Fröccs

Egy fahordós rozé 2013-ból

Július 12. 13:44
Igen, létezik. A Sauska Pincészet a 2013-as évjáratban készített egy Rozé+ tételt, amelynek különlegessége, hogy fahordóban érlelődött.
 
„Útkereső darabnak tűnik – inkább érdekes, mint kiforrott, vagy kifejezetten jó. (...) Intenzitásban, gyümölcsös zamatban nem erős, kedvelhetőségéből azonban gyógyszeres kesernye és minimális állatos zavar vesz el. Nem szép fa van rajta, inkább ront az összképen. Érdekességnek megfelel (...)” - írja a Művelt Alkoholista a bejegyzésében.

Minden, amit eddig nem tudtál a Balatonról

Július 12. 11:07
Tudod mennyi víz van a Balatonban, vagy hol van a legmélyebb pontja, mikor volt a legmagasabb a vízállása? A I Love Balaton összegyűjtött pár izgalmas adatot, rekordot Közép-Európa legnagyobb taváról, a Balatonról.
 
  • 594 négyzetkilométer a Balaton medre.
  • 1 900 milliárd liter víz van a tóban.
  • A kontinens 22. legnagyobb tava.
  • A legmagasabb vízszintje 112-114 méter volt 21 724 (+/- 600) évvel ezelőtt.
  • Jelenleg 111 centiméter a vízszintje, de a legmagasabb 1947-ben volt 155 centiméter.
  • A Balaton vízhőmérsékletét hivatalosan Siófoknál, egyméteres mélységben mérik. A legmelegebb 31 fokot 2003.június 11-én és 2006. július 28-án mérték.
  • 1962-63-ban úgy befagyott a Balaton, hogy 110 napos rekordideig borította folyamatos jégpáncél a tavat. A legvastagabb jég 50 centis volt a múlt évszázadban.
  • A Balaton átlagos mélysége 3-4 méter, de Tihanynál (Tihanyi-kút) van benne egy lyuk, amelynek a legmélyebb pontja 11,5 (más források szerint 12,5) méter.
  • Aramlatok is vannak a Balatonban, a legerősebbek szintén a Tihanyi-szorosnál, itt 2 méter/másodperc is lehet a víz sebessége (az 7,2 km/h).  

A jó kovászos uborka titka

Július 12. 07:40
"A kovászos uborka olyan, mint egy testes vörösbor: kell hozzá egyfajta érettség, hogy az ember igazán kedvelje." - írja bejegyzésében ízHuszár. A kovászos uborka egyik sláger savanyúság a nyáron. Azonban az elkészítése nem is olyan egyszerű, ha nem tudjuk a pontos receptjét. Az ízHuszár néhány tippel, tanáccsal segít a siker érdekében:
 
  • Tisztítás: Elegendő, ha egy tiszta mosogatószivacsot ragadunk, és a csap alatt átdörzsöljük őket.
  • Vágás:  Ha levágjuk az uborka végeit, akkor ropogósabb lesz a végeredmény, valamint jobban átjárja az ízes lé, és finomabb is lesz az elkészült savanyúság.
  • Kenyér: A nevéhez hűen érdemes valódi kovásszal készült kenyeret tömködni a tetejére.
  • A lé: Az érleléshez használt levet érdemes egy picit sósabbra készíteni, mint ahogy azt jónak érezzük, mert a zöldségek sokat felvesznek majd. Ezen túlmenően kevés ecetet is érdemes hozzáadni.
  • Fűszerezés: A lé elmaradhatatlan fűszere a kapor, a fokhagyma és az egész feketebors. Ezen túl lehet még koriandermagot illetve mustármagot is hozzáadni.
  • Érlelés: A meleget nagyon bírja az uborka, ám ügyeljünk rá, nehogy felforrjon. De, ha éjszakára nagyon lehűlne az idő, akkor inkább vigyük be.
  • Lefedés: Lezárni nem szabad az üvegeket: olyan fedőt válasszunk, ami alatt szellőzni tud, illetve kibugyoghat a leve.
  • Szűrés: Vegyük ki a léből, majd mossuk át, hogy minden kenyérdarabtól megtisztítsuk, máskülönben hamar megromlik. Ezután a levét finom szitán vagy gézlapon szűrük át, tegyük bele vissza az uborkát, és alaposan hűtsük le.
A teljes cikket itt olvashatod el.

Ilyenkor kell telepíteni

Július 11. 18:19
A Somlói Apátsági Pincészet a hét még a kánikulában telepített szőlőt, de az ültetést követő délután már esett is az eső a fiatal tőkékre. Így fogalmaztak a facebook bejegyzésük alkalmával: „A délutáni cirka 20mm esőt pedig égi jelzésnek vesszük, hogy jó úton vagyunk.”
 
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a telepített szőlőfajták nagyon izgalmasnak ígérkeznek: juhfark, sárfehér, rózsamáli és ezerjó.

Mire figyelj, ha ételt vásárolsz a fesztiválokon?

Július 11. 14:15
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lelkén viseli a fesztiválközönség egészségét. Összegyűjtöttek hasznos tanácsokat, hogy amivel megelőzheted az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Legyenek igényesek, nem mindegy, kitől vásárolnak élelmiszert! - írja a Nébih.
 
Milyen az ideális élelmiszerárus?
  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nem visel ékszereket, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.
Ügyeljen a higiéniára!
  • Étkezés előtt mindig mosson kezet. Ha erre nincs lehetősége, használjon kézfertőtlenítő kendőt, gélt.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogja meg.
  • Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata, ezt jó észben tartani.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak, és megbetegedést okozhatnak.
Fogyasszon sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!
  • Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljen oda.
  • Fogyasszon minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből.
  • Energiaitalt ne igyon üdítőital vagy víz helyett.
  • Az energiaitalokat ne fogyassza együtt alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel. Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.
A teljes cikket elolvashatod a Nébih oldalán.

Dübörög a füredi-csopaki borvidék

Július 11. 11:21
A boglári, szemesi régiót leszámítva a déli part békésen szunyókál, elaludt még az 1980-as években. A füredi–csopaki borvidék pedig dübörög - írja a Magyar Konyha az Új hullám a Balatonon című cikk bevezetőjében.
 
A bejegyzésében kimel három újító szándékú vendéglátóhelyet az északi partról, akiknél már nem menő a hekk-lángos-palacsinta szentháromság.
 
Márga bisztró
Új hely, de régi ismerős: a Szent Donát pincészet étterme a csopaki hegyoldalon, a borászat tulajdonosa, Kovács Tamás és a Mák bisztróból jól ismert Deli János közös vállalkozása. A pompás balatoni panorámával rendelkező, elegáns helyet sokak szerint étteremnek kellene hívni, nem pedig bisztrónak, ám az elnevezés nem véletlen: a Márga „laza és családias hangulatú, regionális bisztrókonyha” akar lenni, könynyed, ám ínyencfogásokkal.
 
Pura Vida
A Pura Vida bisztrót Tapolca Fő terén találjuk. A név szó szerint azt jelenti: „teljes élet”.Ez egy mediterrán stílusú családi bisztró, az Árkosi család vállalkozása, ahol a családfő üzletvezetőként, pincérként dolgozik, az aszszony, Erika kilencéves kora óta főz, Alexandra pedig, a nagylány a pult mögött áll.
 
Sparhelt bisztró
Az év balatoni meglepetése a füredi Sparhelt bisztró a város régi szívében, a városháza melletti üzletházban. Látványkonyha, laza, remek hangulat, a környék válogatott borkínálata és friss, válogatott alapanyagokra építő, modern európai bisztrókonyha. Havonta változó étlap. Főszezonban nyolc órától reggelit is kínálnak.
 
A teljes cikket a Magyar Konyha Online oldalán tudod elolvasni.

Amit eddig nem tudtál a zöldvelteliniről

Július 11. 07:34
Ausztria szőlőültetvényeinek közel 30%-a zöldveltelini, ám nem minden borvidéken eredetvédett a fajta. A Vinoport.hu oldalon megjelenő Zöldveltelini ország című cikk segít eligazodni az osztrák szabályozásban, valamint az osztrák borvidékekre jellemző stílusok között.
 
„Ha friss, fűszeres, ropogós zöld veltelinire vágyik valaki, annak érdemes a Weinviertel borai felé fordulni. Ez a zóna bír a legnagyobb szőlőtermő területtel, és ezen belül is nagy a zöld veltelini aránya, olyannyira, hogy a teljes osztrák veltelinis termőterület fele a Weinviertelben található. Azok, akik a teltebb, gazdagabb, tüzesebb tételeket kedvelik, amennyiben hozzáférhető, érdemes a 2011-es és 2012-es évjáratokat keresniük, míg a filigránabb, savakra hangoltabb borok pártolói a 2013-as és 2014-es tételek mellett tehetik le a voksot.
 
A zöld veltelinik a szüret időpontjától, az évjárattól és a termőtájtól függően számtalan súlycsoportban elkészülhetnek. Könnyedebb tételeit a ropogós savak, az üde, gyümölcsös aromatika jellemzi, majd ahogy nő a beltartalom, a bor szert tehet a közepes test és a határozott savgerinc által egy elegáns stílusra, vagy a teltség, a túlérett illat- és ízvilág és akár a hordós érlelés jegyeinek megjelenése által sűrű, gazdag fehérboros iskola tagjává válik. Érdemes felfedezni ezt a sokszínű világot, amelynek megtapasztalásához alig néhány órát kell csak utazni.”
 
A teljes cikket a Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni.

„A rozéhullám az egész világot elmossa”

Július 10. 19:43
Hogyan változott a borvilág az elmúlt egy évben? E kérdés megbeszélése miatt gyűlt össze az OIV (International Organisation of Vine and Wine) hétfőn a német Mainzban. Ezt követően táblázatok és grafikonok hada jelent meg az OIV honlapján.
 
A Vinoport közzétett egy összefoglalót, amelynek bevezetőjében tömören megfogalmazta a lényeget: „Európa lemarad, Kína folytatja a menetelést, miközben a rozét az egész világ egyre gyorsabb ütemben nyakalja.”
 
  • A világ szőlőtermő területei valamelyest nőttek, most összesen 7573 ezer hektáron gazdálkodnak. Az Európai Unión belül csökkennek a szőlőterületek, addig Dél-Amerikában és Ázsiában lassan növekednek. A tavalyi évben Kína a 2. helyen szerepelt a legnagyobb szőlőterülettel rendelkező országok között.
  • Tavaly már 737 millió mázsa szőlő (borszőlő) termett a világon összesen. A fejlődő technológiának és néhány ország kedvező klimatikus adottságainak köszönhetően nőtt a hozam.
  • A termelt bor mennyiségét ezúttal 270 millió hektoliterre becsülték. Európa maradt a topon: Franciaország vezet (46,2m hl), mögötte Olaszország (44,7m hl) és Spanyolország (38,2m hl).
  • 2013-ban 24 millió hektoliter bort ivott meg a világ. Ennek 10 százaléka volt rozé.
A teljes cikket elolvashatod a Vinoport.hu oldalon.

Villányi aranyérem a VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Július 10. 16:10
A villányi Günzer Tamás Pincészet 2012-es Bocor Grandior Merlot tétele aranyérmet nyert a XVI. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Gratulálunk!

16. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2015BOCOR GRANDIOR MERLOT borunk ARANYéremben részesült! #günzer #gunzertamas...

Posted by Günzer Tamás Pincészete on 2015. július 9.