idén a Mango Beach bisztró fért be a döntőbe. Az általuk nevezett omaha marhaszegyes baguett mézes mustárral tulajdonképpen egy pastrami és egy könnyű strandétel kombinációja.
Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele megalapításával az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés és erősödjön a verseny. Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőséget jelent, miközben a helyi termelőket is támogatja. Ezt szolgálja a Kör három éve meghirdetett Beach Food programja is. A cél, hogy frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg minél több helyen a jellemzően import mirelit tömegáruval, például a hekkel szemben - mondta Kardos Gábor, aki szerint a Beach Food sikere már a retro büfék egy részét is megújulásra ösztönzi, ami végre elvezethet az egész balatoni strandkínálat javulásához.