Bakó Ambrus: "Ha Badacsony, akkor az olaszrizling adottság"
Május 25. 10:08
Az egyetemen biológusként végzett Bakó Ambrus, többek között ezért sem mondható el, hogy egy átlagos borász. Ambrus a Badacsonyi borvidéken vásárol szőlőt, amelyből elkészíti saját borait. Fiatalabb korában az alkoholt egészségtelennek tartotta, így meg sem kóstolta a bort. De később "Nyaraimat egy badacsonyi présházban töltöttem, és kellemetlenül éreztem magam, hogy a vendégeimnek nem tudok bort adni. Ezért kezdtem el gyűjteni és olvasni róla. Két évvel később érett meg az elhatározás, hogy az elméleti borkultúrát fel kell váltsa a gyakorlat." - meséli A Művlet Alkoholista oldalán készült interjúban.
"Ha pedig Badacsony, akkor az olaszrizling adottság. Több szempontból is. Amikor elkezdtem ismerkedni a borokkal, Badacsonyban a legtöbb szép, igényesen elkészített bor ebből a fajtából állt rendelkezésre. Ezen a fajtán keresztül szerettem meg a bort, nekem ez a "kályha". (...) Idős vagy legalábbis kevésbé fiatal ültetvényből is olaszrizlingből van a legtöbb. A legkiválóbb fekvésekben is döntően olaszrizling van. (...) Végül az ok, ami az előbb elmondottak alapja: rendkívül megbízható fajtáról van szó. Mindig hozza magát. Megbízható az ültetvényben, igénytelen a pincében, félérett szőlőből is jól fogyasztható bort ad, magas minőségre is képes." Magyarázza Bakó Ambrus. A vele készült teljes interjút, A Művelt Alkoholista oldalán olvashatod el.