Fröccs

Az idei Gere Jazz Fesztivál a "latin fiseta" jegyében telik majd

április 05. 20:04
Idén sem múlhat el a nyár a Gere Jazz-Fesztivál nélkül. Június 10-11. között mindenkit várnak Villányban, ahol nem lesz hiány a Gere-borokból, a kifinomult gasztronómiából és az igényes jazz-zenétből sem.
 
2016-ban ünnepli a fesztivál ötéves fennállásának minijubileumát, amely kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos “fiesta” hangulatát idézzék meg - hirdetik az esemény honlapján.
 
A szervezők – Pauli Zoltán és Illés Tamás – régóta dédelgetett vágya a latin jazz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.
 
Az idei Gere Jazz Fesztivál a \
A fesztivál szervezői Illés Tamás és Pauli Zoltán (balról jobbra)
 
Program:
2016. június 10. péntek
18:00 óra: Kapunyitás
19:00 óra: Enyedi Sugárka JazzTett
21:00 óra: Ricardo Salsa Club (a zenekar alapítójával, Révész Richárddal készített interjút itt tudod elolvasni)
 
2016. június 11. szombat
17:00 óra: Kapunyitás
18:00 óra: Pátkai Rozina Quintet
20:00 óra: Barrio Latino
22:00 óra: Matt Bianco (Mark Reilly) & New Cool Collective
 
További információkat a fellépőkről az esemény honlapján találsz: ide kattintva
A Gere Jazz Fesztivál facebook oldala: ide kattintva
Jegyvásárlás: ide kattintva
 
Nézdd meg a tavalyi gere Jazz fesztiválon készült rövid videót!
 
 

Magyarország is részt vesz a világhírű gasztronómiai kiállításon

április 05. 17:54
Április 4-én nyitotta meg kapuit a 30. Salón de Gourmets nemzetközi csúcsgasztronómiai kiállítás Madridban, ahol a vendéglátó Spanyolország mellett 20 külföldi ország vonultatja fel termékeit, amelyek között Magyarország is szerepel.
 
A 22 ezer négyzetméteres kiállítótérben egyebek mellett Argentína, Kanada, az Egyesült Államok, Izrael és Franciaország vonultatja fel gasztronómiai kínálatát, újdonságait, de mellettük helyet kaptak külön-külön a spanyol tájegységek is. 
 
Összesen mintegy 35 ezer féle gourmet terméket lehet megkóstolni az április 7-ig tartó esemény keretében, amelyet sonkaszeletelő verseny és osztriganyitó bajnokság is színesít a főzőshowk mellett. A kiállításra mintegy 85 ezer látogatót várnak. 
 
"A gasztronómia a boldogság ipara" - fogalmazott a spanyol gasztronómiai királyi akadémia elnöke, aki szerint Magyarország csodálatos gasztronómiai célpont, ezért mindenkinek csak ajánlani tudja. Rafael Ansón erről a magyar stand hivatalos megnyitóján beszélt, ahol megjelent Isabel García Tejerina spanyol agrárminiszter is. 
 
"Magyarországon gasztronómiai forradalom zajlik" - jelentette ki Győri Enikő madridi magyar nagykövet, hangsúlyozva, hogy Magyarország visszatért a nemzetközi porondra ebben az ágazatban, ezt jelzi jelenléte ezen a csúcsgasztronómiai kiállításon, valamint az is, hogy már négy Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, és a Bocuse D'Or Budapestet választotta következő versenyhelyszínének. 
 
Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a gasztronómia egyre inkább az utazási élmények központi elemévé válik világszerte, vagyis a Salón de Gourmets kiváló alkalom, hogy Magyarországot gasztronómiai célpontként is megismerhessék. Magyarországon 2016-ot a Gasztroélmények Évének nevezték el, mert a gasztronómiai turizmus az ágazat egyik legdinamikusabban fejlődő és legkreatívabb területe - fűzte hozzá. 
 
A magyar stand kínál villányi és tokaji borokat, és egyebek mellett mangalicakolbászt, libamájpástétomot, kézműves csokoládét. Naponta szerveznek kóstolókat, termékbemutatókat is szakmai beszélgetésekkel egybekötve. A kiállítók között helyet kapott Gere Attila Pincészete, a Szent Tamás Pincészet, a Pannonbor, a Tokaj Kereskedőház, a Dunst&Rose, a chocoMe és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., utóbbi Áldomás márkanevű termékeivel készült. 
(MTI)

Drasztikusan emelkedik a vanília ára

április 05. 15:31
Tavaly év elején 59 fontos (kb. 23 ezer forint), míg idén januárban már 144, tehát közel 60 ezer forintos kilós ára volt a feldolgozott vaníliának. A világ legdrágább fűszere most még magasabb áron érhető el, amelynek oka a gyenge tavalyi termésben keresendő.
 
A világ vanília termelésének nagyobb részét adó madagaszkári szüret ugyanis meglehetősen gyengére sikerült - írja az Origo.hu.
 
A hirtelen megnövekedett árak befolyásolhatják a boltokban elérhető teljes vanília rúd, a por formában árult és a kivonatok vásárlói árát is, de akár az üdítőitalok és parfümök költségvetését is érinthetik. De ne feledkezzünk meg a nyár egyik kedvenc édességéről sem a vanília fagylaltról, amely szintén többe fog kerülni, ha valódi fűszert használnak a készítése során.

Hírmorzsák Jamie Oliver új budapesti étterméről

április 05. 12:59
Közelebb áll a félmilliárdhoz, mint a 100 millióhoz - válaszolta Zsidai Zoltán Roy, arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy Jamie's Italian a Budai Várban. Az új étterem májusban nyitja meg a kapuit.
 
Ez egy klasszikus, de laza, modern olasz étterem. Fantasztikusak az ételek, az a fajta átgondoltság, részletezés, ami az ételben, a tálalásban és a szervizben is benne van, abszolút példa nélküli Magyarországon. Ezeket az ismérveket fel lehet ugyan fedezni máshol is, de a Jamie's Italian olyan professzionális rendszerben működik, ahol mindezt egyszerre kapja meg a vendég. Ez nem jelent semmiféle ezoterikus hókuszpókuszt, inkább a józan ész diktálja, viszont idehaza egyáltalán nem megszokott.(...) Minden étel frissen, minőségi alapanyagokból, helyben készül, ami azt jelenti, hogy sokkal kisebb haszonkulccsal dolgozunk majd, mint a versenytársaink. Így is sikerült egyébként a minőségi olasz bisztrók árában maradni; a tészták például 2200-2800 forint között mozognak majd.” - nyilatkozta Zsidai Zoltán Roy a Portfolió.hu oldalnak.
 
A teljes interjút a Portfolió.hu oldalon tudod elolvasni!

Szaúd-Arábiában érdeklődnek a magyar tejelő szarvasmarhák iránt

április 05. 10:46
Hamad Bin Abdul Azíz al-Batsán szaúdi állattenyésztési államtitkár és delegációja április elején Magyarországra látogatott, és röviden ismertették Szaúd-Arábia mezőgazdaságának jelenlegi helyzetét és közeljövőbeli terveit. 
 
Magyarország nagy hagyományú állatfajtáival, kitűnő minőségű tejelő és húsmarháival, valamint takarmánynövény-termelésével lehet fontos partnere a vízigényes ágazatokat 2016-ban feladó Szaúd-Arábiának - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) április 4-én.
 
A szaúdi delegáció vezetője elmondta, hogy bár mintegy 25 milliós állatállománnyal rendelkeznek, mégis mintegy évi 10 millió állatot importálnak a piaci szükségletek kielégítésére. Kijelentette: a szaúdi állattartási ágazat fontos az ország számára, ugyanakkor a víztakarékosság jegyében nagyobb figyelmet szentelnek a takarmánybeviteli lehetőségeknek, valamint az élőállatok és hústermékek importjának is. Jelezte, hogy a közel-keleti országban érdeklődnek a magyar tejelő szarvasmarhák iránt - írja közleményében a szaktárca.
 
Nagy István, parlamenti államtitkár partnere figyelmébe ajánlotta a Magyarországon is tenyésztett, nagy zsírtartalmú tejet adó fajták lehetőségeit, de egyben jelezte, hogy a kormánynak a magyar termőföld védelmét szolgáló politikája tiszteletben tartása mellett a magyar mezőgazdaság változatlanul nyitott a szaúdi befektetők kezdeményezéseire is az állattartó ágazatban. Az államtitkár javasolta, hogy az élő üzleti kezdeményezéseket áttekintve hosszú távon is fenntartható, mindkét fél számára gyümölcsöző terméklánci kapcsolatok jöjjenek létre.
 
A tárgyalások során a felek egyeztettek a magyar-szaúdi együttműködési lehetőségekről a vadászat, oktatás és mezőgazdasági kutatás-fejlesztés területén is - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.
(MTI)

Bormozi nyílt a Balaton déli partján

április 05. 08:54
Megynílt Magyarország első bormozija a Vinovicino a Kristinus Borbirtokon, a Balaton déli partján. 
 
Az egyedi vetítések 18:00 órakor kezdődnek, és egy jegy 690 forinta kerül. A nézőknek lehetőségük van több bort is megkóstolni. A nachos és a popcorn helyett pedig kétfajta ropogós grissini snacket kínálnak, amelyekhez szósz is jár. 
 
További részletek és moziműsor a Kristinus Borbirtok Facebook oldalán.

240 milliárd forint folyt be az állami földárverésen

április 05. 06:22
180 ezer hektárt értékesítettek, amelyből 240 milliárd forint bevétel származott. Ez eddig számokban kifejezve az állami földárverések második szakaszának eredménye.
 
Bitay Márton Örs, az állami földekért felelős államtitkár elmondta, a 6 hétig tartó őszi és a 4 hétig tartó tavaszi árveréseken minden tizedik földvásárlásra jogosult gazda vett földet. Ez 19 ezer birtoktestet és több mint 10 ezer vásárlót jelentett.
 
Hozzátette: az árverések mindenhol nagyobb gond nélkül zajlottak le. Az értékesítési átlagár minden megyében minimum 21-22 százalékkal meghaladta  az OTP Bank és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adott megyére vonatkozó referenciaárait, de volt olyan térség  is, ahol ez a felár 100 százalék körül volt - mondta az államtitkár.
 
Bitay Márton Örs kiemelte, hogy Fejér megyében az állam hektáronként mintegy 500 ezer forinttal kapott többet az egymilliósnál valamivel magasabb referenciaárnál a földárveréseken. Az állami földek értékesítésének célja nem az állami bevételek növelése, hanem az agrárközéposztály megerősítése volt - hangsúlyozta.
 
Az MTI kérdésére elmondta: amennyiben a kormány úgy dönt, hogy folytatódik a Földet a gazdáknak program, a  harmadik szakaszban nemcsak a még el nem kelt földeket hirdetik meg újra, hanem a licitbe bevonhatják a halastavakat és a gyümölcsösöket is. Most azonban még arra nincs lehetőség, hogy több gazdálkodó együtt pályázzon egy-egy nagyobb birtoktestre. Ehhez szintén kormánydöntés szükséges - közölte az államtitkár.
(MTI)

Szurkolj élőben Európa legjobb séfjeinek

április 04. 20:20
Bocuse d’Or Europe történetében egyedülálló lehetőséget kapnak Budapesten a gasztronómia iránt érdeklődők: a világ legrangosabb szakácsversenyét nézhetik végig élőben, a helyszínen. 
 
A leglelkesebb érdeklődők korlátozott számban szurkolói jegyet válthatnak a világ legrangosabb szakácsversenyére és testközelből követhetik a Bocuse d’Or európai döntőjén versenyző séfeket, köztük a Széll Tamás vezette magyar csapatot. A májusban Budapesten tartandó gasztronómiai csúcseseményen a szakmai látogatók mellett először Magyarországon nyílik lehetőség a nagyközönség részvételére is.
 
Az európai döntő, bárhol rendezték is azt, alapvetően a szakmabelieknek szólt és a szakmán kívüli érdeklődők nem vehettek rajta részt. A május 10-11.-i budapesti verseny esetében, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elérte, hogy mindkét versenynapra ezer-ezer néző szurkolói jegyet válthasson és testközelből követhesse 20 nemzet legjobb séfjeinek munkáját. Hazai pályán a Széll Tamás vezette magyar csapatot kiemelt figyelem övezi, s számukra is fontos az itthoni szurkolók buzdítása. Itt dől majd el ugyanis, hogy az erős nemzetközi mezőnyből – az 1987 óta kétévente rendezett világversenyt eddig minden esetben európai csapat nyerte – melyik 11 ország séfje jut el a 2017-es lyoni világdöntőre.
 
A versenyt a Hungexpón, a Sirha Budapest kiállítás részeként szervezik, ahol a szakmai érdeklődőkkel együtt most naponta ezer, a gasztronómia iránt érdeklődő látogató is követheti a kontinentális válogató eseményeit helyszínen. Az online jegyértékesítés április 6.-14.00 órától indul a jegyek a verseny első napjára 3100, a magyar csapat versenynapjára – május 11-ére – 4650, helyszíni jegyvásárlás esetén 7750 forintba kerülnek. 
 
Aki nem szeretne lemaradni erről az egyedülálló lehetőségről, mielőbb vásárolja meg belépőjét.

Az online jegyvásárlásra április 6.-14.00 órától lesz lehetőség, ide kattintva.

Betiltják a nejlon zacskók használatát Franciországban

április 04. 18:04
Júliustól tilos az egyszer használatos műanyag zacskók forgalmazása a francia kereskedelemben. Az intézkedés minden kereskedelmi szektorra vonatkozik, az élelmiszeripartól, a pékektől és hentesektől kezdve a kisebb boltokon és szupermarketeken át a benzinkutakig, a gyógyszertárakig és a piacokig. 
 
Jövő év elejétől a boltok piacairól levehető élelmiszereket is tilos lesz nejlonba csomagolni. Csak bio eredetű és házilag komposztálható (növényi anyagokat, például kukorica- vagy burgonyakeményítőt, algát tartalmazó) zacskókat lehet majd használni a zöldségek, gyümölcsök, húsáruk vagy halak csomagolásához.
 
A környezetvédelmi minisztérium szerint az intézkedés célja a zacskók előállításához és használatához köthető, jelentős környezetvédelmi károk csökkentése. 
 
A biológiailag nem lebomló zacskók több száz év alatt tűnnek csak el. A tengerekben található hulladék 75 százaléka műanyag zacskó,
és a tengeri teknősök 86 százaléka lenyeli, mert összekeveri a medúzákkal - hívta fel a figyelmet a tárca.
 
Évente 5 milliárd műanyag zacskót használtak eddig a francia boltok pénztárainál, és további 12 milliárdot más célokból, jóllehet a mennyiség csökkent, amióta fizetni kell a zacskókért a boltokban. A becslések szerint mindezek fele elkallódott a környezetben.
(MTI)